613
Οι δρόμοι στη Ρόντα, στη νότια Ισπανία, ερήμωσαν, η χώρα της Ιβηρικής ολισθαίνει ξανά στον εφιάλτη του lockdown σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον χειρότερο εφιάλτη: αυτό των χιλιάδων νεκρών | REUTERS/Jon Nazca

Η Ευρώπη μπροστά σε δίλημμα: νέα lockdown ή ανεξέλεγκτη πανδημία

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2020, 16:27
Οι δρόμοι στη Ρόντα, στη νότια Ισπανία, ερήμωσαν, η χώρα της Ιβηρικής ολισθαίνει ξανά στον εφιάλτη του lockdown σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον χειρότερο εφιάλτη: αυτό των χιλιάδων νεκρών
|REUTERS/Jon Nazca

Η Ευρώπη μπροστά σε δίλημμα: νέα lockdown ή ανεξέλεγκτη πανδημία

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2020, 16:27

Η Ευρώπη βιώνει στον ένα ή τον άλλο βαθμό το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19, αλλά όλες οι χώρες αποφεύγουν τη συζήτηση για ένα νέο ολικό lockdown. Ή μάλλον, επιμένουν ότι θα λάβουν όσα αποτελεσματικά – και αυστηρά – μέτρα θα χρειαστεί, πριν φτάσουν στο μη περαιτέρω.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά της άνοιξης και η συνακόλουθη αύξηση των θανάτων, αν και όχι στα ίδια δραματικά επίπεδα, δοκιμάζουν τις αντοχές των συστημάτων υγείας, της οικονομίας και των πολιτών στο σύνολό τους.

Η μέχρι στιγμής προσέγγιση των κρατών –πλην Ιρλανδίας, που έχει μπει σε ένα σχεδόν ολικό lockdown (με ανοιχτά σχολεία) έξι εβδομάδων– είναι σε γενικές γραμμές ίδια: μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, μέτρα επιβολής αποστάσεων ασφαλείας και κλείσιμο χώρων εστίασης και διασκέδασης με ορίζοντα 2-4 εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε η Wall Street Journal, η επιτυχία της άνοιξης, δηλαδή του περιορισμού της εξάπλωσης με τα οδυνηρά για την οικονομία μέτρα, αποδεικνύεται πρόωρη.

Αν, μάλιστα, τα πράγματα εξακολουθήσουν στην ίδια πορεία, οι επιλογές θα είναι εξίσου σκληρές. Είτε νέο lockdown είτε μια πανδημία που θα έχει αφεθεί να πάρει τον δρόμο της, επιβαρύνοντας και άλλο τα συστήματα υγείας, αλλά και τα πλέον ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού.

Τα στατιστικά είναι εύγλωττα. Η Γαλλία ανέφερε την Κυριακή νέο ρεκόρ μολύνσεων με περισσότερα από 52.000 περιστατικά σε μια ημέρα, αριθμός συγκρίσιμος με τα 84.000 περιστατικά των ΗΠΑ, χώρας με πενταπλάσιο πληθυσμό. Ηδη, όμως, τα μισά κρεβάτια στις Εντατικές είναι κατειλημμένα από ασθενείς με κορονοϊό.

Ανησυχητικές είναι όμως οι προβλέψεις για τον πραγματικό αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οποία ενδέχεται να είναι και 100.000 την ημέρα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία.

Εκρηκτική είναι η άνοδος και στην Ιταλία των 20.000 κρουσμάτων την Κυριακή, που έβαλε «λουκέτο» σε μπαρ και εστιατόρια από τις 6 το απόγευμα. Δυτικότερα, στην Ισπανία, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μακράς διαρκείας. Και εδώ καταστήματα κλείνουν νωρίς, ενώ απαγορεύεται η νυχτερινή κυκλοφορία.

Στη Γερμανία, των διαφορετικών μέτρων ανά κρατίδιο, όπου η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε από όλους«πειθαρχία» για να μην αναγκαστεί η χώρα να μπει ξανά σε lockdown, η διαχείριση της πανδημίας επηρεάζει την καθημερινότητα στην πολιτική σκηνή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες αποφάσισαν την αναβολή του συνεδρίου τους που θα γινόταν τον Δεκέμβριο. Αν τους επόμενους μήνες καταστεί αδύνατη η διεξαγωγή με φυσική παρουσία, θα γίνει με πολλά μικρά περιφερειακά συνέδρια και μία κεντρική διαδικτυακή «συνάντηση» για την εκλογή του νέου αρχηγο. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2021 θα είναι εκλογική χρονιά, η τελευταία της καγκελαρίου Μέρκελ στην κυβέρνηση, κατά δήλωσή της.

Τρεις βαλκανικές χώρες, η Κροατία, η Σλοβενία και η Βουλγαρία, κινούνται και αυτές στην κατεύθυνση των επιπλέον μέτρων, έπειτα από τα ανησυχητικά στατιστικά των νέων λοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Κροατία υιοθέτησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και συνέστησε εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατό, ενώ η Σλοβενία πρακτικά απαγορεύει τις μετακινήσεις των πολιτών έξω από την περιοχή τους, εκτός αν είναι απόλυτα απαραίτητο. Και οι δύο χώρες αθροιστικά κατέγραψαν περί τα 4.000 κρούσματα την Κυριακή, με πληθυσμό (αθροιστικά και πάλι) μικρότερο από τον ελληνικό.

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία ανακοίνωσε και αυτή αύξηση ρεκόρ σε νέα περιστατικά, ένα από τα οποία αφορά τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Η χώρα  έχει καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, κλείνει κλαμπ και εστιατόρια και περνά σε εξ αποστάσεως δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τη σύνδεση ανάμεσα στα υψηλά ποσοστά μόλυνσης και τα αυστηρά μέτρα επισήμανε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε δηλώσεις του τη Δευτέρα. Η «απάντηση» της κυβέρνησης θα είναι περιοριστικά μέτρα, ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας. Ωστόσο «το οριακό μέτρο είναι ένα δεύτερο lockdown».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...