Πολλοί το δήλωναν πριν αλλά πλέον κανένας δεν αμφιβάλλει περί του ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι σε καμία περίπτωση ο Μάριο Ντράγκι. Γιατί ενώ όλοι όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν στην ενωμένη Ευρώπη, ευελπιστούσαν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προέβαινε στη λήψη κάποιων έκτακτων και δραστικών μέτρων για να ανακουφίσει οικονομικά τη χειμαζόμενη Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη από τον κορονοϊό, η γαλλίδα πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν πρόεδρος της ΕΚΤ έριξε το γάντι στα πόδια των κυβερνήσεων των κρατών- μελών της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι δουλειά του οργανισμού που διοικεί να σώσει την οικονομία ούτε της Ιταλίας ούτε καμιάς άλλης χώρας από την επέλαση του κορονοϊού.
Εξαγγέλλοντας την Πέμπτη τα νέα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας η Λαγκάρντ δεν χρησιμοποίησε, όπως πολλοί προεξοφλούσαν, το περίφημο «μπαζούκα» του Μάριο Ντράγκι, ούτε είπε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για τον μετριασμό του τεράστιου αντίκτυπου της πανδημίας κορονοϊού στις οικονομίες της ευρωζώνης στην προκειμένη περίπτωση, όπως έκανε το καλοκαίρι του 2012 ο κορυφαίος ιταλός οικονομολόγος για τη διάσωση του ευρώ. Αντιθέτως η Λαγκάρντ δήλωσε ορθά κοφτά: «δεν είμαστε εδώ για να κλείνουμε τα spreads», προκαλώντας πανικό στις ευρωπαϊκές και διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αλλά και την έντονη αντίδραση του ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Την επομένη, η ΕΚΤ αποπειράθηκε να περιορίσει τη ζημιά αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως λιγότερο από πέντε μήνες μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, η άτεγκτη Λαγκάρντ αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω των ραγδαίων και δραματικών εξελίξεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μάλιστα σύμφωνα με την Μαρία Τερέζα Μέλι και τον Ντανίλο Τάινο της Corriere della Sera η πρόεδρος της ΕΚΤ υπέπεσε σε μια «γκάφα» ολκής, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, που έπληξε περαιτέρω ειδικά την Ιταλία, καθώς η επίμαχη δήλωσή της οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων της χειμαζόμενης χώρας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση των μέτρων της ΕΚΤ η Λαγκάρντ θέλησε (ή αναγκάστηκε) να ξεκαθαρίσει πως «είμαι απόλυτα προσηλωμένη στην αποτροπή οποιασδήποτε μορφής κατακερματισμού της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου. Τα υψηλά spreads υπονομεύουν τη διάδοση της νομισματικής πολιτικής».
Αργότερα προέβη και στην κοινοποίηση ενός βίντεο για να επαναλάβει πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της ενότητας της ευρωζώνης. Στη συνέντευξη Τύπου, όμως, είχε προλάβει να εξηγήσει: «δεν θέλω να είμαι η “ο,τι χρειάζεται νούμερο δύο”» και αυτό σημαίνει – υποστηρίζουν οι δύο δημοσιογράφοι από την Ιταλία – πως ο στόχος των «αδέξιων» δηλώσεων της ήταν κατά βάση πολιτικός και έγκειτο στο να ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ευρωζώνης αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εργαστούν πιο σκληρά από όσο έως σήμερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις οικονομίες της ευρωζώνης.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμοί καλούνται να μετριάσουν τις οικονομικές συνέπειες του ιού. Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο και συντονισμένο φορολογικό σχέδιο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «φοβάμαι ότι υπάρχει μια υποτίμηση (της κατάστασης) και μια καθυστερημένη αντίδραση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ελπίζω ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν αποφασιστικές κινήσεις».
Με λίγα λόγια η Κριστίν Λαγκάρντ, αντί να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ιταλών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων, επέλεξε να απευθύνει μια ύστατη έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες να ανασκουμπωθούν και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, κίνηση η οποία, ωστόσο, συνέβαλε περισσότερο στο να εδραιωθεί η εντύπωση στις αγορές πως στην Ευρώπη του κορονοϊού η κατάσταση τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη.
«Υπέπεσε σε ένα επικοινωνιακό σφάλμα και η επικοινωνία αυτήν την περίοδο είναι το παν, όπως φαίνεται από την αντίδραση των αγορών», σχολίασε από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Αν και στη συνέχεια, αφότου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διευκρινίσεις της Λαγκάρντ, δήλωσε σίγουρος πως η ΕΚΤ «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» ούτως ώστε να μην επιτρέψει στο «σοκ» του κορονοϊού να απειλήσει τη συνοχή της ευρωζώνης.
Ωστόσο την ίδια ώρα στην Ιταλία στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD) αλλά και του νεοσύστατου «Italia Viva» του Ματέο Ρέντσι, φώναζαν: «Φέρτε μας πίσω τον Ντράγκι», εκφράζοντας την κρυφή επιθυμία πολλών όχι μόνον στην Ιταλία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News