731
Παλαιστίνιοι προσπαθούν να καλυφθούν από τα πυρά των ισραηλινών αστυνομικών στην Πλατεία των Τεμενών της Ιερουσαλήμ | REUTERS/Ammar Awad

Ιερουσαλήμ: Νέες συγκρούσεις Παλαιστινίων – Ισραηλινών στην Πλατεία των Τεμενών

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2022, 11:47
Παλαιστίνιοι προσπαθούν να καλυφθούν από τα πυρά των ισραηλινών αστυνομικών στην Πλατεία των Τεμενών της Ιερουσαλήμ
|REUTERS/Ammar Awad

Ιερουσαλήμ: Νέες συγκρούσεις Παλαιστινίων – Ισραηλινών στην Πλατεία των Τεμενών

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2022, 11:47

Πριν από έναν χρόνο, είχαν ξεκινήσει οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Πλατεία των Τεμενών της Ιερουσαλήμ οδήγησαν στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, τους περισσότερους στη Γάζα.

Το σκηνικό που έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στην πλατεία όπου βρίσκεται το ιερό τζαμί αλ-Ακσα, στην Πλατεία των Τεμενών, θυμίζει τον περυσινό Απρίλιο.

Την Παρασκευή, ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ παλαιστίνιων διαδηλωτών και ισραηλινών αστυνομικών, με περισσότερους από 150 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι φέρουν τραύματα από πλαστικές σφαίρες, βομβίδες κρότου, αλλά και από χτυπήματα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι άρχισαν να πετούν πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των δυνάμεών της, ενώ εκτίμησε σε 100 τους ταραξίες μεταξύ 12.000 πιστών.

Τα νέα επεισόδια ξέσπασαν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι δυνάμεις της μπήκαν στον χώρο για να διαλύσουν πλήθος που πέταγε πέτρες εναντίον χώρου προσευχής στο Δυτικό Τείχος, σε μικρή απόσταση.

Ισραηλινοί αστυνομικοί και παλαιστίνιοι διαδηλωτές μπροστά στο τζαμί αλ-Ακσα, την Παρασκευή – REUTERS/Ammar Awad

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη εκατοντάδων Παλαιστινίων, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Όρος του Ναού και σε όλο το Ισραήλ. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για οποιοδήποτε σενάριο και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες για οποιαδήποτε αποστολή», τόνισε ο Μπένετ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στα βίαια επεισόδια, ανακοίνωσε ότι «θεωρεί το Ισραήλ πλήρως και άμεσα υπεύθυνο για το έγκλημα αυτό και τις επιπτώσεις του».

«Απαιτείται άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον του τεμένους αλ-Ακσα και να αποτρέψει να βγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα», δήλωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για τις επιπτώσεις» των επεισοδίων.

Η προϊστορία

Το τζαμί αλ-Ακσα βρίσκεται στο μέρος που θεωρείται ο τρίτος ιερότερος τόπος για το Ισλάμ. Η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή με την ονομασία Πλατεία των Τεμενών για τους μουσουλμάνους και Oρος του Ναού για τους ιουδαίους και τους χριστιανούς, καθώς εκεί βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα. Εκεί βρίσκονται το ιερό για τους εβραίους Τείχος των Δακρύων και το μουσουλμανικό ιερό, ο Θόλος του Βράχου, μέρος το οποίο και οι τρεις θρησκείες –των χριστιανών, μουσουλμάνων και εβραίων– θεωρούν ιερό, καθώς είναι χτισμένο πάνω στο σημείο της θυσίας του Αβραάμ, σύμφωνα με την παράδοση.

Η Πλατεία των Τεμενών βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα, που κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967. Ο τομέας μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και παλαιστινίων διαδηλωτών.

Κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού του 2021, νυχτερινές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και ταραχές ως την πλατεία οδήγησαν στο ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι πετούν πέτρες στους Ισραηλινούς, την Παρασκευή – REUTERS/Ammar Awad

Τυπικά την Πλατεία των Τεμενών διαχειρίζεται η Ιορδανία. Η πρόσβαση στον χώρο όμως ελέγχεται από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Λίγο πριν αρχίσει ο μήνας του Ραμαζανιού (στις 2 Απριλίου), ισραηλινοί και ιορδανοί αξιωματούχοι έκαναν αρκετές επαφές για να αποφευχθεί το ξέσπασμα νέων ταραχών.

Τα επεισόδια στην καρδιά της Ιερουσαλήμ καταγράφηκαν έπειτα από σειρά επιθέσεων στο Ισραήλ και ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη, τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την 22η Μαρτίου στο Ισραήλ διαπράχθηκαν τέσσερις επιθέσεις, οι δύο πρώτες από ισραηλινούς άραβες που συνδέονταν με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), οι άλλες δύο από Παλαιστίνιους ,καταγόμενους από την Τζενίν, στη Δυτική Oχθη.

Οι επιθέσεις αυτές είχαν απολογισμό 14 νεκρούς στο Ισραήλ. Στην άλλη πλευρά, τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και οι δράστες επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι αναμένονται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για να προσευχηθούν στην Πλατεία των Τεμενών.

Σήμερα εξάλλου ξεκινούν και οι εορτασμοί για το Πάσχα, με το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ να αναμένει στην Ιερουσαλήμ συνολικά 30.000 ξένους τουρίστες μόνο αυτή την εβδομάδας.

Επιπλέον και παρά την ένταση που επικρατεί, χιλιάδες χριστιανοί αναμένεται να ακολουθήσουν σήμερα, τη Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών, «τον δρόμο του σταυρού» στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας τον δρόμο που θεωρείται ότι είχε πάρει ο Χριστός κουβαλώντας τον σταυρό.

Στην Ιερουσαλήμ, και κυρίως στην παλιά πόλη, αναμένεται ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...