263
Ο Γιοσιχίντε Σούγκα αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος | Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS

Ιαπωνία: Διάδοχος του Αμπε στο κόμμα (και την πρωθυπουργία) ο Γιοσιχίντε Σούγκα

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 12:31
Ο Γιοσιχίντε Σούγκα αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος
|Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS

Ιαπωνία: Διάδοχος του Αμπε στο κόμμα (και την πρωθυπουργία) ο Γιοσιχίντε Σούγκα

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 12:31

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, στενός συνεργάτης και σύμμαχος του απερχόμενου πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, εξελέγη τη Δευτέρα στην ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για να αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο.

Αναδείχτηκε με συντριπτική πλειοψηφία (377 ψήφοι σε σύνολο 534) έναντι των δύο αντιπάλων του, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα (89 ψήφοι) και του πρώην υπουργού Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα (68 ψήφοι).

Ο 71χρονος Σούγκα, ο οποίος υπηρέτησε την ιαπωνική κυβέρνηση από τη θέση του πανίσχυρου γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της σχεδόν εννεαετούς θητείας του Αμπε, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την συνταγή του προκατόχου του.

Τα Abenomics, όπως ονομάζουν στη Δύση το μείγμα πολιτικής που εφάρμοζε ο Αμπε, αφορούν τη νομισματική πολιτική, τις κυβερνητικές δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις. Ο Σούγκα πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει διπλωματική γραμμή που θα επικεντρωθεί στην συμμαχία για την ασφάλεια ΗΠΑ-Ιαπωνίας. Προέχει όμως η αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η εκλογή του Σούγκα στην ηγεσία του LDP ανοίγει τον δρόμο για να διαδεχθεί τον Σίνζο Αμπε στην πρωθυπουργία σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.

Ο Σούγκα θα ασκήσει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Βετεράνος πολιτικός, αν και χωρίς τη φήμη παθιασμένου ανθρώπου, ο Σούγκα θεωρείται αποτελεσματικός και με πρακτικό πνεύμα. Ωστόσο, γράφει το BBC, δεν είναι σαφές αν θα ηγηθεί του κόμματος και στις εκλογές. Παρατηρητές εκτιμούν ότι τα στελέχη θα προτιμήσουν έναν λιγότερο άχρωμο πολιτικό που θα έχει απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ο Aμπε ανακοίνωσε προ ημερών ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία καθώς αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...