Η φαλάκρα και το γκριζάρισμα των μαλλιών σε άντρες κάτω των 40 ετών είναι παράγοντες που προειδοποιούν για καρδιαγγειακές νόσους. Μάλιστα, ως δείκτες υγείας, είναι πολύ πιο σημαντικοί από την παχυσαρκία και τη χοληστερίνη, επισημαίνουν ειδικοί.
Μελέτη που έγινε σε 2.000 άνδρες στην Ινδία, έδειξε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που εκδήλωναν στεφανιαία νόσο, είχαν γκρίζα ή καθόλου μαλλιά. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, θα ανακοινωθούν στο προσεχές ετήσιο συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας Ινδίας.
«Αυτή η έρευνα προτείνει στους άνδρες με γκρίζα μαλλιά ή αλωπεκία, να γνωρίζουν ότι είναι υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και να προσέχουν περισσότερο», εξηγεί στο BBC ο δρ Μάικ Νάπτον, αναπληρωτής διευθυντής της Βρετανικής Εταιρείας Καρδιολογίας. «Η διατροφή, η χαμηλή χοληστερίνη και η αρτηριακή πίεση είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που θα πρέπει να ελέγχουν και να ρυθμίζουν ακόμη και πριν την ηλικία των 40 ετών, οπότε και ξεκινούν προγραμματισμένα τα check up», διευκρινίζει ο ίδιος.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 790 άνδρες κάτω των 40 ετών που είχαν στεφανιαία νόσο και τους συνέκριναν με 1.270 υγιείς της ίδιας ηλικίας. Έλαβαν ιατρικό ιστορικό για το πότε γκρίζαραν τα μαλλιά τους και σε ποια ηλικία άρχισαν να πέφτουν και να σχηματίζεται φαλάκρα. Ακολούθως, σύγκριναν τα δεδομένα με τις καρδιαγγειακές νόσους που είχαν εκδηλώσει.
Αυτό που αποκάλυψαν, είναι ότι όσοι είχαν καρδιολογικά προβλήματα, είχαν ασπρίσει τα μαλλιά τους και σε μικρότερη ηλικία. Μάλιστα, όπως φάνηκε από τις αναλύσεις, όσοι είχαν γκρίζα μαλλιά είχαν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν καρδιαγγειακή νόσο, ενώ όσοι είχαν φαλάκρα είχαν 5,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Η παχυσαρκία είχε μόλις 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού κινδύνου.
«Αυτό συμβαίνει πιθανότητα επειδή η διαδικασία της γήρανσης ξεκινάει νωρίτερα σε κάποιους άνδρες και αποκαλύπτεται από τα μαλλιά τους. Όποιος βιολογικά μεγαλώνει ταχύτερα, εκδηλώνει και συντομότερα καρδιαγγειακές παθήσεις», σχολίασε ο δρ Κεμάλ Σαρμά, υπεύθυνος της μελέτης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News