Το BBC για μια πριγκίπισσα και τις πυραμίδες της / Οι New York Times για τις ενοχές ενός τζίνιους της Σίλικον Βάλεϊ / Η Corriere della Sera για το θηλυκό καρέ της ευρωπαϊκής άμυνας / Και η Repubblica...
  • BBC

    Ιστορίες/ Η νέα μάχη των Πυραμίδων

    Εξαλλοι έχουν γίνει οι Αιγύπτιοι με τις φήμες ότι η Αντζελίνα Τζολί θα πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Λεονάρντο ντι Κάπριο σε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή με θέμα την αρχαία ιστορία του Σουδάν. Οι πληροφορίες θέλουν την Τζολί, που είναι και πρέσβειρα καλής θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, να καταφτάνει μέσα στο μήνα στο Σουδάν για να κάνει scouting. Κι ενώ στο σουδανικό Twitter κάνουν θραύση τα meme που παρουσιάζουν την Τζολί ως βασίλισσα της Νουβίας, ακούγεται ότι στόχος της ταινίας, που είναι παραγωγή εταιρείας από το Κατάρ, είναι να ενισχυθεί ο τουρισμός στις πυραμίδες του Σουδάν, τομέας όπου έχει επενδύσει το εμιράτο.

    Η πλοκή πυκνώνει: Γιατί όπως γράφει το BBC, τις σουδανικές πυραμίδες τιμάει ξαφνικά με επίσκεψή της και η πριγκίπισσα του Κατάρ. Αυτό λοιπόν θέλουν οι Καταριανοί, λένε οι Αιγύπτιοι. Να προμοτάρουν τις δεύτερης κατηγορίας πυραμίδες τους σε βάρος των αληθινών, αιγυπτιακών σούπερ σταρ. Αυτό είναι; Οχι, ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Κατάρ και το Σουδάν, υποβόσκει μια σύγκρουση που εμπλέκει ισλαμιστές, μακρόχρονες εδαφικές διεκδικήσεις, εμπορικά εμπάργκο και μια σειρά από περίπλοκα επεισόδια που θα ενέπνεαν ένα έπος στους σεναριογράφους του Χόλιγουντ.

     

    Η ταινία, ας πούμε, θα μπορούσε να ξεκινήσει με την επίσκεψη της καταριανής πριγκίπισσας στο Σουδάν τον περασμένο Μάρτιο υπό την ιδιότητα της πρέσβειρας του ΟΗΕ. Η επίσκεψη στις πυραμίδες που χρονολογούνται μεταξύ του το 320 πΧ και του 50 μΧ καλύφθηκε ευρέως από τα παναραβικά δίκτυα που ελέγχονται από το Κατάρ. Καλύφθηκε και από την αιγυπτιακή τηλεόραση. Αλλά με έναν επικριτικό και – πολλές φορές –χλευαστικό τόνο: «Ολο το παγκόσμιο σταρ σύστεμ έχει φωτογραφηθεί δίπλα στις πυραμίδες του Χέοπα. Αλλά η πριγκίπισσα πόζαρε δίπλα σε δυο κομμάτια τριγωνικό τυρί» σχολίασε ένας δημοφιλής παρουσιαστής. Πώς να το πει διαφορετικά; Το μέγεθος μετράει και στις πυραμίδες.

    Φωτό: Φέρνει στην Αντζελίνα Τζολί. Αλλά είναι η πριγκίπισσα του Κατάρ. Που επισκέπτεται τις μικροσκοπικές πυραμίδες του Σουδάν. Πηγή: BBC/hhopl.com/Ar Al Baker
  • The New York Times

    Διαψεύσεις/ Η συγγνώμη του ιδρυτή του Twitter

    Είναι ο άνθρωπος που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Γιατί ο Ιβαν Ουίλιαμς είναι ο ιδρυτής του Twitter και συνδημιουργός του Blogger, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθέναν από εμάς να απευθύνεται στον ευρύτερο κόσμο. Στην ιστορία της τεχνολογίας των επικοινωνιών, σημειώνουν οι New York Times, αυτή ήταν μια εξέλιξη που μπορεί να συγκριθεί με την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο.

    Και γιατί άνοιξε το κουτί της Πανδώρας; Επειδή όπως λέει ο ίδιος, «the Internet is broken» – το Διαδίκτυο είναι μια καταστροφή. Είναι πεπεισμένος εδώ και χρόνια, αλλά τα πράγματα δεν ήταν ποτέ χειρότερα όσο σήμερα: το Facebook μεταδίδει φόνους, το Twitter έχει πέσει θύμα των τρολ, τα fake news ταξιδεύουν με απίστευτη ταχύτητα. «Κάποτε πίστευα ότι εάν δίναμε σε όλους τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα και να ανταλλάξουν ιδέες και πληροφορίες, ο κόσμος θα γινόταν ένα καλύτερος μέρος. Εκανα λάθος» λέει.

    Το πρόβλημα, συνεχίζει, είναι ότι το Διαδίκτυο επιβραβεύει τα άκρα. Πώς το είπε ο Ντόναλντ Τραμπ; «Εάν δεν υπήρχε το Twitter δεν θα είχα εκλεγεί πρόεδρος». Ε, αυτός είναι ένας και μόνο λόγος για να λυπάται πραγματικά ο Ιβαν Ουίλιαμς. Και άντε τώρα να κλείσει το κουτί της Πανδώρας.

    Φωτό: Αυτός τα λέει, αλλά ποιος τον ακούει. Πηγή: The New York Times/Jason Henry
  • Corriere della Sera

    Ευρώπη/ Η Αμυνα είναι γένους θηλυκού

    Το ερώτημα τώρα είναι ποιος άνδρας θα κάνει τη Λυσιστράτη. Γιατί με την ανάληψη του γαλλικού υπουργείου Αμυνας από την Σιλβί Γκουλάρ ο πόλεμος γίνεται γυναικεία υπόθεση στην Ευρώπη, αφού η γερμανική Αμυνα βρίσκεται στα χέρια της Ουρσουλα φον ντερ Λέιεν, η ιταλική σε χέρια της Ρομπέρτα Πινότι και η ισπανική σε εκείνα της Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, ενώ στην παρέα θα πρέπει να προστεθεί και η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια. Θα μπορούσε ασφαλώς να προσθέσει κανείς και την Ζανίν Χένις Πλάσχαρτ: η ολλανδή υπουργός Αμυνας ήταν η πρώτη το 2012 που ανέλαβε τις τύχες ενός στρατού. Ασφαλώς, σημειώνει η Corriere della Sera, έκανε περισσότερη αίσθηση η ανάληψη του γερμανικού υπουργείου Αμυνας από την φον ντερ Λέιεν έναν χρόνο αργότερα, κίνηση που θεωρήθηκε υψηλού συμβολισμού. Αντε και στα δικά μας.

    Φωτό: Δεν είναι χίλιες φορές καλύτερα από τον δικό μας; Πηγή: Reuters/Michel Euler
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Οιωνοί/ Η κιβωτός των σπόρων πλημμύρισε

    Η πύλη έχει κατασκευαστεί για να αντέξει την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας ή τη σύγκρουση με ένα αεροπλάνο. Οχι όμως και την κλιματική αλλαγή. Και να που, έπειτα από έναν χειμώνα πιο ήπιο και βροχερό από το συνηθισμένο, η «κιβωτός των σπόρων» στις νήσους Σβάλμπαρντ πλημμύρισε. Η νορβηγική υπηρεσία που διαχειρίζεται την «Global Seed Vault», την παγκόσμια τράπεζα σπόρων που φτιάχτηκε σε απόσταση περίπου χιλίων χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο με σκοπό την προστασία της παγκόσμιας φυτικής κληρονομιάς, λέει ότι δεν συντρέχει – τουλάχιστον όχι ακόμη – λόγος ανησυχίας: οι σπόροι είναι ασφαλείς.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να κοιμάται κανείς ήσυχος. Στην Αρκτική καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως και 8 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο με αποτέλεσμα να λιώσουν οι πάγοι και το τούνελ που οδηγεί στην κιβωτό να πλημμυρίσει. Η κεντρική αίθουσα, μεγάλη όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου όπου έχουν αποθηκευτεί 500 εκατομμύρια σπόροι από 930.000 ποικιλίες όλων των ηπείρων, έμεινε στεγνή. Αλλά όπως γράφει η Repubblica, τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για μια δομή που εγκαινιάστηκε με φανφάρες μόλις πριν από εννέα χρόνια για να «αντέχει στις καταστροφές είτε αυτές προκαλούνται από τη φύση είτε από τον άνθρωπο».

    Εντάξει, η πύλη της κιβωτού θα ενισχυθεί για να αντέχει και το νερό. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η εξαφάνιση ενός είδους φυτού είναι μη αναστρέψιμη. Και κυρίως ότι η πλημμύρα της Κιβωτού είναι ένας κακός οιωνός για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον υπόλοιπο κόσμο. Και πού τον βρίσκεις τώρα έναν νέο Νώε;

    Φωτό: Κι όλο αυτό το μπετόν μόνο για την είσοδο. Πηγή: nationalgeographic.com



text
  • Σήμερα στην Ουκρανία δεν χρειάζεται να πάνε στις εκκλησίες. Ο Επιτάφιος είναι παντού


    22 Απριλίου 2022, 06:34