245
Ρωσικό άρμα μάχης που καταστράφηκε σε μάχες δυτικά του Κιέβου | REUTERS/Zohra Bensemra

Η Ρωσία ξεμένει από πυραύλους, γιατί φτιάχνονται στην… Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2022, 19:14
Ρωσικό άρμα μάχης που καταστράφηκε σε μάχες δυτικά του Κιέβου
|REUTERS/Zohra Bensemra

Η Ρωσία ξεμένει από πυραύλους, γιατί φτιάχνονται στην… Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2022, 19:14

Κρίσιμα εξαρτήματα των μηχανών που χρησιμοποιεί το ρωσικό στρατιωτικό υλικό, από τα άρματα μάχης ως τους πυραύλους κρουζ και τα μαχητικά αεροσκάφη, είναι πλέον σε έλλειψη γιατί κατασκευάζονταν στην Ουκρανία.

Οι πέντε εβδομάδες συνεχών εχθροπραξιών μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα όπλων για τη Ρωσία, η οποία έχει αρχίσει την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της για να επικεντρωθεί στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ανεξάρτητα από το πώς ερμηνεύεται η κίνηση (στη Δύση θεωρούν, για παράδειγμα ότι είναι προπέτασμα καπνού), η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα με την αναπλήρωση των όπλων που χρησιμοποίησε ή και έχασε στον πόλεμο. Υπολογισμοί από ανοικτές πηγές μιλούν για απώλεια 2.000 αρμάτων μάχης ή θωρακισμένων οχημάτων, αλλά ο πραγματικός αριθμός ίσως είναι μεγαλύτερος.

Η βρετανική Telegraph αναφέρει ότι επηρεάζονται τα άρματα μάχης T-72, που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο ρωσικός στρατός. Τα συστήματα που εκτοξεύουν τα βλήματα κατασκευάζονται στο Ιζιούμ, πόλη της Ουκρανίας στα ανατολικά που οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν.

Στο δε Χάρκοβο, επίσης στην Ουκρανία, παράγεται μέρος του ρωσικού πυραύλου Κρουζ τύπου Κρουζ Kh-55. Τον ίδιο πύραυλο αέρος-εδάφους χρησιμοποιούν η Κίνα και το Ιράν.

Μικρότερης εμβέλειας ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από ελικόπτερα ή πλοία κατασκευάζονται και αυτοί εν μέρει στην Ουκρανία.

Ενώ συμβαίνουν αυτά και ενώ οι κυρώσεις της Δύσης έχουν αποκόψει και άλλη μία πηγή οπλισμού για τη Ρωσία (μικρότερης πάντως σημασίας), η Ουκρανία δέχεται στρατιωτική βοήθεια από χώρες του ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο έχει παραλάβει αντιαρματικά αλλά και συστήματα αεράμυνας, ακόμη όμως και κράνη, άρβυλα, εξοπλισμό επικοινωνιών μέχρι και μερίδες εκστρατείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...