709
Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είχε ενημερώσει εγκαίρως τους Ουκρανούς για τα ρωσικά σχέδια | CreativeProtagon

Η CIA ήξερε πού και πώς θα χτυπούσαν οι Ρώσοι στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 21:28
Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είχε ενημερώσει εγκαίρως τους Ουκρανούς για τα ρωσικά σχέδια
|CreativeProtagon

Η CIA ήξερε πού και πώς θα χτυπούσαν οι Ρώσοι στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 21:28

Τον ρόλο της CIA στην προετοιμασία της ουκρανικής αεράμυνας και γενικώς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξήραν στην Corriere della Sera οι συντάκτες της Αντρέα Μαρινέλι και Γκουίντο Ολίμπιο. Εγραψαν ότι καθώς οι πληροφορίες περί επικείμενης ρωσικής επίθεσης πλήθαιναν, ο διευθυντής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας Γουίλιαμ Μπερνς επεσκέφθη το Κίεβο.

Το ταξίδι του το χαρακτήρισαν «ασυνήθιστο και επείγον», προσδιόρισαν μάλιστα ότι πήγε με σκοπό να εξηγήσει στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τι είχαν ανακαλύψει οι αμερικανοί κατάσκοποι, δηλαδή τις πιθανές κατευθύνσεις που θα ακολουθούσε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή.

Με βασικό υλικό προερχόμενο από τη Wall Street Journal, οι δύο Ιταλοί σημείωσαν ότι το ταξίδι του Μπερνς στο Κίεβο ήταν μια από τις πολλές αποστολές που πραγματοποιήθηκαν από το φθινόπωρο μέχρι τον Ιανουάριο ώστε να προειδοποιήσουν τους συμμάχους περί του τι θα συνέβαινε. Σε άλλη αποστολή του, τον Νοέμβριο, ο Μπερνς είχε μιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με σκοπό να τον αποθαρρύνει από το πολεμικό βήμα. «Ο τσάρος διεμήνυσε στον Μπερνς ότι η Ουκρανία δεν είναι καν πραγματική χώρα, και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες» έγραψαν οι συντάκτες της Corriere.

«Η αμερικανική υπηρεσία, χάρις στις πηγές υψηλού επιπέδου και στις δορυφορικές αναγνωρίσεις, είχε ακριβή χάρτη του τι θα μπορούσε να συμβεί. Μεταξύ των πληροφοριών της υπήρχε και μία πολύ σημαντική, η οποία αφορούσε το αεροδρόμιο Χοστομέλ [ή Αντόνοφ] στα βορειοδυτικά του Κιέβου».

Οι Ιταλοί έγραψαν ότι ο Μπερνς είπε στον Ζελένσκι το σημαντικότερο: «Ο ρωσικός στρατός θα εισέλθει με τα τάγματά του από τη Λευκορωσία, όμως μία αερομεταφερόμενη ομάδα θα προσπαθήσει να καταλάβει το αεροδρόμιο με σκοπό να δημιουργήσει προγεφύρωμα ώστε να διευκολυνθεί κατόπιν η ροή των στρατιωτικών ενισχύσεων η οποία θα στοχεύσει το Κίεβο».

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στις 10 Μαρτίου κατέθεσε στη Γερουσία περί των «παγκοσμίων απειλών» που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ (EPA/MICHAEL REYNOLDS)
Το αεροδρόμιο του Κιέβου, ονόματι Χοστομέλ ή Αντόνοφ, σε δορυφορική εικόνα της 27ης Φεβρουαρίου – λέγεται ότι εκεί, τρεις ημέρες νωρίτερα, τη νύχτα της εισβολής, αποδεκατίστηκαν ρώσοι κομάντος (EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT)

Βάσει του ρεπορτάζ, όταν το βράδυ της Τσικνοπέμπτης 24 Φεβρουαρίου οι ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες έφτασαν στο αεροδρόμιο του Κιέβου, βρήκαν τους Ουκρανούς προετοιμασμένους να τους υποδεχθούν: η μάχη που ακολούθησε ήταν αιματηρή «και οι Ρώσοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες τόσο στις ελίτ μονάδες τους όσο και σε αριθμό αεροσκαφών». Οι πληροφορίες που διακίνησαν οι Μαρινέλι και Ολίμπιο μιλούν για «τρία μεταγωγικά ’Ιλιούσιν 76 που χτυπήθηκαν από ουκρανικά πυρά», τα οποία «μετέφεραν εκατοντάδες κομάντος». Επίσης «χτυπήθηκαν και μερικά ελικόπτερα».

Τους εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί

Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ προσέφεραν στον Ζελένσκι και διέξοδο διαφυγής από το Κίεβο, με σκοπό την ασφάλειά του. Οι Ιταλοί έγραψαν ότι ο Ουκρανός απέρριψε την αμερικανική πρόταση και, έτσι, «κατέστη σύμβολο αντίστασης». Ομως η βοήθεια της CIA προς την Ουκρανία ούτε άρχισε με τις πολυτιμότατες πληροφορίες του Μπερνς στον Ζελένσκι ούτε σταμάτησε σε αυτές: από το 2015 οι Αμερικανοί είχαν βάλει το χεράκι τους για την ανασυγκρότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δίνοντας οπλισμό αλλά και συμβουλές και πληροφορίες αξίας – μάλιστα το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της CIA έληξε μόνο όταν η ρωσική εισβολή από θεωρητική έγινε άμεση, επικείμενη.

Αεροδρόμιο Χοστομέλ, 3 Απριλίου: Ουκρανοί μπροστά στα συντρίμμια του «Αντόνοφ 225», του cargo αεροπλάνου που υπήρξε το πιο μεγάλο στον κόσμο | REUTERS/Gleb Garanich

Οι ΗΠΑ έχουν διδάξει στους Ουκρανούς την ασφαλή τηλεπικοινωνία, διάφορες τακτικές αντάρτικου (στην πόλη και στο ύπαιθρο), τρόπους βολών ακριβείας, μεθόδους πληγμάτων και αποφυγής εχθρικών πυρών, τακτικές αστραπιαίου πολέμου (άμυνας και επίθεσης), κόλπα προς αποφυγήν της ψηφιακής παρακολούθησης που πραγματοποιούν οι Ρώσοι, κ.ά. χρειώδη από κατασκοπικής και πολεμικής πλευράς. «Ολα αυτά απεδείχθη ότι χρησίμευσαν στους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής τους με τους Ρώσους».

Εχει νεύρα ο Καντίροφ

Τέλος, σε αυτή την ιστορία υπάρχει χώρος και για τον «τσετσένο δικτάτορα Καντίροφ» έγραψε το ιταλικό δημοσιογραφικό δίδυμο. «Υστερα από τη [ρωσική] πανωλεθρία στο αεροδρόμιο την πρώτη νύχτα, κατέφθασαν οι [ρωσικές] πολιτοφυλακές και πλήρωσαν και αυτές μεγάλο τίμημα». Γράφοντας αυτά, η Corriere εννοούσε, βέβαια, τον τσετσενικό στρατό, τον οποίο τον συνοδεύουν φήμες περί εξαιρετικών ικανοτήτων αλλά και μεγάλης σκληρότητας. Στο αεροδρόμιο μάλλον δεν τα κατάφερε. Ετσι, «ύστερα από την απόφαση του Κρεμλίνου για επικέντρωση στη Νότια Ουκρανία [Ντονμπάς και Αζοφική], ο τσετσένος δικτάτορας είναι έξαλλος [με τον Πούτιν]»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...