281
Εργαζόμενη σε κλινική της Οκλαχόμα ετοιμάζει τα χάπια για τις αμβλώσεις ασθενών της | REUTERS/Evelyn Hockstein

ΗΠΑ: Με το ταχυδρομείο το χάπι άμβλωσης

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 15:40
Εργαζόμενη σε κλινική της Οκλαχόμα ετοιμάζει τα χάπια για τις αμβλώσεις ασθενών της
|REUTERS/Evelyn Hockstein

ΗΠΑ: Με το ταχυδρομείο το χάπι άμβλωσης

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 15:40

Ενα καλό νέο για τους υπέρμαχους των αμβλώσεων στις ΗΠΑ είναι η μονιμοποίηση ενός μέτρου που είχε υιοθετήσει λόγω της πανδημίας η Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).

Οι γυναίκες που θέλουν να πάρουν το χάπι για να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μπορούν να το λάβουν ταχυδρομικά και δεν χρειάζεται να μεταβούν οι ίδιες σε εξειδικευμένες κλινικές για να το προμηθευτούν.

Το μέτρο θα βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, που βρίσκονται μακριά από κλινικές ή δεν έχουν τα μέσα και τα χρήματα για να φτάσουν σε κλινική. Πλέον, θα μπορούν να το πάρουν από κλινική ή φαρμακείο ταχυδρομικά, καθώς και ιατρικές συμβουλές για τη χρήση του μέσω του Διαδικτύου.

Το μέτρο δεν θα ισχύσει σε 19 πολιτείες τις οποίες ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίες ήδη απαγορεύουν την αποστολή των χαπιών με το ταχυδρομείο.

Το χάπι χρησιμοποιείται για εγκυμοσύνες που δεν ξεπερνούν τις 10 εβδομάδες και είναι ένα από τα δύο χάπια που χρησιμοποιούνται για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη ή σε περίπτωση αποβολής.

Στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, το 2020, ο FDA είχε άρει τους περιορισμούς στην προμήθεια του χαπιού, που εγκρίθηκε το 2000,

«Η απόφαση του FDΑ θα φέρει μεγάλη ανακούφιση σε γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση ή έχουν αποβάλει», είπε η Τζορτζιάν Γιούσοβα, από την Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (UCLA).

Σε 3,4 εκατ. γυναίκες που έχουν ήδη πάρει το χάπι, ανάμεσα στο 2000 και το 2018, έχουν σημειωθεί 24 θάνατοι.

Για την άμβλωση, χρειάζονται δύο διαφορετικά φάρμακα, τα οποία παίρνουν οι γυναίκες στη διάρκεια αρκετών ημερών. Το πρώτο μπλοκάρει μία ορμόνη που είναι απαραίτητη για την εγκυμοσύνη και το δεύτερο προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 54% των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, πριν από τις εννέα εβδομάδες, γίνονται με αυτή τη μέθοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...