318
Ο επτάχρονος, που αποτελεί παγκόσμιο ιατρικό παράδοξο... | Reuters

Ιατρικό παράδοξο: Αφαίρεσαν 526 δόντια από το στόμα ενός αγοριού

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 21:34
Ο επτάχρονος, που αποτελεί παγκόσμιο ιατρικό παράδοξο...
|Reuters

Ιατρικό παράδοξο: Αφαίρεσαν 526 δόντια από το στόμα ενός αγοριού

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 21:34

Ινδοί γιατροί αφαίρεσαν έναν όγκο, που είχε μέσα τον αριθμό ρεκόρ των 526 δοντιών, από το στόμα ενός 7χρονου αγοριού, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την ιατρική ομάδα στην πόλη Τσενάι, στο νότιο τμήμα της Ινδίας.

«Ο όγκος βάρους 200 γραμμαρίων βρέθηκε στην κάτω δεξιά γνάθο του αγοριού», εξήγησε ο Σεντχιλάθαν Π., γιατρός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Saveetha, όπου έγινε η επέμβαση.

«Ήρθε σε εμάς, επειδή παραπονιόταν για ένα οίδημα στο σαγόνι του» είπε ο γιατρός στο Reuters, προσθέτοντας ότι το αγοράκι [που παρέμεινε ανώνυμο] είχε ιστορικό οιδημάτων από την ηλικία των 3 ετών.

Όταν οι γιατροί έβγαλαν ακτινογραφία το στόμα του, βρήκαν έκπληκτοι έναν σάκο ενσωματωμένο στην κάτω γνάθο, γεμάτο με «μη φυσιολογικά δόντια», δήλωσε η Δρ. Πραθίμπα Ραμάνι, επικεφαλής της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Saveetha Dental College.

«Ήταν ένας καλοήθης όγκος, τον οποίο αφαιρέσαμε και βρήκαμε ότι είχε μέσα εκατοντάδες δόντια» συμπλήρωσε, περιγράφοντας την επέμβαση, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα.

Όπως αναφέρει η Guardian, οι Ινδοί γιατροί πιστεύουν ότι ο αριθμός των δοντιών που βρέθηκαν αποτελεί παγκόσμιο ιατρικό ρεκόρ.

Η ομάδα χρειάστηκε τέσσερις με πέντε ώρες για να αδειάσει τον καλοήθη όγκο-σάκο από τα εκατοντάδες δόντια που περιείχε.

«Υπήρχαν συνολικά 526 δόντια από 0,1 έως 15 χιλιοστά. Ακόμα και το μικρότερο δόντι είχε ρίζα και σμάλτο, που έδειχνε ότι επρόκειτο για δόντι», δήλωσε η δρ. Ραμάνι προσθέτοντας πως το αγόρι έπασχε από μια πολύ σπάνια κατάσταση που ονομάζεται σύνθετο οδόντωμα.

Αυτό που το προκάλεσε δεν είναι σαφές, αλλά θα μπορούσε να είναι γενετικό ή θα μπορούσε να οφείλεται σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, όπως η ακτινοβολία.

 

Κάποια από τα 526 μικρά δόντια που βρέθηκαν στο στόμα του αγοριού

Οι γιατροί αφιέρωσαν χρόνο για να εξετάσουν το κάθε δόντι ξεχωριστά, προτού επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Το αγόρι πήρε εξιτήριο τρεις μέρες μετά την εγχείρηση και αναμένεται να αναρρώσει πλήρως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...