-
The Guardian
Μυστικά σχέδια / «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»
Η πρωθυπουργός θα ειδοποιηθεί ό,τι ώρα και να ‘ναι από έναν αξιωματούχο που θα της ανακοινώσει από την αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή: «London Bridge is down» – «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Και τι σημαίνει; Οτι πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
Κι ύστερα; Κι ύστερα όλα είναι προγραμματισμένα και σχεδιασμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το μυστικό σχέδιο, αποκαλύπτει ο Guardian, εκπονήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, ενώ στη συνέχεια γίνονταν οι απαραίτητες προσαρμογές. Κάπως έτσι λοιπόν θα πάνε τα πράγματα: πρώτα θα φύγει από την υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών ένα μήνυμα με παραλήπτες τις κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι πρεσβευτές των υπόλοιπων χωρών, έπειτα ο κόσμος όλος (έως πρόσφατα την αποκλειστικότητα της είδησης είχε το BBC, τώρα όμως το τηλεγράφημα θα φύγει από το πρακτορείο ειδήσεων Press Association). Και κάπου εκεί ένας συνοδός θα βγει από το παλάτι του Μπάκιγχμαμ, θα διασχίσει τον διάδρομο και θα κολλήσει στα κάγκελα την αναγγελία του πένθους. Η ίδια αναγγελία, και σε μαύρο φόντο, θα αναρτηθεί και στον βασιλικό ιστότοπο.
Πάμε τώρα στα υπόλοιπα: τα ραδιόφωνα θα παίζουν πένθιμη μουσική, η ροή των τηλεοπτικών προγραμμάτων θα διακοπεί, τα κανάλια του BBC θα μεταδίδουν σε εθνικό δίκτυο, ενώ οι παρουσιαστές θα φορούν μαύρα. Ο 18ος δούκας του Νόρφολκ θα αναλάβει τα της κηδείας και τα της διαδοχής – η οικογένειά του κάνει αυτή τη δουλειά από το μακρινό 1672. Στις 11 το πρωί της επομένης ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί βασιλιάς στην κατοικία του, το St.James Palace. Από εκεί θα φύγουν οι κήρυκες με προορισμό του άγαλμα του βασιλιά Καρόλου στην πλατεία Τραφάλγκαρ, το οποίο θεωρείται το κέντρο του Λονδίνου, για να ανακοινώσουν την είδηση στον λαό. Κι έπειτα θα ακουστούν 21 κανονιοβολισμοί από το Χάιντ Παρκ.
Και η Ελισάβετ Β’; Θα πρέπει να κάνει λίγη υπομονή. Γιατί το φέρετρο με τη σορό της θα οδηγηθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Ουέστμινστερ τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό της όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για άλλες τέσσερις ημέρες. Η κηδεία θα γίνει την ένατη ημέρα στο αβαείο του Ουέστμινστερ – και θα είναι η πρώτη φορά για έναν βρετανό μονάρχη από το 1760. Ακριβώς στις 11 το πρωί, μια ολόκληρη χώρα θα παγώσει: στους σταθμούς των τρένων θα σταματήσουν οι ανακοινώσεις, τα λεωφορεία θα σταματήσουν στο πλάι των δρόμων.
Την ίδια ώρα το φέρετρο θα φορτώνεται σε έναν κιλλίβαντα με προορισμό το κάστρο των Γουίνδσορ. Στο παρεκκλήσι του κάστρου ο Κάρολος θα ρίξει στο φέρετρο μια χούφτα χώμα από ένα ασημένιο κύπελλο. Τίτλοι τέλους.
Φωτό: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ με τον πρίγκιπα Φίλιππο και ένα από τα καπέλα της. Ούτε μια πρόβλεψη για τα αγαπημένα της καπέλα… Πηγή: REUTERS/Hannah McKay
-
La Repubblica
Περίεργες λάμψεις / Ερχονται οι εξωγήινοι;
Τι είναι αυτές οι λάμψεις που παρατηρούνται εδώ και μια δεκαετία στο Διάστημα; Σύμφωνα με δυο σοβαρότατους (η επισήμανση είναι της Repubblica) αστροφυσικούς του Χάρβαρντ θα μπορούσαν να είναι ακόμη και τα διαστημικά ίχνη που αφήνουν εξωγήινοι. Αυτές οι ταχείες ραδιολάμψεις (fast radio burst) είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διασχίζουν το Σύμπαν φτάνοντας ως τα μέρη μας με συντομότατες – υπολογίζεται από 1 έως 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου – ριπές.
Οι λάμψεις αυτές εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2007 και εν πολλοίς παραμένουν ένα αίνιγμα. Τον περασμένο Ιανουάριο, όμως, ανακαλύφθηκε η προέλευσή τους: η πηγή τουλάχιστον μίας από αυτές τις λάμψεις είναι ένας νάνος γαλαξίας, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ωραία, αλλά τι τις προκαλεί; «Υποθέτουμε ότι προέρχονται από ένα σύστημα ώθησης ανάλογο με το ήδη γνωστό σύστημα που χρησιμοποιούν τα ηλιακά ιστία» αναφέρουν οι αστροφυσικοί Μανάσβι Λίνγκαμ και Αβί Λόεμπ στη μελέτη τους. Και αυτά τα ηλιακά ιστία, δηλαδή σκάφη που χρησιμοποιούν τον ηλιακό άνεμο για να κινηθούν, ποιοι τα έχουν φτιάξει; Πάντως όχι εμείς.
Οι ίδιοι σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η υπόθεση τους διατυπώνεται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι όλες οι άλλες υποθέσεις – ότι προέρχονται για παράδειγμα από εκρήξεις ακτίνων γάμμα ή αστρικές διαρρήξεις – δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. «Εάν ήταν φυσικές, αυτές οι λάμψεις θα έπρεπε να προέρχονται από ένα αντικείμενο η θερμοκρασία του οποίου θα ήταν δέκα βαθμοί υψωμένοι στην 37η δύναμη. Κι απ’ ό,τι γνωρίζουμε δεν υπάρχουν φυσικά αστρονομικά αντικείμενα με τόσο υψηλές θερμοκρασίες» εξηγούν. Ένα άλλο επιχείρημα είναι η ακανόνιστη περιοδικότητα των λάμψεων (κάτι που δεν συμβαίνει με τις φυσικές), αλλά και η συγκέντρωσή τους γύρω από μία και μόνο ραδιοσυχνότητα (ούτε αυτό συμβαίνει στη φύση).
Ωραία, αλλά πώς θα ήταν ένα εξωγήινο αντικείμενο που θα έστελνε εδώ αυτές τις λάμψεις; Θα έπρεπε να διαθέτει ένα κανόνι λέιζερ με διάμετρο διπλάσια από αυτή της Γης, ενώ τα ηλιακά του πάνελ – εάν υποθέσουμε ότι κινείται με τον ηλιακό άνεμο – θα έπρεπε να καλύπτουν μια επιφάνεια ανάλογη με την επιφάνεια της Γης. Γίνεται να είναι τόσο τεράστιο; Ποιος ξέρει. Αν πάντως διακρίνεται για κάτι το Διάστημα, είναι για την ευρυχωρία του.
Φωτό: Οι ειδικοί το φαντάζονται κάπως έτσι. Πώς να είναι στην πραγματικότητα; Πηγή: phys.org
-
Reuters
Πρόσφυγες / Ενσωμάτωση με ένα «χαζό παιχνίδι»
Ο τίτλος της ημέρας ανήκει στο Quartz: «Οι πρόσφυγες του Καναδά αγκαλιάζουν το πιο χαζό άθλημα του Καναδά». Και ποιο είναι αυτό; Το κέρλινγκ. Οπου σέρνεις στον πάγο δυο βαριές πέτρες με λεία επιφάνεια από γρανίτη προς έναν στόχο, ενώ δύο άτομα σκουπίζουν τον πάγο με δυο σκούπες για να κάνουν την επιφάνειά του πιο λεία. Ε, αυτό το παιχνίδι σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στον Καναδά να μάθουν σε πρόσφυγες και προσφυγόπουλα στο πλαίσιο της ενσωμάτωσής τους στην καναδική κοινωνία. Και, όπως αναφέρει το Reuters, μικροί και μεγάλοι από το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Κουρδιστάν και άλλες χώρες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενθουσιάστηκαν. Υπόψη ότι το κέρλινγκ είναι άθλημα των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων από το 1998. Τίποτε δεν αποκλείει δηλαδή να βρούν οι Καναδοί τον Αντετονκούνμπο του μέλλοντός τους. Εστω και στο κέρλινγκ.
Φωτό: Από τον όλεθρο, σε μια στιγμή ευτυχίας στον πάγο. Πηγή: Reuters/Mark Blinch
-
Quartz
Σωτηρία / Ενα ηλιακό ψυγείο για τη μαύρη ήπειρο
Είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί άργησε τόσο πολύ. Λέγεται, πάντως, Freshbox και πρόκειται ένα ψυγείο το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Που μπορεί να μην αφορά και τόσο τον δυτικό κόσμο, αλλά αφορά πάρα πολύ την Αφρική όπου τα ψυγεία είναι είδος εν ανεπαρκεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να συντηρήσει τα τρόφιμα για περισσότερο από δυο ή τρεις ημέρες. Το ηλιακό ψυγείο θα εκτοξεύσει τη συντήρηση των τροφίμων στους πέντε μήνες προσφέροντας μια τεράστια υπηρεσία. Γιατί όπως επισημαίνει το ίδρυμα Ροκφέλερ, «το ένα τρίτο των προϊόντων δεν φτάνει ποτέ στα νοικοκυριά εξαιτίας της διατροφικής ανασφάλειας». Με άλλα λόγια, τα τρόφιμα πετιούνται αντί να θρέφουν τα 800 εκατομμύρια των ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη. Μόνο στην Τανζανία, επισημαίνει το Quartz, το 40% των δημητριακών πετάγεται εξαιτίας της κακής συντήρησης. Μα δεν είναι να τρελαίνεται κανείς με τόση σπατάλη;
Φωτό: Μα τόσο ηλιακή ενέργεια να πάει χαμένη; Πηγή: Reuters/Siphiwe Sibeko
Ο Guardian για τις εννέα ημέρες μετά τον θάνατο μιας βασίλισσας / Η Repubblica για ένα φαινόμενο που θυμίζει εξωγήινους / Το Reuters για το παιχνίδι στον πάγο που λάτρεψαν οι πρόσφυγες / Και το Quartz…