331
To πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ιβο Τζίμα» που μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη καθέτου προσγείωσης και απογείωσης (amphibious assault ship USS Iwo Jima / LHD 7) θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τα τέλη Μαρτίου | U.S. Navy

Διαβεβαιώσεις ΗΠΑ στην Αγκυρα: Ο 6ος Στόλος δεν είναι για το γεωτρύπανο της Exxon

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 14:14
To πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ιβο Τζίμα» που μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη καθέτου προσγείωσης και απογείωσης (amphibious assault ship USS Iwo Jima / LHD 7) θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τα τέλη Μαρτίου
|U.S. Navy

Διαβεβαιώσεις ΗΠΑ στην Αγκυρα: Ο 6ος Στόλος δεν είναι για το γεωτρύπανο της Exxon

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 14:14

Μετά από σειρά δημοσιευμάτων που ήθελαν τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ να συνοδεύει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με γραπτή του δήλωση στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόνι Μάικλ, έρχεται να διαβεβαιώσει (πρώτα από όλους την Αγκυρα) ότι δεν είναι αληθείς οι ισχυρισμοί ότι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσουν την Exxon Mobil.

Όπως διευκρινίζεται στην ίδια δήλωση, «το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων ‘Ιβο Τζίμα’ που μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη καθέτου προσγείωσης και απογείωσης, καθώς και η 26η μονάδα Πεζοναυτών, βρίσκονται αυτή την περίοδο σε προγραμματισμένη στρατιωτική ανάπτυξη στον χώρο επιχειρήσεων του 6ου Στόλου».

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο έκανε όπως ήταν φυσικό, «σημαία» τη δήλωση του εκπροσώπου γράφοντας :  «Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνείται τους ισχυρισμούς πως οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο για να προσφέρουν προστασία στις έρευνες για εξόρυξη που πραγματοποιεί η Exxon».

Το Anadolu φιλοξενεί επίσης μία ακόμη δήλωση πηγής του  αμερικανικού Πενταγώνου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της,  σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη του αμερικανικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν προγραμματισμένη.

Αν και όντως πρόκειται για προγραμματισμένες ασκήσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η αυξημένη ναυτική παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή την περίοδο διεξαγωγής των ερευνών της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, «μεταφράζεται» ως μήνυμα προς την Αγκυρα να απέχει από ενέργειες όπως αυτές με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, που ουσιαστικά οδήγησαν στην ακύρωση των ερευνών της ιταλικής εταιρείας.

Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το οικόπεδο 10 όπου θα γίνουν οι έρευνες της Εxxon δεν έχει αμφισβητηθεί από την Αγκυρα, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποιούν τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ να μείνει μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι τις 25 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο των ερευνών της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι έντονη η ναυτική παρουσία ΗΠΑ και Ισραήλ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...