371
Ενα βομβαρδιστικό B1B Lancer στη βάση του Γκουάμ, στον Ειρηνικό, την Πρωτομαγιά | Senior Airman River Bruce / Air Force / AirForceTimes

Η πανδημία δεν σταμάτησε τα πολεμικά παιχνίδια των μεγάλων

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 15:30
Ενα βομβαρδιστικό B1B Lancer στη βάση του Γκουάμ, στον Ειρηνικό, την Πρωτομαγιά
|Senior Airman River Bruce / Air Force / AirForceTimes

Η πανδημία δεν σταμάτησε τα πολεμικά παιχνίδια των μεγάλων

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 15:30

Στους ανυποψίαστους ή αδιάφορους για τους μιλιταριστικούς σχεδιασμούς, ιδίως των μεγάλων (πυρηνικών) δυνάμεων του κόσμου μας, μπορεί η παρακάτω είδηση να φαντάζει παράταιρη, αλλά είναι εντελώς αληθινή.

Εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με συντελεσμένα ήδη τα «πολεμικά» αποτελέσματα και στις κοινωνίες (θάνατοι πολιτών, δηλαδή αμάχων) και στις εθνικές οικονομίες (μεγάλη και αιφνίδια πτώση των ΑΕΠ), οι στρατιωτικές ασκήσεις όχι μόνο δεν παραλύουν, αλλά εντείνονται.

Από την πλευρά των ισχυρών αν κοιταχτούν τα πράγματα, γίνεται κατανοητό ότι κανένας τους δεν θέλει να δώσει την εντύπωση στον άλλον ότι, πρόσκαιρα έστω, καθηλώνεται από τον κορονοϊό και σε επίπεδο αποτρεπτικής στρατιωτικής ισχύος. Ετσι ο καθένας τους προετοιμάζεται, αναλόγως των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη εβδομάδα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έστειλε τα βομβαρδιστικά της σε εκπαιδευτικές αποστολές μεγάλης εμβέλειας, κινητοποιώντας μάλιστα όλους τους τύπους αεροσκαφών.

Ενα B1B Lancer απογειώθηκε από το Ελσγουορθ της Βόρειας Ντακότας κατευθυνόμενο προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, κάνοντας τη δεύτερη πτήση μέσα σε λίγες ημέρες, αφού στις 5 Μαΐου ένα ζευγάρι B1B συμμετείχε σε ασκήσεις που έγιναν στη Βαλτική από κοινού με τους Δανούς. Και με τη σειρά τους δύο B2Spitits, προερχόμενα από το Μιζούρι, και τέσσερα B52H, προερχόμενα από τη Βόρεια Ντακότα και τη Λουιζιάνα, πέταξαν και αυτά στην Ευρώπη.

Στο επίσημο δελτίο που εξέδωσε η αμερικανική Αεροπορία αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές θέλουν να αποδείξουν την ετοιμότητα και την ικανότητα των πολεμικών μέσων των ΗΠΑ, και μάλιστα σε απομακρυσμένα σημεία της υδρογείου, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα αποτροπής «οπουδήποτε στον κόσμο, και με θανατηφόρα δύναμη».

Θανατηφόρα δύναμη ανάλογη εκείνης του κορονοϊού; – είναι το αναπόφευκτο και χωρίς ειρωνεία ερώτημα που μπορεί να ακούσει ο άνεμος, αφού γίνεται σαφές ότι οι μεγάλες δυνάμεις, εν προκειμένω οι ΗΠΑ, μελετούν το ενδεχόμενο οι αντίπαλοι να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της πανδημίας και να επωφεληθούν σε στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Οι παραπάνω πληροφορίες για την πρόσφατη δραστηριότητα της Αεροπορίας των ΗΠΑ αντλούνται από το σάιτ AirForceTimes.

Η «άλλη πλευρά» (ή «πλευρές») δεν μένει, βέβαια, άπρακτη.

Ρώσοι και Κινέζοι επιχειρούν βάσει του δικού τους στρατιωτικού προγραμματισμού, και με ασκήσεις και με ανακοινώσεις για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.

Υπάρχουν, πάντως, και εκείνοι που δεν αποφεύγουν τα μοιραία λάθη: οι Ιρανοί, κατά τη διάρκεια πυραυλικής δοκιμής έπληξαν μία από τις ναυτικές μονάδες τους, προκαλώντας τον θάνατο πολλών ναυτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...