Θυμάστε τις «γκάφες» του Λορίς Κάριους στον τελικό της 26ης Μαΐου, που «χάρισαν» το τρόπαιο του Champions League στη Ρεάλ Μαδρίτης; Αλοίμονο. Θα αργήσουν πολύ να σβηστούν από τη μνήμη του ποδοσφαίρου. Τα λάθη του 24χρονου γερμανού τερματοφύλακα της Λίβερπουλ ήταν τόσο «χοντρά», που δεν έχουν εξήγηση. Ή, μήπως, έχουν; Οπως αποκαλύπτεται τώρα, ειδικοί που εξέτασαν τον Κάριους πέντε μέρες μετά τον αγώνα του Κιέβου, στη Βοστώνη, διέγνωσαν ότι ο γκολκίπερ είχε πάθει διάσειση.
Πώς; Πότε; Την ώρα του ματς, κανείς δεν το αντιλήφθηκε. Το βίντεο του αγώνα, όμως, μαρτυρά ότι μόνο σε μια περίπτωση χτύπησε στο κεφάλι, με τρόπο που θα μπορούσε να του προκαλέσει τέτοια ζημιά: όταν συγκρούστηκε με τον αμυντικό της Ρεάλ, Σέρχιο Ράμος, στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Λίγες στιγμές πριν από το πρώτο του «μοιραίο» λάθος στο γκολ του Μπενζεμά.
Συγκρούστηκε; Οχι ακριβώς. Οι γιατροί το έθεσαν κομψά, όμως στην πραγματικότητα ο Κάριους δέχτηκε, στα μουλωχτά, μια «εγκληματική» αγκωνιά στο πρόσωπο, από αυτές που οι διαιτητές έχουν εντολή να τιμωρούν με κόκκινη κάρτα. Την «είδε» μόνον ο τηλεοπτικός φακός. Ο ισπανός αμυντικός ξέρει καλά να κρύβει τις βρωμοδουλειές του. Ο Γερμανός έστρεψε το κεφάλι του προς τον βοηθό περιοχής, αναζητώντας κάποιον αυτόπτη μάρτυρα, όμως ούτε εκείνος είχε πάρει χαμπάρι. Διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή, αλλά ματαίως. Ούτε ο πάγκος της Λίβερπουλ δεν υποψιάστηκε τι είχε συμβεί.
Μπορεί η διάσειση να τον επηρέασε τόσο, ώστε να συμπεριφερθεί σαν ερασιτέχνης στις δυο περιλάλητες φάσεις που έκριναν το ματς; Σύμφωνα με τον Δρ. Ρος Ζαφόντε, ειδικό του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στις κρανοεγκεφαλικές κακώσεις, ναι. Ο Κάριους υπέφερε από μια δυσλειτουργία των οπτικών νευρώνων, που δυσκολεύει τον πάσχοντα να αντιληφθεί τη χωροταξία των αντικειμένων -και των ανθρώπων- γύρω του. Στο μεταξύ, όπως τόνισε στο BBC Sport ο βρετανός νευροχειρουργός Δρ. Γουΐλι Στιούαρτ, το γεγονός ότι ο Κάριους δεν παρουσίασε συμπτώματα διάσεισης στη διάρκεια του αγώνα, δεν είναι ασυνήθιστο. Ο πολύς κόσμος έχει συνδέσει τη διάσειση με την απώλεια συνείδησης ή τη ζάλη, όμως σε κάποιους ασθενείς τα σημάδια μπορεί να κάνουν ώρες ή μέρες να φανούν.
Μέχρι να συμβεί αυτό, ακόμη και το ιατρικό επιτελείο της Λίβερπουλ θα μπορούσε να ξεγελαστεί. Ο Κάριους ολοκλήρωσε το παιχνίδι χωρίς να λάβει ιατρική φροντίδα, επέστρεψε στο Λίβερπουλ χωρίς να παραπονεθεί για οποιαδήποτε ενόχληση, και μόνον όταν έφτασε στις ΗΠΑ (για τις διακοπές του) ανέφερε ότι είχε κάποιο πρόβλημα. Τότε ο αγγλικός σύλλογος του συνέστησε να επισκεφθεί το συγκεκριμένο νοσοκομείο της Βοστώνης, για τις απαραίτητες εξετάσεις.
Η As κάνει λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι της Λίβερπουλ, αποκαλύπτοντας ότι η κλινική αυτή χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Μπόστον Ρεντ Σοξ (της ομώνυμης ομάδας μπέιζμπολ), που ανήκει στους αμερικανούς ιδιοκτήτες του αγγλικού συλλόγου. Αλλά, ακόμη κι αν η διάγνωση για τη διάσειση του Κάριους είναι κατασκευασμένη προκειμένου να σωθεί η καριέρα του γερμανού τερματοφύλακα, όπως πιστεύει η ισπανική εφημερίδα, η συζήτηση για το πώς το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει τους τραυματισμούς των παικτών στο κεφάλι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Ειδικοί από όλο τον Κόσμο προειδοποιούν ότι η FIFA πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του ράγκμπι, του μπέιζμπολ και του αμερικάνικου football, παρέχοντας στα ιατρικά επιτελεία των ομάδων τη δυνατότητα να ξαναβλέπουν σε βίντεο τη φάση ενός τραυματισμού στο κεφάλι και επιτρέποντας την προσωρινή αντικατάσταση του παίκτη στο παιχνίδι, ώστε οι γιατροί να έχουν το χρόνο να τον εξετάσουν σωστά. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η τελική απόφαση για το αν ο ποδοσφαιριστής θα ξαναμπεί στον αγώνα ή όχι, θα πρέπει να λαμβάνεται από ανεξάρτητο γιατρό – και όχι από τους συνεργαζόμενους με τους συλλόγους.
Σε αυτόν τον τομέα, το ποδόσφαιρο έχει μείνει στον περασμένο αιώνα. Το ιατρικό προσωπικό των ομάδων καλείται να κρίνει, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, εάν ο παίκτης που δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι είναι ικανός να συνεχίσει στο ματς, εξετάζοντας εάν η συμπεριφορά του είναι νορμάλ. Το μόνο μέτρο που έχει πάρει η ΟΥΕΦΑ για τέτοιου είδους τραυματισμούς, από το 2014, είναι η δυνατότητα που έδωσε στους διαιτητές να διακόπτουν το παιχνίδι για τρία λεπτά, το πολύ.
Α, ναι. Εχει δώσει και οδηγία, οι αγκωνιές σε αντίπαλο από το λαιμό και πάνω να τιμωρούνται με αποβολή του δράστη. Εξαιρείται ο «αόρατος» Ράμος, που τα… ραντάρ των διαιτητών δεν τον πιάνουν. Ετσι, μπορεί και να πουλάει πνεύμα. «Το μόνο που μένει είναι να βγει ο Φιρμίνο και να πει ότι κρυολόγησε επειδή έπεσε πάνω του μια σταγόνα από τον ιδρώτα μου», ήταν το ειρωνικό του σχόλιο για τη διάγνωση ότι ο Κάριους έπαιζε με διάσειση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News