Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν σημειώθηκαν οι πρώτες σοβαρές ταραχές στα προάστια-γκέτο του Παρισίου, χτίστηκε το πολιτικό προφίλ του Νικολά Σαρκοζί: από σκληρός υπουργός Εσωτερικών που επέβαλε την τάξη, έφτασε να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας. Τώρα, άλλες ταραχές προσφέρουν πολιτικό εφαλτήριο για μια άλλη πολιτικό, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
Τα επεισόδια σε προάστια του Παρισιού μετά το περιστατικό κακοποίησης ενός νεαρού από αστυνομικούς δεν λένε να κοπάσουν. Εχουν δε αρχίσει να έχουν αντίκτυπο και στην πολιτική ζωή και τον αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου.
Επίκεντρο των επεισοδίων και των βανδαλισμών το προάστιο Μπομπινί όπου αργά το Σάββατο περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν σε βίαια επεισόδια κατά των αστυνομικών αρχών. Σύμφωνα με τις αρχές αρκετά οχήματα πυρπολήθηκαν, ενώ ένα μικρό παιδί διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από αυτοκίνητο που καίγονταν, όπως σημείωσε στην ανταπόκρισή της η Deutsche Welle. Παράλληλα, βανδαλισμοί σημειώθηκαν και στον περίβολο του Δικαστηρίου στο Μπομπινί όπου μεταφέρονται για να δικαστούν οι συλληφθέντες.
Ως γνωστόν, αφορμή για τα επεισόδια των τελευταίων ημερών είναι η σύλληψη και, σύμφωνα με την καταγγελία του ίδιου, σεξουαλική κακοποίηση ενός 22χρονου μαύρου από αστυνομικό στις 2 Φεβρουαρίου στο προάστιο Ολνέ σου Μπουά.
Ο νεαρός, τον οποίο έχει επισκεφτεί και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καταγγέλλει ότι σοδομίστηκε με γκλομπ από έναν από τους αστυνομικούς, ενώ έχει κυκλοφορήσει και βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού. Ο 22χρονος από το νοσοκομείο ζήτησε ψυχραιμία ώστε να μπορέσει και η Δικαιοσύνη να βγάλει τα συμπεράσματά της.
Ομως ήδη το θέμα έχει ξεφύγει από τα όρια της δημόσιας τάξεως και της απονομής δικαιοσύνης. Εχουν αρχίσει να εμπλέκονται στην υπόθεση και οι πολιτικοί, ειδικά η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν η οποία έσπευσε να υποστηρίξει πλήρως την αστυνομία.
«Είναι θέμα αρχής για μένα, υποστηρίζω την αστυνομία, εκτός και εάν η δικαιοσύνη αποδείξει ότι κάποιοι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα», είπε. Πέρα από αυτό χαρακτήρισε «ανάξιες» τις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών που κάνουν λόγο για «κρούσματα ρατσισμού» στην αστυνομία.
Για την Λεπέν «είναι απαράδεκτο εξαιτίας της συμπεριφοράς ενός ή δύο αστυνομικών, να εξάγονται συμπεράσματα για ολόκληρη την αστυνομία».
Καθόλου περίεργο, λοιπόν, που η Λεπέν έχει καταφέρει να διπλασιάσει την επιρροή της στα σώματα ασφαλείας από το 30% του 2012 στο 58% σήμερα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News