Οταν τον έπιασαν, βρήκαν προσαρμοσμένο στο πόδι του ένα ειδικό μηχάνημα για εντοπισμό μέσω δορυφόρου, τεχνολογίας πολύ πιο εξελιγμένης από εκείνη που διέθεταν στην Ταΐζ, πόλη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καταστροφικού πολέμου της Υεμένης.
Η ετυμηγορία είχε ήδη βγει: το αρπαχτικό πτηνό με το όνομα «Νέλσον», μετέδιδε στρατιωτικά μυστικά. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του BBC: «Σε κάθε πόλεμο, είναι πολύ κακό να κατηγορηθείς για κατασκοπεία. Στην Υεμένη, ένα απομονωμένο, χαοτικό και απελπισμένο μέρος, πολλές υποψίες μπορούν να προκύψουν γύρω από ομάδες με οπλισμένους άνδρες, σε σημείο που δημιουργεί πολύ στείρα σκέψη».
Οι εικόνες του Νέλσον σοκάρουν και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ηταν ένα θλιβερό θέαμα, να βρίσκεται δεμένος μέσα σε ένα κλουβί-κελί, φανερά αδυνατισμένος και δυστυχισμένος. Είναι ένα πτηνό μεγάλου μεγέθους, ένα σπάνιο είδος αρπαχτικού γρίφωνα. Αιχμαλωτίστηκε από στρατιωτικούς αφοσιωμένους στην επίσημα αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Με το που εντόπισαν το δορυφορικό GPS στο αριστερό πόδι του Νέλσον, υπέθεσαν τα χειρότερα.
Πίστεψαν ότι το πτηνό ήταν σε ειδική αποστολή να μεταδίδει στρατιωτικά μυστικά στην επαναστατική ομάδα «Houthis», που έχει στην κατοχή της την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.
Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη συσκευή είχε τοποθετηθεί για αθώους λόγους, που έχουν να κάνουν με την επιβίωση του ίδιου του πτηνού, ώστε να καταγράφεται προς τα πού πετάει και να ελέγχεται αν είναι ακόμη ζωντανό. Ηταν ένα από τα 14 πτηνά που είχαν ειδικές συσκευές στο πόδι και ετικέτες στα φτερά. Εξοπλίστηκαν με αυτά στη Βουλγαρία, εκεί από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του Νέλσον, το οποίο τελικά εξελίχθηκε σε Οδύσσεια.
Ευτυχώς όμως για τον ίδιο, έχει καλούς φίλους. Πίσω στη Βουλγαρία, ένας Οργανισμός για την άγρια πανίδα και χλωρίδα (FWFF), ακολουθούσε τα φτερωτά του βήματα, καθώς ταξίδευε προς νότο, μέσω Σαουδικής Αραβίας. Δεν ανησυχούσαν για το μακρύ του ταξίδι. Οι νεαροί αρσενικοί γρίφωνες, συνηθίζουν να διανύουν τόσο μεγάλες αποστάσεις προτού επιστρέψουν στη βάση τους.
Τον Νοέμβριο του 2018 όμως, με το που βρέθηκε στην Υεμένη, έχασαν τα ίχνη του, η συσκευή σταμάτησε να εκπέμπει σήμα. Αυτό το εντυπωσιακό πτηνό άρχισε να έχει θαυμαστές, που το έβλεπαν να ανοιγοκλείνει τα ευμεγέθη φτερά του πάνω από τη μπαρουτοκαπνισμένη Ταΐζ, σε μία συγκυρία κατά την οποία θα έλεγε κανείς, πως το να βοηθήσεις ένα αποπροσανατολισμένο πτηνό, δεν θα ήταν μέσα στις προτεραιότητες των ντόπιων.
Από τις αρχές Απριλίου 2019 άλλωστε, η συγκεκριμένη πόλη, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της Υεμένης, χτυπήθηκε από το τρίτο σοβαρότερο κρούσμα χολέρας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2015.
Και όμως! Στις 5 Απριλίου, ο Οργανισμός διάσωσης άγριων ζώων στη Βουλγαρία έλαβε εκατοντάδες μηνύματα από κατοίκους της Υεμένης, ποίοι ανησυχούσαν για την τύχη του πτηνού. Πάνω στα ταμπελάκια που υπήρχαν στο φτερωτό σώμα του Νέλσον, υπήρξε ένας τηλεφωνικός αριθμός της Βουλγαρίας. Εστειλαν φωτογραφίες ώστε να γίνει η ταυτοποίηση.
Οι διασώστες ζώων έμειναν έκπληκτοι με την ευαισθησία που έδειξαν τόσοι άνθρωποι από την Υεμένη για ένα πτηνό, την ίδια στιγμή που βιώνουν έναν από τους πιο φρικιαστικούς πολέμους.
Από εκεί και πέρα, άρχισαν οι προσπάθειες διάσωσης του Νέλσον, που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, σε μία χώρα που υποφέρει από πόλεμο, πείνα και χολέρα. Ενας αποφασισμένος άνδρας, ο Χισάμ αλ Χουτ, που έχει ασχοληθεί με υποθέσεις διάσωσης, αποφάσισε να κάνει το επικίνδυνο ταξίδι από τη Σαναά στην Ταΐζ. Ηρθε σε επαφή με τον στρατιωτικό που είχε αιχμαλωτίσει τον Νέλσον, κατάφερε να του δώσει τροφή και περίμενε υπομονετικά για την απόφαση.
Στη Βουλγαρία, οι διασώστες πίεσαν μέσω της πρεσβείας της Υεμένης, ενώ η ιστορία του Νέλσον άρχισε να γίνεται γνωστή και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιρλανδία και στη Γαλλία. Και τελικά, τα κατάφεραν!
Οι στρατιωτικοί αποδέχτηκαν το γεγονός ότι ο Νέλσον δεν πετούσε κοντά τους με σκοπό να τους κατασκοπεύσει και αφέθηκε ελεύθερος. Ο ακούραστος κύριος Χουτ μετέφερε τον Νέλσον στη Σαναά, όπου εξετάστηκε από κτηνίατρο. Ο Νέλσον ζυγίζει 4,8 κιλά. Για να είναι σε θέση να πετάξει, πρέπει να είναι τουλάχιστον 5. Εχει επίσης άσχημα σημάδια στα πόδια που μαρτυρούν ότι πέρασε μεγάλο διάσημα δεμένος σφιχτά.
Τρώει κρέας και πίνει νερό ανά μία ώρα, προκειμένου να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Αν όλα πάνε καλά, σε 6 με 8 εβδομάδες, θα είναι σε θέση να κάνει το μακρύ ταξίδι του προς τα πίσω, στη Βουλγαρία.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, «μπορεί να ακούγεται παράξενο, ακόμη και προκλητικό, να απολαμβάνει τόση προσοχή και φρέσκο κρέας, ένα πουλί σε μία χώρα όπου περίπου 240.000 άτομα είναι αντιμέτωπα με φριχτή πείνα. Ισως όμως η φροντίδα που έδειξαν οι ντόπιοι σε αυτό το πλάσμα, να είναι ένας καθρέφτης της ανθρωπιάς του, που δεν έχει χαθεί, ακόμη και αν ζουν σε τόσο απάνθρωπες συνθήκες. Το να βοηθάς τους άλλους, να κάνεις καλές πράξεις, να ανησυχείς για ένα αποπροσανατολισμένο πτηνό από τη Βουλγαρία, ίσως να είναι σε θέση να ρίξει φως ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές. Ακόμη και στον πόλεμο, ακόμη και στην Υεμένη, ακόμη και σε μία χρονική στιγμή που μοιάζει να έχει χαθεί για τα καλά η ελπίδα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News