Υπήρχε κάτι το αποστομωτικό στα όσα είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης την Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Αναβάθμιση του Σχολείου. Το έχει βέβαια αυτό συνήθως στις αγορεύσεις του ο καλός ρήτορας υπουργός Επικρατείας, αλλά αυτή τη φορά το προσωπικό στοιχείο που επιστράτευσε, όταν υπερασπίστηκε τον θεσμό των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων απέναντι στην ισοπεδωτική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λειτούργησε καταλυτικά.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για τη δική του προσωπική ιστορία, ως απόδειξη της κοινωνικής κινητικότητας που προσφέρουν αυτά τα σχολεία και καταρρίπτοντας έτσι το επιχείρημα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) για «ελιτίστικα» σχολεία. Ο 53χρονος υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο ίδιος ως προερχόμενος από χαμηλή κοινωνική τάξη, πήγε σε δημόσιο Πρότυπο Σχολείο, την Ιωνίδειο στον Πειραιά και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη Νομική Σχολή και αργότερα για την ακαδημαϊκή ζωή (είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ).
«Τα Πρότυπα και Πειραματικά (Ιωνίδειο, Βαρβάκειο), ουσιαστικά αντανακλούν τη βασική αρχή που έχει να κάνει με την αξιοκρατία στην εκπαίδευση. Ακούω ότι πρόκειται για μορφή εκπαίδευσης που παράγει ανισότητα και ελιτισμό. Πρόκειται για στρέβλωση» τόνισε ο υπουργός για να αντιτείνει ότι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά ουσιαστικά συντελούν στην αναβάθμιση μαθητών και στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων ώστε να υπάρξει κοινωνική κινητικότητα μέσω των τάξεων και ισότητα ευκαιριών.
Σε αντίστιξη μάλιστα με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται τα Πρότυπα και τα Πειραματικά και επιμένει πως επειδή δεν είναι όλα τα σχολεία Πρότυπα, ας μην είναι κανένα, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως η βελτίωση της εκπαίδευσης μέσω Προτύπων δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Η Παιδεία πρέπει να εμπνέει την εξέλιξη, και έρχεται ακριβώς όταν θέτουμε υψηλούς στόχους. Προσέξτε τη διαφορά: επιθυμία μας είναι όλα τα σχολεία να καταστούν πρότυπα, ισότητα προς τα πάνω», ήταν το μήνυμα του κ. Γεραπετρίτη προς την αντιπολίτευση.
Και ο ίδιος, σε ακόμα πιο προσωπικό τόνο, συνέχισε: «Εχω και ένα χρέος απέναντι στους δικούς μου δασκάλους. Είμαι προϊόν ενός πρότυπου σχολείου και δημόσιας εκπαίδευσης, είμαι και προϊόν της… ελίτ που παράγει ο τόπος. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που προέρχομαι από δημόσιο πρότυπο σχολείο, το Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολείο Πειραιά, που μου άνοιξε τον δρόμο για τη Νομική και την ακαδημαϊκή ζωή. Είναι εκεί που είδα τι σημαίνει γνήσια παιδεία. Και εκεί δεν θα βρισκόμουν, γιατί δεν είχα τους αναγκαίους πόρους. Δεν είχαμε τους πόρους. Αυτό μου άνοιξε το δρόμο. Η ιστορία αυτή είναι η ιστορία των ανθρώπων της δικής μου γενιάς, τους άνοιξε το δρόμο της κινητικότητας ενός καλύτερου μέλλοντος. Για να είμαστε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε. Αν αυτή η διαδρομή με καθιστά ελιτίστικο προϊόν, το αποδέχομαι, αμφισβητώ τα κίνητρα εκείνων που θεωρούν ελίτ όσους ξεχώρισαν στο δημόσιο σύστημα Παιδείας».
Απευθυνόμενος δε στην αντιπολίτευση και στην ονομαστική ψηφοφορία που επρόκειτο να ακολουθήσει είπε: «Θέλω να δω τον Θανάση Παφίλη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, συναπόφοιτούς μου, να αισθάνονται το ίδιο επίπεδο ευγνωμοσύνης απέναντι στους καθηγητές του Ιωνιδείου, γιατί εκεί ήταν παιδιά χαμηλών κοινωνικών τάξεων. Θέλω να ευχαριστήσω τους δασκάλους μου, μου έδωσαν ένα υπόδειγμα ζωής».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News