Η ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νομπέλ, με το οποίο τιμήθηκε σε ηλικία μόλις 17 ετών, εξέπληξε τα εκατομμύρια των θαυμαστών της ανακοινώνοντας ότι παντρεύτηκε. Και η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου.
Στην τελευταία ανάρτηση της εκπληκτικής ζωής της, η 24χρονη Μαλάλα ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από τον γάμο της με τον Ασέρ Μαλίκ, προπονητή της εθνικής ομάδας κρίκετ του Πακιστάν.
«Σήμερα είναι μια πολύτιμη μέρα στη ζωή μου. Ο Ασέρ κι εγώ δεσμευτήκαμε να είμαστε σύντροφοι για μια ζωή. Γιορτάσαμε μια μικρή τελετή nikkah στο σπίτι μας στο Μπέρμιγχαμ μαζί με τις οικογένειές μας. Στείλτε μας τις προσευχές σας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα περπατήσουμε μαζί στο ταξίδι που έχουμε μπροστά μας», έγραψε στην ανάρτηση που συνοδεύει τις φωτογραφίες της τελετής του γάμου της.
Today marks a precious day in my life.
Asser and I tied the knot to be partners for life. We celebrated a small nikkah ceremony at home in Birmingham with our families. Please send us your prayers. We are excited to walk together for the journey ahead.
?: @malinfezehai pic.twitter.com/SNRgm3ufWP— Malala (@Malala) November 9, 2021
Η Μαλάλα ανακοίνωσε τον γάμο της με ένα tweet
Η νεαρή Πακιστανή γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα και είναι μέλος οικογένειας σουνιτών Παστούν. Σε ηλικία 11 ετών άρχισε να γράφει με ψευδώνυμο σε μπλογκ για τη ζωή της μετά την κατάληψη της πόλης της από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν το σχολείο.
Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012, ένας άνδρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την σοβαρά. Μόλις η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, πόλη όπου ζει έκτοτε. Οι Ταλιμπάν με ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι αν επιζούσε, θα την έβαζαν ξανά στο στόχαστρο.
Και πλέον, το Μπέρμιγχαμ έγινε η βάση της, από όπου συνεχίζει την ακτιβιστική δράση της.
Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την τότε 15χρονη μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2013, της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάροφ, την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο της «I Am Malala» (κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο «Με λένε Μαλάλα», από τις εκδόσεις Πατάκη) που έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και έναν χρόνο αργότερα τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης.
Και έναν χρόνο αργότερα, σε ηλικία 17 ετών, το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Ακόμη, κέρδισε μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά, αποφοιτώντας το 2020.
Δεν είναι σαφές πότε και πώς γνωρίστηκε με τον Ασέ Μαλίκ, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, το ζευγάρι φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μαζί και με παίκτες του κρίκετ και αξιωματούχους στο γήπεδο κρίκετ του Lord πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου κρίκετ. Λίγες ημέρες αργότερα, φωτογραφήθηκαν και πάλι μαζί στο γήπεδο Edgbaston σε έναν άλλο αγώνα. Ωστόσο, η σχέση τους είχε κρατηθεί μυστική από τον ευρύτερο κόσμο.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στη βρετανική στο Vogue, που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Ιουλίου του περιοδικού, η Μαλάλα είχε απορρίψει την ιδέα του γάμου: «Ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να παντρεύονται οι άνθρωποι», είπε προσθέτοντας: «Αν θέλεις να έχεις έναν άνθρωπο στη ζωή σου, γιατί πρέπει να υπογράφεις έγγραφα γάμου, γιατί δεν μπορεί να είναι απλώς μια συντροφική σχέση;». Ωστόσο είπε ακόμη ότι η μητέρα της περιφρονούσε την άποψή της.
Ο σύζυγός της, Ασέρ Μαλίκ, είναι γενικός διευθυντής στο τμήμα υψηλών επιδόσεων της Επιτροπής Κρίκετ του Πακιστάν. Η μόνη ένδειξη για την άνθηση της σχέσης του με τη Μαλάλα ήταν τον Ιούλιο, όταν δημοσίευσε στο Twitter ένα μήνυμα με ευχές για τα γενέθλια της μέλλουσας συζύγου του, που έγραφε «Χρόνια πολλά στην πιο εκπληκτική Μαλάλα», μαζί με μια φωτογραφία του ζευγαριού να στέκεται δίπλα-δίπλα.
Επίσημοι άρχισαν χθες το βράδυ να στέλνουν τα συγχαρητήριά τους στους νεόνυμφους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News