523
Ο Σέλντον και η Μίριαμ Αντελσον υπήρξαν θεατές του πρώτου προεδρικού debate μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη | EPA

ΗΠΑ: Πλάκωσαν «ζητιάνοι» στο σπίτι της χήρας…

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 19:59
Ο Σέλντον και η Μίριαμ Αντελσον υπήρξαν θεατές του πρώτου προεδρικού debate μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη
|EPA

ΗΠΑ: Πλάκωσαν «ζητιάνοι» στο σπίτι της χήρας…

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 19:59

Ο Σέλντον Αντελσον υπήρξε ο βασιλιάς των καζίνων και των τυχερών παιγνίων στις ΗΠΑ και, συγχρόνως, ο Κροίσος που με τον πλούτο του στήριξε τους Ρεπουμπλικανούς στο πολυδάπανο πολιτικό παιχνίδι της αμερικανικής δημοκρατίας. Ο άνθρωπος είχε τόσο χρήμα που χάρισε περί το μισό δισ. δολάρια στο κόμμα την τελευταία δεκαετία, ενώ στήριξε και τον Τραμπ όποτε στριμώχτηκε, μετά την ήττα του αλλά και πριν, την εποχή της έρευνας του εισαγγελέα Μιούλερ περί ρωσικού δακτύλου στις προεδρικές εκλογές του 2016. Τέλος πάντων, ο Σέλντον χάρηκε τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα του, τη γιατρό και ιδιοκτήρια κλινικής αποκατάστασης ναρκομανών Μίριαμ Αντελσον, όμως υπέκυψε και αυτός στην τολστοϊκή νομοτέλεια περί «δύο μέτρων γης που χρειαζόμαστε οι άνθρωποι» και πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 87 ετών. Εκτοτε η χήρα του εξαφανίστηκε και οι Ρεπουμπλικανοί δεν είδαν σεντς τσακιστό.

Σχεδόν ένας χρόνος απουσίας σε τέτοιο επίπεδο κοινωνικής και πολιτικής ζωής δεν μπορεί να αγνοηθεί, βέβαια. Τι συνέβη; Το θέμα ξεκαθάρισε τώρα η ίδια η 76χρονη χήρα, η οποία έχει και αυτή πολύ συντηρητικές ιδέες, όπως είχε και ο μεταστάς. Μα, τον θρηνούσα κατά τα προβλεπόμενα από τη θρησκεία μου, είπε η εβραία και έλκουσα την καταγωγή από το Ισραήλ Μίριαμ. Και διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία σχέση η ήττα του Τραμπ με την απουσία της, ούτε η εισβολή στο Κογκρέσο.

Η γυναίκα απλώς σεβάστηκε την εβραϊκή παράδοση η οποία προβλέπει έναν χρόνο πένθους μετά τον θάνατο του συγγενούς. Λογικό. Οπότε το βάρος έπεσε στις επισκέψεις που δέχθηκε η χήρα στο σπίτι της στο Λας Βέγκας –και πού αλλού θα ήταν…– το περασμένο Σαββατοκύριακο. Από εκεί παρήλασε ένας ουλαμός Ρεπουμπλικανών με σκοπό να της εκφράσει ξανά τα συλλυπητήριά του και να την παρηγορήσει. Πήγε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, πέρασαν και οι γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Ρικ Σκοτ. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις δεν έλειψε, ούτε ο Μάικ Πομπέο βεβαίως, ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ. Φυσικά, το κατώφλι της οικίας των Αντελσον πέρασε και η Νίκι Χάλεϊ.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της η Μίριαμ δεν θρήνησε μόνο, αλλά εκποίησε και μέρος της αποτελούμενης από καζίνα τού Λας Βέγκας περιουσίας τους. Θέλησε να αναδιαρθρώσει τον όμιλο των επιχειρήσεων που πλέον της ανήκει, στρέφοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον σε περιοχές μακριά από την έρημο της Νεβάδας, ωστόσο εξίσου κερδοφόρες στο συγκεκριμένο πεδίο, δηλαδή στον τζόγο: απέκτησε εξωτικά καζίνα στη Σιγκαπούρη και στο Μακάο. Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η Μίριαμ «αξίζει πάνω από 32 δισ. δολάρια, αφού είναι ο 44ος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως».

Το πρώτο πολιτικό σχόλιο που έκανε ο Μάσιμο Γκάτζι, ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στη Νέα Υόρκη, αφορά «την πολιορκία των ζητιάνων στη χήρα». Εσπευσαν, λέει, «να φιλήσουν το δαχτυλίδι της Μίριαμ με την ελπίδα να λάβουν εισφορές για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και για τις προεδρικές εκλογές του 2024». Ο ίδιος δημοσιογράφος διακίνησε και την πληροφορία ότι ο Τραμπ μπορεί να μη μετέβη μεν στην καζινούπολη της Νεβάδας για να δει τη χήρα, ωστόσο μίλησε μαζί της τηλεφωνικώς. Το δεύτερο πολιτικό σχόλιό του ήταν το εξής: «Δεν έγινε γνωστό αν επρόκειτο περί εκδήλωσης επιθυμίας να αντληθούν κεφάλαια ή περί προσπάθειας να σαμποταριστεί η χρηματοδότηση άλλων Ρεπουμπλικανών ηγετών»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...