Η διεθνής κοινότητα μπορεί να είναι απασχολημένη με τις πρόσφατες εκλογές στο Ιράν και τις συνεχείς επιθέσεις σε τάνκερ, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα του κορονοϊού που ποτέ δεν κατάφερε να τιθασεύσει η χώρα.
Τη Δευτέρα οι θάνατοι επισήμως ανήλθαν 655, ανέφεραν οι Times, αλλά πιθανόν είναι πολύ περισσότεροι. Ο επίσημος συνολικός απολογισμός είναι 98.483 νεκροί από την αρχή της πανδημίας.
Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ορίων· το Ιράν καταγράφει έναν θάνατο κάθε δύο λεπτά. Ενα μακρύ διάστημα κυρώσεων και κακοδιαχείρισης, αλλά και η πανδημία, έχουν φέρει το σύστημα υγείας στα όριά του, τονίζουν οι γιατροί. Φωτογραφίες που κυκλοφορούν αποτυπώνουν την πραγματικότητα με ασθενείς να δέχονται τη φροντίδα των γιατρών καταγής ή μέσα σε αυτοκίνητα.
Το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες εκτός της Κίνας που κατέγραψε κρούσματα Covid-19 τον Φεβρουάριο του 2020. Οι Αρχές ωστόσο δεν κινητοποιήθηκαν εν μέρει γιατί οι πρώτοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Κομ, κέντρο θρησκευτικής εκπαίδευσης και προσκυνήματος.
Απαγόρευσε τα εμβόλια του… διαβόλου
Οταν εντέλει αποφάσαν την επιβολή ενός -όχι ολικού- lockdown ήταν αργά. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ, απαγόρευσε τα αμερικανικά και βρετανικά εμβόλια για πολιτικούς λόγους, στην αντιπαλότητα με τη Δύση. Η απαγόρευση τυπικά είναι ακόμη σε ισχύ, αν και υπήρχαν αναφορές ότι η κυβέρνηση θα εξαναγκαζόταν να την άρει.
Ως σήμερα μόλις το 5% του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων έχει εμβολιαστεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News