Αντιμέτωπη με τις πιέσεις από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που δεν επιθυμούν να δεχτούν στο έδαφός τους πρόσφυγες βρέθηκε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ενώπιον του διαφαινόμενου αδιεξόδου συγκάλεσε μίνι σύνοδο εννέα χωρών, πριν την Σύνοδο Κορυφής, σε μια προσπάθεια να υπάρξει λύση.
Παρά το ότι η μίνι σύνοδος κατέληξε σε συμπεράσματα, η κίνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου απειλεί να ρίξει στο κενό προσπάθειες πολλών μηνών για την χάραξη μίας κοινής γραμμής στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, επισημαίνει ο Ιαν Τρέινορ του Guardian από τις Βρυξέλλες.
Η Μέρκελ κάλεσε σε διάσκεψη άλλες επτά χώρες της ΕΕ που έχουν δεσμευτεί να φιλοξενήσουν τους περισσότερους πρόσφυγες σε μια μίνι-σύνοδο, με σκοπό το κλείσιμο μιας συμφωνίας με την Τουρκία – fast-track συμφωνία, μάλιστα, όπως γράφει ο Guardian – και τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής για το μοίρασμα των προσφύγων σε χώρες της ΕΕ.
Σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια είχε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία για την εγκατάσταση με ποσόστωση θα είναι εθελοντική. Πρόκειται για περίπου 400.00 άτομα τον χρόνο, διευκρίνισε. Τα σχέδια θα ολοκληρωθούν μετά τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία (6 και 13 Δεκεμβρίου) ώστε να μην ενισχυθεί η εθνικιστική δεξιά στη χώρα, η οποία είναι ήδη ενισχυμένη λόγω του γενικότερο θέματος του προσφυγικού. Εν τω μεταξύ Ολλανδοί είχαν πει όχι στο σχέδιο της Γερμανίας για απευθείας μεταφορά των προσφύγων από την Τουρκία.
Το Προσφυγικό έδειξε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και αμήχανης διαχείρισης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ήταν εκείνος που επισήμανε ότι καθήκον την ΕΕ είναι η διαφύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, μία αρμοδιότητα που δεν μπορεί να την παραχωρήσει σε τρίτους. Χωρίς αυτή η Σένγκεν θα γίνει παρελθόν, είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα την Κυριακή η κοινή Σύνοδος ΕΕ και Τουρκίας είχε συμφωνήσει στη χρηματοδότηση της Τουρκίας με τρία δις. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια και άλλα μέτρα για την ανάσχεση του κύματος των προσφύγων και μεταναστών ώστε να μην μπαίνει στην ΕΕ. Η συμφωνία συνοδεύτηκε από διαβεβαιώσεις ότι θα αρχίσουν εκ νέου οι ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ- Τουρκίας
Το προσφυγικό έδειξε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, όπως και την αμηχανία και τις σπασμωδικές ενέργειες της ΕΕ. Εμφανίστηκαν χώρες που πασχίζουν να ανταποκριθούν στην εξαιρετικά αυξημένη ροή προσφύγων, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, χώρες που καταρτίζουν προγράμματα υποδοχής με θέτουν σαφή αριθμητικά όρια, όπως η Γερμανία, και άλλες που θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα στάνταρ που έθεταν, όπως η Σουηδία.
Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι αυτές που δείχνουν ως τώρα την μεγαλύτερη απροθυμία –στην καλύτερη περίπτωση – και άρνηση στην χειρότερη να δεχτούν προσφυγές από τη Μέση Αναστολή στο έδαφός τους. Είναι, ακόμη, και αυτές που παίρνουν τας πιο σκληρά μέτρα για την ανάσχεση του κύματος στα σύνορά τους, με επιπλέον φρουρές και περιπολίες όπως και φράχτες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News