411
O Κόνραντ Αντενάουερ στα πρώτα χρόνια της καγκελαρίας του το 1949 | Photo by HDG Bonn/ullstein bild via Getty Images

Η σκοτεινή πλευρά του Αντενάουερ: Πώς κατασκόπευε με πράκτορες το SPD

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 21:59
O Κόνραντ Αντενάουερ στα πρώτα χρόνια της καγκελαρίας του το 1949
|Photo by HDG Bonn/ullstein bild via Getty Images

Η σκοτεινή πλευρά του Αντενάουερ: Πώς κατασκόπευε με πράκτορες το SPD

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 21:59

Είχε μια σκοτεινή πλευρά ο Κόνραντ Αντενάουερ; Μπορεί αυτός ο οραματιστής γερμανός πολιτικός που μαζί με τον Γάλλο Ρομπέρ Σουμάν έβαλαν μέσα από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα θεμέλια για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την Ευρωπαϊκή Ενωση που ξέρουμε σήμερα, να ήταν παράλληλα ένας τακτικιστής που δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί βρώμικα κόλπα κατά των αντιπάλων του στο εσωτερικό;

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μέσα από ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία ο εμβληματικός πρώτος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατασκόπευε επί μια δεκαετία τους πολιτικούς αντιπάλους του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Η εφημερίδα μιλά για το Γουότεργκεϊτ της Γερμανίας και ίσως να μην έχει άδικο, καθώς ο ιστορικός ηγέτης της Δυτικής Γερμανίας φαίνεται να είχε ενορχηστρώσει μια επιχείρηση κατασκοπείας κατά των Σοσιαλδημοκρατών, βασισμένος στις ιδεολογικές του εμμονές.

Ο Αντενάουερ (1876 – 1967) υπήρξε εκ των ιδρυτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1949 μέχρι το 1963. Εχει ξαναειπωθεί ότι παρακολουθούσε τον Βίλι Μπραντ, που ήταν ηγέτης του SPD ενώ εκείνος είχε φύγει μεν από την καγκελαρία αλλά παρέμενε —έως τα 90 του, εξού και το παρατσούκλι «Der Alte», «Ο Γέρος»— στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά όχι ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ολόκληρο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μέσω ενός μηχανισμού πληροφοριοδοτών.

Με βάση το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, ο Αντενάουερ λάμβανε ακόμα και καθημερινή πληροφόρηση για τις διεργασίες στο SPD, από δύο πληροφοριοδότες, ο ένας εκ των οποίων είχε διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Τα άτομα αυτά ήταν «κοντά» στην ηγετική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύφθηκαν από την έρευνα του ιστορικού Κλάους Ντίτμαρ Χένκε, ο οποίος αναδίφησε στα αρχεία του Ιδρύματος Κόρναντ Αντενάουερ.

Σε μια εποχή που ο κόσμος και η Γερμανία μετέβαινε από τον ζόφο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην πραγματικότητα του Ψυχρού Πολέμου, ο Αντενάουερ είχε εμμονή με τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας: πίστευε ότι οι κομμουνιστές από την απέναντι πλευρά θα επιχειρούσαν και θα κατάφερναν να διεισδύσουν στην πολιτική ζωή της Δυτικής Γερμανίας, μέσω του ιδεολογικά «συγγενικού» Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ετσι ακόμα και όταν ήταν καγκελάριος είχε φροντίσει να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 500 εμπιστευτικές αναφορές της ηγεσίας του SPD, όπου καταγράφονταν η στρατηγική και οι αποφάσεις του κόμματος. Κάποιες φορές λάμβανε τις αναφορές ακόμη και την ημέρα που συντάσσονταν, σημείωσε η SZ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο Αντενάουερ κατασκόπευε πολιτικούς, όπως τον μετέπειτα καγκελάριο, Βίλι Μπραντ, ενώ συνέλεγε και επιβαρυντικές πληροφορίες για ορισμένους από αυτούς. Είναι όμως η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι είχε στοχοποιήσει το ίδιο το κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...