778
H Κριστιάν Τομπιρά αποχαιρετά το προσωπικό του υπουργείου προτού αποχωρήσει με το ποδήλατό της | REUTERS/Christian Hartmann

Το προφίλ της πρώην υπουργού που «ζορίζει» τον Ολάντ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2016, 19:13
H Κριστιάν Τομπιρά αποχαιρετά το προσωπικό του υπουργείου προτού αποχωρήσει με το ποδήλατό της
|REUTERS/Christian Hartmann

Το προφίλ της πρώην υπουργού που «ζορίζει» τον Ολάντ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2016, 19:13

Η παραίτηση της Κριστιάν Τομπιρά από τη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης ήταν -ουσιαστικά- η κατάληξη της υποβόσκουσας πολιτικής κρίσης στη Γαλλία, η οποία έχει αρχίσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αλλά οι εξελίξεις της κλιμακώθηκαν από τον Νοέμβριο και μετά.

Από την στιγμή, δηλαδή, που οι τζιχαντιστές του ISIS χτύπησαν το Παρίσι το 13o βράδυ του μήνα, από την στιγμή που η Γαλλία άρχισε να παίρνει… στα σοβαρά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή στον Φρανσουά Ολάντ, στην οποία αναφέρει πως οι αρχές της δεν της επιτρέπουν να παραμένει μέλος της κυβέρνησης, με την παραίτησή της να γίνεται αμέσως δεκτή από τα Ηλύσια Πεδία, με τον Ολάντ και τον Μανουέλ Βαλς να θέλουν να στείλουν κι αυτοί από την πλευρά τους μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Βλέπετε, η Γαλλία μπαίνει σε φάση Συνταγματικής Aναθεώρησης, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε αρκετά από τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης και έχει διχάσει κόμματα και πολιτικές τάσεις σε όλη τη χώρα.

Η πολιτικός που έγινε σύμβολο για το… χρώμα της

Ενας από τους βασικούς λόγους που ξεχωρίζει η πολιτική σκηνή της Γαλλίας είναι η πολυσυλλεκτικότητά της. Το γεγονός πως η Τομπιρά ήταν μέχρι και χθες σε ένα τόσο υψηλό πόστο ενώ είναι μαύρη είχε σχολιαστεί θετικά αρκετές φορές στο παρελθόν για το… ασυνήθιστο του πράγματος. Είναι η μόνη μαύρη πολιτικός της χώρας που είχε τόσο νευραλγικό πόστο, κάτι που επέτρεπε σε Ολάντ και Βαλς να δείξουν τον τρόπο αντίληψής τους πάνω στην ένταξη μεταναστών γενιά με τη γενιά.

Η ίδια η Τομπιρά έδειξε ξεκάθαρα πως διαφωνεί με το πλάνο του γάλλου προέδρου να αφαιρεί τη γαλλική υπηκοότητα απ΄όσους την έχουν ως δεύτερη και έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δράσεις. Τα όσα είπε πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό για τα σχέδια Ολάντ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση αρκετών συναδέλφων της στην κυβέρνηση, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτησή της. Ωστόσο, πηγές από τα Ηλύσια Πεδία ανέφεραν πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, αφού η ίδια η Τομπιρά είχε εξέχοντα ρόλο στο θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, ζήτημα που έχει αρκετά ψηλά στην ατζέντα του ο γάλλος πρόεδρος και πέρασε με προμετωπίδα την ίδια, το 2013.

Η ίδια, ωστόσο, έγραψε ένα λακωνικό μεν, σαφές δε μήνυμα στο twitter. «Μερικές φορές, το να αντιστέκεσαι σημαίνει να παραμένεις κάπου. Μερικές άλλες φορές, το να αντιστέκεται σημαίνει το να αποχωρείς», αναφέρει.

Το προφίλ της Τομπιρά είναι αμιγώς… γαλλικό. Η ίδια γεννήθηκε στη Γαλλική Γουϊάνα, το 1952, στην πόλη Καγιέν. Εφτασε στη Γαλλία σε παιδική ηλικία και σπούδασε στο Πάνθεον του Παρισιού. Η πολιτική είναι στο αίμα της, αφού και ο αδερφός της ασχολείται με τα κοινά και είναι γενικός γραμματέας της Βουαλβάρι, ένα μικρό κόμμα στη Γαλλική Γουιάνα, με εκπροσώπηση -όμως- στο κοινοβούλιο της χώρας. Μάλιστα, το… αγροτικό της Τομπιρά έγινε σε αυτό το κόμμα, πριν μετακομίσει μόνιμα στη Γαλλία.

Το έργο της 64χρονης πολιτικού μόνο αμελητέο δεν είναι. Εκτός της παρουσίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1994 (με το Energie Radical του Μπερνάρ Ταπί) και την ένταξή της στους Σοσιαλιστές, το 1997, ο Λιονέλ Ζοσπέν την προσλαμβάνει ως επικεφαλής στην κυβερνητική επιτροπή για τα ορυχεία χρυσού στην πατρίδα της.

Ο καιρός περνά και οι φιλοδοξίες της Κριστιάν Τομπιρά μεγαλώνουν. Αν και δεν ανήκει στο PRG (το κόμμα της Αριστεράς) είναι η υποψήφιά του για τη γαλλική προεδρία, ωστόσο ο Ζακ Σιράκ είναι αυτός που επικρατεί στις εκλογές του 2002. Το βασικό της, ωστόσο, επίτευγμα είναι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στις 21 Μαΐου του 2001, και αφορά τον περιορισμό στο εμπόριο δουλείας που γίνεται από τρίτες χώρες προς τη Γαλλία.

Θύμα ρατσισμού από όλες τις πλευρές

Ο τρόπος που κινήθηκε η Τομπιρά στο θέμα του γάμου ομοφυλοφίλων ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο έγινε δέκτης αρκετών επιθετικών σχολίων, αρκετά από τα οποία χαρακτηρίστηκαν αισχρά ακόμη κι από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Οι πορείες στους δρόμους του Παρισιού κι άλλων μεγάλων πόλεων διαδέχονταν η μία την άλλη και σε καθημερινή βάση η μέχρι χθες υπουργός Δικαιοσύνης δεχόταν απειλητικά μηνύματα. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2013, το περιοδικό Minute κυκλοφορεί με το περίφημο πλέον εξώφυλλο με το πρόσωπο της Τομπιρά, την οποία χαρακτηρίζει ως μαϊμού και αναφέρει πως δεν ανήκει στο ανθρώπινο είδος. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την κίνηση αυτή. Τον Ιούλιο του 2014, υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο χαρακτηρίζει και πάλι με τον ίδιο τρόπο την Τομπιρά, σε post του στο facebook.

Christiane-Taubira-1

Η 64χρονη πολιτικός αντικαταστάθηκε, ήδη, από τον Ζαν-Ζακ Ουρβοά, ο οποίος θεωρείται υπέρμαχος της Συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που σχολιάζουν στον διεθνή Τύπο πως ο γάλλος πρόεδρος έβαλε… αυτογκόλ με τη ρήξη στις σχέσεις του με την Τομπιρά. Το μέλλον θα δείξει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...