765
Πυρά κατά της ηγεσίας της Τουρκίας από τον Βλάντιμιρ Πούτιν | REUTERS/Sergei Karpukhin

«Θα το μετανιώσετε»

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2015, 12:52
Πυρά κατά της ηγεσίας της Τουρκίας από τον Βλάντιμιρ Πούτιν
|REUTERS/Sergei Karpukhin

«Θα το μετανιώσετε»

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2015, 12:52

Πολεμικούς τόνους και ειρωνικά σχόλια κατά της Τουρκίας επιφύλαξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει στις κυρώσεις με αφορμή την πρόσφατη κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους, «κάνουν μεγάλο λάθος» όσοι νομίζουν ότι η χώρα πρόκειται να σταματήσει εκεί, είπε ενώπιον της Δούμας και κρατικών αξιωματούχων.

Αν και δεν προχώρησε σε περισσότερες διευκρινίσεις, ο Πούτιν επανέλαβε τις κατηγορίες για το ρόλο της ηγεσίας της Τουρκίας στην κρίση στη Συρία και την εμπλοκή της σε παράνομες  δραστηριότητες, συνεχίζοντας μια γραμμή που η ρωσική ηγεσία κρατά σε όλα τα επίπεδα από την ημέρα του συμβάντος στις 24 Νοεμβρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να χαράξει μία γραμμή

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αρχικά εξήρε τους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους στη Συρία – η κηδεία του ενός έγινε μόλις χθες. Παρούσες στην ομιλία ήταν και οι δύο χήρες των πιλότων, ενώ είχε προηγηθεί και ενός λεπτού σιγή και για τα 224 θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο ρωσικό αεροσκάφος στο Σινά στις 31 Οκτωβρίου.

«Μόνο ο Αλλάχ γνωρίζει γιατί το έκαναν» λέει ο Πούτιν για την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να καταρριφθεί το μαχητικό

Οι τούρκοι ηγέτες θα το μετανιώσουν προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος και διευκρίνισε ότι κάνουν μεγάλο λάθος όσοι νομίζουν ότι η Ρωσία θα μείνει μόνο σε εμπορικές κυρώσεις: «Θα τους θυμίσουμε τι έκαναν· θα το μετανιώσουν» είπε χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφερόταν.

Συνέχισε κάνοντας και πάλι τη σύνδεση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ με προορισμό την Τουρκία. Όπως εξήγησε, η Αγκυρα καλύπτει τους τρομοκράτες του ISIS. Συνέδεσε επιπλέον για ακόμη μία φορά την τουρκική ηγεσία με την βοήθεια που παρέχει στους τρομοκράτες του ISIS: «Δεν θα ξεχάσουμε αυτήν τη βοήθεια προς τους τρομοκράτες, χτύπησαν τους πιλότους μας πισώπλατα και τώρα προσπαθούν να δικαιολογηθούν».

Η Ρωσία και η Τουρκία ήταν έτοιμες να συνεργαστούν για ευαίσθητα ζητήματα και να εμβαθύνουν τη σχέση τους και να προχωρήσουν περισσότερο από τους συμμάχους τους, είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ωστόσο η κατάρριψη έβαλε ένα απότομο τέλος άφησε σαφώς να εννοηθεί. Και συνέχισε κατά της τουρκικής ηγεσίας με το γνωστό ειρωνικό του ύφος : «Μόνο ο Αλλάχ γνωρίζει γιατί το έκαναν και προφανώς ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την ηγετική κλίκα στην Τουρκία στερώντας τους κάθε λογική».

Παρά ταύτα έσπευσε να κάνει ένα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην ηγεσία και στους «πολλούς, μακροχρόνιους και αξιόπιστους φίλους της Ρωσίας». Αυτούς δεν τους εξισώνουμε με την τουρκική ηγεσία που έχει «άμεση ευθύνη για το θάνατο των στρατιωτών μας στη Συρία.

Ξέρουμε ποιοι έφεραν το χάος στη Μέση Ανατολή και τώρα νίπτουν τα χείρας τους, είπε ο ρώσος πρόεδρος σε έμμεση αλλά σαφή αναφορά στη Δύση

Η ομιλία του Πούτιν επικεντρώθηκε στην σημασία καταπολέμησης της τρομοκρατικής απειλής στη Μέση Ανατολή, για την οποία ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να απασχολήσει όλα τα έθνη, τα οποία θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη αντιλήψεις ότι η τρομοκρατία μπορεί να έχει οφέλη για τα ίδια.

Η άνοδος της τρομοκρατικής απειλής στην περιοχή οφείλεται, πάντως, κατά τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην ανάμειξη της Δύσης. «Κάποιες ώρες στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική που ήταν σταθερές και σχετικά ευημερούσες, όπως το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία, έγιναν ζώνες χάους και αναρχίας που απειλούν όλο τον πλανήτη, υπογράμμισε. Καταφέρθηκε – έμμεσα πάντως, χωρίς να την κατονομάσει – κατά της Δύσης που «ήθελε να διώξει τα ανεπιθύμητα καθεστώτα και αγενώς να επιβάλει τους κανόνες της», κατέστρεψε κράτη και έστρεψε πολίτες τον ένα στον άλλο και τώρα «νίπτει τας χείρας της».

Ο Πούτιν επικαλέστηκε και την εμπειρία της Ρωσίας για τις δυσκολίες που (θα) έχει αυτός ο αντιτρομοκρατικός αγώνας. «Σε εμάς χρειάστηκαν 10 χρόνια για να τους τσακίσουμε και ακόμα είμαστε σε μάχες με τα υπολείμματά τους», είπε σε μια αναφορά, και πάλι έμμεση, στους Τσετσένους που πραγματοποιούσαν κατά διαστήματα επιθέσεις ακόμα και μέσα στη Μόσχα όλη την περασμένη δεκαετία.

Πόλεμος λέξεων

Ρωσία και Τουρκία μετά την κατάρριψη του Sukhoi Su-24 έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν την αντιπαράθεση σε σχετικά συγκρατημένο πλαίσιο χωρίς κινήσεις που θα έφερναν η μία σε πολεμική αντιπαράθεση με την άλλη. Η Τουρκία σχεδόν αμέσως μετά το επεισόδιο έχει κρατήσει μάλλον χαμηλά τους τόνους και δείχνει μια διάθεσης επανόρθωσης χωρίς να ζητά συγγνώμη. Όπως εξήγησε ο Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα ζητήσει συγγνώμη γιατί κάποιοι έκαναν το καθήκον τους.

Η Ρωσία, αντίθετα, σχεδόν από την πρώτη στιγμή επέμεινε στις εμπορικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, και ανέστειλε διάφορε μορφές στρατιωτικής συνεργασίας. Τα ρωσικά πολεμικά σκάφη εξακολουθούν να πλέον προς τη Συρία μπέσα από τα Στενά, ένα σημείο για το οποίο η Τουρκία δεν έχει πολλά περιθώρια πιέσεων λόγω των διεθνών συμβάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...