364
Οι κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν έχουν καταφέρει, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, να πετύχουν τους στόχους τους | Shutterstock / CreativeProtagon

Η Ουκρανία αντέχει ακόμη και στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 17:10
Οι κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν έχουν καταφέρει, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, να πετύχουν τους στόχους τους
|Shutterstock / CreativeProtagon

Η Ουκρανία αντέχει ακόμη και στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2022, 17:10

Οι στρατιωτικοί αναλυτές κάνουν σενάρια και υποθέσεις για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και οι ειδικοί στην τεχνολογία και την κυβερνοασφάλεια κάνουν εκτιμήσεις για το είδος των επιθέσεων που μπορούν εξαπολύσουν οι ρώσοι χάκερ στις ηλεκτρονικές υποδομές της Ουκρανίας. Μπορεί άραγε η Ρωσία να θέσει εκτός λειτουργίας το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, την παροχή νερού στη χώρα, τα δίκτυα μεταφορών ή ακόμη και τις ιατρικές υποδομές, χωρίς να ρίξει πραγματικούς, αλλά ψηφιακούς πυραύλους;

Η Τζόις Χακμέχ και η Εσθερ Νέιλορ, ερευνήτριες στο Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας της δεξαμενής σκέψης Chatham House στη Βρετανία, με άρθρο τους στην εφημερίδα Guardian δίνουν μια εικόνα των αναμετρήσεων που συμβαίνουν στον ουκρανικό κυβερνοχώρο.

Την τελευταία δεκαετία οι κρατικές, τραπεζικές αλλά και επιχειρηματικές ηλεκτρονικές υποδομές της Ουκρανίας έχουν υποστεί πολλές συντονισμένες επιθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων θεωρείται βέβαιο ότι οργανώθηκαν στη Ρωσία.

Υπήρξε επίθεση στα συστήματα των εκλογών του 2014 στην Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο την όλη διαδικασία, αλλά και μια επίθεση το 2015 στα συστήματα ελέγχου του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας που προκάλεσε μεγάλης έκτασης μπλακ άουτ στη χώρα. Το 2017 υπήρξε μια μεγάλη επίθεση σε τραπεζικές και κυβερνητικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Εναν μήνα πριν από την εκδήλωση της εισβολής, στις 13 και 14 Ιανουαρίου, υπήρξε επίθεση σε 70 κυβερνητικές ιστοσελίδες της Ουκρανίας οι οποίες προκάλεσαν ζημιές, αλλά κυρίως διαρροές δεδομένων. Μάλιστα, οι επιτιθέμενοι έθεταν εκτός λειτουργίας τις ιστοσελίδες, αφήνοντας να εμφανίζεται σε αυτές μόνο το μήνυμα «Να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα».

Η Βρετανία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του ρωσικού στρατού.

Διάφορες κυβερνήσεις και οργανισμοί αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστήριξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με τεχνικό εξοπλισμό αλλά και εξιδεικευμένο ανθρώπινο δυναμικό την Ουκρανία στις κυβερνοεπιθέσεις που δέχεται. Το NATO υπέγραψε μάλιστα μια συμφωνία για παροχή τέτοιου είδους βοήθειας και συνεργασία με την Ουκρανία. Η Microsoft προσφέρει επίσης τεχνική υποστήριξη στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, στην προσπάθεια απόκρουσης των κυβερνοεπιθέσεων, αυξάνονται καθημερινά και πιθανότατα η ψηφιακή της άμυνα να αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρή και αποτελεσματική από τη στρατιωτική, αλλά μάλλον αυτό δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τη χώρα να αποκρούσει τελικά τον εισβολέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...