Ο Χβαλντίμιρ ζει και βασιλεύει.
Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την πρώτη της, αινιγματική εμφάνιση στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών, η μπελούγκα που θεωρήθηκε μέχρι και… κατάσκοπος του Κρεμλίνου, ζει μια νέα ζωή στην Σκανδιναβία.
Κάμερες Νορβηγών απαθανάτισαν την λευκή φάλαινα να πλησιάζει βάρκες σε νορβηγικά λιμάνια και να παίζει με ντόπιους ψαράδες.
«Πέρασα σχεδόν μια ώρα μέσα στο νερό με αυτό το φοβερό κήτος», έγραψε ο Χιου Φράνσις Αντερσον για το περιοδικό Oceanographic Magazine.
«Άρχισα να καταλαβαίνω τις πολυπλοκότητες της νέας του ζωής στη Νορβηγία -ειδικά σε μια περιοχή όπου οι μπελούγκα δεν συναντώνται συνήθως. Σύντομα ανακάλυψα ότι οι ντόπιοι θα πολεμούσαν για την ευημερία αυτού του ζώου», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως το κήτος εθεάθη τελευταία φορά προ ημερών στο λιμάνι της πόλης Χάμερφεστ.
Η φάλαινα εντοπίστηκε να κολυμπάει στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών πέρυσι τον Απρίλιο, φορώντας στον λαιμό μια ειδική θήκη για κάμερα, γεγονός που έκανε τους ειδικούς να υποπτεύονται ότι είναι εκπαιδευμένη για κατάσκοπος από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ο καθηγητής Υδροβιολογίας Αουντούν Ρίκαρντσεν ανέφερε τότε ότι το θαλάσσιο θηλαστικό φορούσε μία ειδική ζώνη με προσαρμοσμένη θήκη για κάμερα GoPro.
Στην ετικέτα της θήκης αναγραφόταν η φράση «Εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη».
.@DavidLarter pic.twitter.com/pzczU7hRcx
— Sean Gallagher 高老鼠 ??⚒ (@thepacketrat) June 26, 2020
Ο Ρίκαρτσεν επικοινώνησε με συναδέλφους του στη Ρωσία, οι οποίοι του υπέδειξαν τη βάση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στο Μουρμάνσκ, όπου γνωρίζουν ότι εκπαιδεύονται δελφίνια και φάλαινες για αυτό τον σκοπό.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των θηλαστικών για κατασκοπία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στη Σοβιετική Ενωση αλλά εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’90.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν όμως, το επανέφερε σε λειτουργία, ανοίγοντας ξανά τρεις βάσεις του Ναυτικού στον Αρκτικό Κύκλο.
Την αποκάλυψη έκανε ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός το 2017, σύμφωνα με την Guardian.
Οι Ρώσοι θεωρούν ότι οι φάλαινες και τα δελφίνια έχουν τη δυνατότητα να κατασκοπεύουν τις κινήσεις ξένων πλοίων γιατί διαθέτουν εξαιρετική όραση και μνήμη.
Όσο για το όνομά του;
Αποκαλείται Χβαλντίμιρ που αποτελεί συνδυασμό του νορβηγικού «hval», που σημαίνει «φάλαινα» και του ονόματος του ρώσου προέδρου.
Μάλιστα, η συνεχιζόμενη κάλυψη της ζωής του εκ μέρους των νορβηγικών ΜΜΕ ώθησε στην δημιουργία του Ιδρύματος Hvaldimir που έχει ως αποστολή του να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την παρακολούθηση και τη σίτιση της μπελούγκα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News