Το Συμβούλιο της Ευρώπης απέσυρε διαφημιστική εκστρατεία που υποστήριζε την ελευθερία των μουσουλμάνων γυναικών να φορούν μαντίλες, μετά τη διαμαρτυρία της Γαλλίας, η οποία έχει αυστηρή πολιτική κατά της χρήσης της μαντίλας.
Η διαδικτυακή καμπάνια εμφάνιζε δύο χαμογελαστές γυναίκες, μία με ακάλυπτη και μία με καλυμμένη κεφαλή. Το σύνθημα έλεγε: «Η ομορφιά υπάρχει στην ποικιλία, όπως και η ελευθερία στο χιτζάμπ» ενώ ένα άλλο συνοδευτικό έλεγε: «Πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμος αν όλοι έδειχναν ίδιοι; Ας αγκαλιάσουμε την ποικιλομορφία και να σεβαστούμε το χιτζάμπ».
Αν και αρχικά είχε περάσει μάλλον απαρατήρητη, γράφει ο Telegraph, η καμπάνια που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των προεδρικών του Απριλίου.
Ο Ερίκ Ζεμούρ, ο ακροδεξιός δημοσιογράφος που έχει τις τελευταίες εβδομάδες ισχυρό ρεύμα (επισήμως δεν έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος), έγραψε στο Twitter ότι «το Ισλάμ είναι εχθρός της ελευθερίας και αυτή η διαφημιστική εκστρατεία είναι εχθρός της αλήθειας». Και η Μαρίν Λεπέν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος: «Είναι σκανδαλώδης η εκστρατεία υπέρ του καλύμματος, αλλά και χυδαία, την ώρα που εκατομμύρια γυναίκες θαρραλέα παλεύουν κατά της σκλαβιάς».
Αλλά και πολιτικοί της Δεξιάς καταδίκασαν το ότι η ΕΕ είχε χρηματοδοτήσει την εκστρατεία. Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα οι άνθρωποι που είχαν αυτή την κακή ιδέα να είχαν ρωτήσει τις γυναίκες στην Καμπούλ που μάχονται ακριβώς για να μη φορούν κάλυμμα». Δυσάρεστη έκπληξη ήταν και για τη Βαλερί Πεκρές, άλλη μία από τις πιθανές υποψηφίους του χώρου της Δεξιάς.
Επικρίσεις ακούστηκαν και από την Κεντροαριστερά. Η γερουσιάστρια των Σοσιαλιστών, Λοράνς Ροσινιόλ, η οποία ήταν και υπουργός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, είπε ότι αν και είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας να φορά χιτζάμπ «το να λες ότι η ελευθερία είναι στο χιτζάμπ είναι ισοδύναμο με την προώθησή του».
Κατόπιν αυτών, συνεχίζει ο Telegraph, παρενέβη και η κυβέρνηση, η οποία προέτρεψε το Συμβούλιο της Ευρώπης να αποσύρει την καμπάνια. Τα μηνύματα «είναι το αντίθετο από όσα υπερασπίζεται η Γαλλία», είπε η υπουργός Νεότητας Σαρά ελ Αϊρί, μιλώντας για εντονότατη δυσαρέσκεια της χώρας της.
Η Γαλλία είχε απογορεύσει το 2010 την μπούρκα και το πλήρες κάλυμμα του προσώπου σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, αλλά ο νόμος δεν περιλαμβάνει τις μαντίλες που δεν καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε αποστάσεις από την καμπάνια, τονίζοντας όταν ήταν υπ’ ευθύνη του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο με τη σειρά του δηλώνει ότι απέσυρε την εκστρατεία «για να σκεφτούμε μια καλύτερη παρουσίαση του σχεδίου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News