«Το έθνος είναι τραυματισμένο, έτσι το μήνυμα προς τον Τραμπ πρέπει να είναι σκληρό ώστε να ταρακουνηθούν οι ΗΠΑ. Και καλύτερο πρόσωπο από την Κάμαλα Χάρις για τέτοια δουλειά δεν υπάρχει». Σαφής η θέση του καθηγητή του Πρίνστον Μάικλ Γουόλζερ, εκ των δημοσιολόγων που όλον τον προηγούμενο καιρό προσπάθησαν να ωθήσουν τους Δημοκρατικούς σε αντεπίθεση.
Ο Γουόλζερ μίλησε στον ανταποκριτή της Repubblica και του εξήγησε ότι το μείζον ζήτημα τώρα στις ΗΠΑ είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εκεί πάνω, λοιπόν, θα στηριχθεί και η κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης Τραμπ, θα καταγγελθούν όλες οι αποτυχίες της. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. «Σήμερα είμαστε ευάλωτοι. Το κόμμα και ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να είναι σε θέση να μιλήσουν για τα γεγονότα με ειλικρίνεια» είπε ο Γουόλζερ.
Παρά το γεγονός ότι μέσω του ιταλικού Μέσου απευθύνθηκε σε ένα μέρος του ευρωπαϊκού κοινού, ο Γουόλζερ χρησιμοποίησε τον όρο «Αριστερά» με την αμερικανική, διεσταλμένη έννοιά του, έτσι αυτή η διευκρίνιση κρίνεται αναγκαία ώστε να μη δημιουργηθούν παρανοήσεις στους αναγνώστες του Protagon.
Ο 84χρονος καθηγητής θεωρεί ότι συσπείρωση επετεύχθη στους Δημοκρατικούς, μάλιστα ότι τη χρωστούν στον ίδιο τον Τραμπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λείπουν οι εσωκομματικές ιδεολογικές αποκλίσεις. Απεφάνθη πάντως ότι ο Μπάιντεν σε αυτή τη φάση έχει ενοποιήσει το κόμμα, αν και συμβατικός κεντρώος ο ίδιος. «Τα γεγονότα είναι αυτά που τον οδήγησαν προς τα αριστερά».
Ωστόσο ο Γουόλζερ ένιωσε την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι «ο Μπάιντεν ποτέ δεν γύρισε την πλάτη του στην εργατική τάξη». Κοινοποίησε, δε, την πεποίθησή του ότι η εκλογή του θα φέρει μία νέα εκδοχή του New Deal, δηλαδή μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες στην εργασία και στην κοινωνική πολιτική.
Το πρόσωπο στο οποίο ο ίδιος ο Γουόλζερ θα επένδυε πολιτικά, δεν έγινε αντιπρόεδρος. Την Ελίζαμπεθ Γουόρεν όμως ο Μπάιντεν θα την κάνει υπουργό σε βασικό υπουργείο είπε, και μάντεψε ότι «η διοίκηση Μπάιντεν» θα αποβεί «πιο αριστερή και από τη διοίκηση Ομπάμα». Κατά τον Γουόλζερ, οι αλλαγές που θα γίνουν αφορούν τους τομείς που την ανεπάρκειά τους ξεσκέπασε ο κορονοϊός, δηλαδή την περίθαλψη, την στέγαση και την εργασία. «Θα βρούμε τρόπους να κάνουμε εποικοδομητικούς συμβιβασμούς».
Οσον αφορά την Κάμαλα Χάρις, που ο ίδιος ο γηραιός καθηγητής ομολόγησε ότι δεν θα επέλεγε για τη θέση του αντιπροέδρου, είπε ότι τελικά θα τα καταφέρει, διότι «είναι σκληρή, πρώην εισαγγελέας, που και αυτή πήγε προς τα αριστερά λόγω των συγκυριών». Ετσι μοιάζει με τον Μπάιντεν «περισσότερο απ’ όσο φαίνεται». Προεκλογικά η Κάμαλα θα μιλήσει μέχρι τέλους με σκληρή γλώσσα για τα λάθη του Τραμπ, ειδικά στην πανδημία, αφού ο σκοπός των Δημοκρατικών είναι «να τον βγάλουν από τον Λευκό Οίκο».
Τα μίντια πρέπει να παίξουν και αυτά τον ρόλο τους. «Οι τηλεοράσεις πρέπει να κατακλυστούν από εικόνες στις οποίες ο Τραμπ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο της πανδημίας. Για να νικήσουν τον Τραμπ, πρέπει να γίνουν και οι Δημοκρατικοί κακοί. Ετσι ανησυχώ για ένα ντιμπέιτ μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, αλλά απολαμβάνω ήδη το ντιμπέιτ μεταξύ Πενς και Χάρις».
Οταν ρωτήθηκε για τον ρόλο που ενδεχομένως παίξει στις εκλογές το κίνημα Black Lives Matter, ο καθηγητής παρατήρησε ότι το εν λόγω δεν έχει συνεκτική οργάνωση, κανοναρχείται από αφροαμερικανούς εθνικιστές που δεν ενδιαφέρονται για συμμαχίες, είναι συνεπώς δύσκολο να υπάρξει εκλογική «μετάφραση» όλων αυτών.
Ο Γουόλζερ δήλωσε κιόλας ότι ένα από τα μελήματα των Δημοκρατικών πρέπει να είναι πώς θα ανακτήσουν την ψήφο των λευκών της μεσαίας τάξης. Το ζήτημα της δημόσιας τάξης θα αποβεί καθοριστικής σημασίας στην προεκλογική αντιπαράθεση, και οι Δημοκρατικοί πρέπει να προσέξουν ώστε να εκπέμψουν το σωστό μήνυμα.
Τέλος, ο Γουόλζερ εξέφρασε την πίστη του ότι ο Μπάιντεν μπορεί να τα καταφέρει, καθώς έχει επικοινωνία με τους εργαζομένους. Πρέπει βέβαια να τους μιλήσει για «νέες, εναλλακτικές θέσεις εργασίας, ίσως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Κατά τον καθηγητή, ο Μπάιντεν πρέπει να πει στους εργαζομένους των ΗΠΑ ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα, αλλά οι επιχειρηματίες που επενδύουν εκτός ΗΠΑ».
Το βάρος θα πέσει και στους πληγέντες από την πανδημία, στα άτομα που έχασαν τη δουλειά τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και τη δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης. «Υπάρχει μια ολόκληρη Αμερική που πρέπει να ανοικοδομηθεί» είπε ο σημαίνων πολιτειολόγος του Πρίνστον.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News