Το παιχνίδι που αρχίζει στις 17:00 της Τετάρτης είναι ιστορικής σημασίας. Ο Ολυμπιακός της Α2 θα εμφανιστεί για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό του σε επίσημο ματς (για την 3η αγωνιστική της Α’ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας). Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά… όχι ακριβώς. Στο βοηθητικό γήπεδο του ΣΕΦ, αίθουσα «5», με περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων (που κοστίζουν 10 ευρώ). Θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Κολεγίου Ανατόλια, 55 χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση.
Δύο ώρες αργότερα (19:00) θα παίξει στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ, του Δημήτρη Ιτούδη, στον τελικό του «Γκομέλσκι Καπ». Καθώς το Σαββατοκύριακο οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν αγώνα, η αναμέτρηση με τη ρωσική ομάδα θα είναι η τελευταία τους πρόβα πριν από την πρεμιέρα τους στην εφετινή Ευρωλίγκα: την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου (21:45), εναντίον της Βιλερμπάν στη Γαλλία.
Αλλοι παίκτες, άλλοι προπονητές και βοηθοί, άλλοι χορηγοί, άλλες φανέλες άλλες έδρες. Στην τελική, δύο διαφορετικές ομάδες. Μια για την Ευρώπη, και μια για την Α2 και το Κύπελλο. Αλλά, ο ίδιος σύλλογος. Από Τρίτη έως Παρασκευή θα παίζει με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Φενέρμπαχτσε, την Μπαρτσελόνα, την ΤΣΣΚΑ και τον Παναθηναϊκό, και τα Σαββατοκύριακα με την Καρδίτσα, την Ελευθερούπολη, τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Διαγόρα Δρυοπιδέων και τον Οίακα Ναυπλίου.
Κατά την παρουσίαση των επίσημων εμφανίσεων για τη νέα σεζόν, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είχε επιχειρήσει να διαχωρίσει πλήρως τις έννοιες «Ολυμπιακός» και «Α2». «Εφέτος παίζουμε μόνο στην Ευρώπη. Ούτε στην Α2, ούτε πουθενά αλλού», είχε πει, βιάζοντας τη λογική. Ζήτησε απ’ όλους, media και Ομοσπονδία, αυτή η ομάδα με τα ερυθρόλευκα που θα βλέπουμε στην Α2, να τη λέμε «Ολυμπιακός Β’ – development team (αναπτυξιακή ομάδα)». Ακόμη κι αν ο Τύπος του κάνει το χατήρι -επειδή θα πρέπει κάπως να διακρίνουμε τον Ολυμπιακό «εσωτερικού» από τον Ολυμπιακό «εξωτερικού»-, η ΕΟΚ μόνον έναν Ολυμπιακό αναγνωρίζει. Τον γνωστό. Τα φύλλα αγώνα και όλα τα επίσημα έγγραφα θα τον αναφέρουν ως «Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. ΚΑΕ». Αλλωστε, με ποιο δικαίωμα ένας Ολυμπιακός θα συμμετείχε στην Α2, αν δεν ήταν ο ίδιος που -οικειοθελώς- εξέπεσε από την Basket League;
Μετά τη νίκη του (64-58) επί του Ερμή στον Λαγκαδά (πάλι για το Κύπελλο), ο Ολυμπιακός «εσωτερικού» συναντά το Ανατόλια. Οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί αντίπαλοι στο παρθενικό πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, το 1963-1964. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει στον Πειραιά, και το Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Αλλά, στο τέλος της σεζόν, υποβιβάστηκαν και οι δύο στη Β’ Εθνική. Από το καλοκαίρι του 1967 κι έπειτα, οι Πειραιώτες δεν έλειψαν, ποτέ, από την Α’ Κατηγορία, και οι Θεσσαλονικείς δεν έφτασαν, ξανά, τόσο ψηλά. Κανείς δεν περίμενε πως θα ερχόταν η μέρα που θα έστεκαν, πάλι, ο ένας απέναντι στον άλλον.
Στην Α2, ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων, πολύ ανταγωνιστικό τα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός θα εμφανιστεί με 14 παίκτες -ένα ρόστερ που προσφέρει πολλές επιλογές στον κόουτς Δημήτρη Τσαλδάρη- οι περισσότεροι από τους οποίους είναι 17-19 ετών (Αρσενόπουλος, Κολοβέρος, Νικολαΐδης, Τσουμάνης, Ζευγαράς, Μωραΐτης, Τσάμης). Υπάρχουν και κάποιοι πιο έμπειροι (Νοέας, Τζόλος, Χρηστίδης, Πετρόπουλος). Αλλοι εκ μεταγραφής, και άλλοι από τα τμήματα υποδομών του συλλόγου, όπως ο Κολοβέρος, ή ο Νίκος Καμπούρης (γιος του θρυλικού αρχηγού, Αργύρη Καμπούρη).
Ανάμεσά τους και ο 18χρονος Αλεξέι Ποκουσέφσκι (2μ.11), που είναι το μεγάλο ταλέντο αυτής της ομάδας. Αγωνίζεται στη θέση «3», και θεωρείται πως συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να μονιμοποιηθεί στην πρώτη ομάδα στο κοντινό μέλλον. Μάλιστα, είναι ο μόνος από τους «μικρούς» στον οποίο ο Ντέιβιντ Μπλατ έδωσε νούμερο φανέλας (του Ολυμπιακού Α’) για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο Ποκουσέφσκι είναι το μόνο σημείο (πιθανής) συνάντησης του Ολυμπιακού των εγχώριων διοργανώσεων με τον Ολυμπιακό της Ευρώπης: του γνωστού ελληνικού κορμού (πλην Μάντζαρη) και των πολλών Αμερικανών.
Πώς θα είναι, άραγε, η ζωή στον Ολυμπιακό Α’ με μόνον ένα ματς την εβδομάδα; «Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, θα ζήσουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Θα έχουμε κάποια πλεονεκτήματα από αυτή την κατάσταση και θα αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε μειονεκτήματα προκύψουν. Αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε, είναι τόσο απλό», έχει απαντήσει ο Μπλατ. Η καταπόνηση των αθλητών του θα είναι μικρότερη και ο χρόνος προετοιμασίας τους για το επόμενο παιχνίδι, μεγαλύτερος. Αυτά είναι τα καλά της υπόθεσης. Το κακό (μπορεί να) είναι το έλλειμμα αγωνιστικού ρυθμού, αφού οι αντίπαλες ομάδες συμμετέχουν και στις εγχώριες διοργανώσεις.
Πολλοί δεν το περίμεναν, όμως ο «Ανένδοτος» των αδελφών Αγγελόπουλων έφτασε #mexritelous, ικανοποιώντας το λαϊκό αίσθημα της πλειονότητας των οπαδών του Ολυμπιακού. Τώρα, ως συνέπεια, ήρθε η ώρα να βιώσουμε αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία των δύο Ολυμπιακών, και να μάθουμε αν ο σύλλογος θα βγει κερδισμένος ή χαμένος.
Το… ωραίο είναι -θα το μάθατε- πως ο επί εικοσαετίαν επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Στέλιος Συμεωνίδης, υπέβαλε αιφνιδίως την παραίτησή του, και η σύνθεση της ΚΕΔ άλλαξε κατά τα 3/5 της. Συνέβη, δηλαδή, αυτό που ζητούσε επιτακτικά ο Ολυμπιακός, προκειμένου να παραμείνει στην Basket League. Και τώρα, δεν θα βρίσκεται εκεί για να το χαρεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News