H εικόνα που δημοσιεύτηκε στην ευρείας κυκλοφορίας La Nacion του Μπουένος Αϊρες, ύστερα από το ευφυές κλικ του Χερνάν Θεντένο, είναι σαν δημογραφικός χάρτης: ηλικιωμένες γυναίκες και άνδρες με το στόμα ανοιχτό και με αρκετά δόντια να τους λείπουν, κραυγάζουν μαζί με μικρά παιδιά, και εικοσάρηδες, τριαντάρηδες, σαραντάρηδες και πάει λέγοντας, για την κρίσιμη νίκη της Αργεντινής επί της Νιγηρίας στο Μουντιάλ· ένα έθνος ολόκληρο σε μια στιγμή μεταιχμιακή, ανάμεσα στο απόλυτο δράμα και στην λύτρωση.
Και όλα αυτά σε ένα μόνο φωτογραφικό κάδρο από ένα πάρκο του Μπουένος Αϊρες, όπου είχε στηθεί μια γιγαντοοθόνη.
Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Ρωσία, όπου διεξάγεται το Μουντιάλ, στην πλατεία Σαν Μαρτίν του Μπουένος Αϊρες και με το κρύο του Νοτίου Ημισφαιρίου τσουχτερό, αμέτρητοι Αργεντινοί παρακολούθησαν το κρίσιμο ματς με τη Νιγηρία. Και απέδειξαν ότι κάποιες φορές, τα πιο ενδιαφέροντα αθλητικά στιγμιότυπα για έναν φωτορεπόρτερ, τα παρέχει η κερκίδα και όχι το γήπεδο.
Μέσα σε αυτό το πολύχρωμο –αν και το γαλάζιο της Εθνικής Αργεντινής ξεχώριζε αισθητά– μία γυναίκα κλέβει την παράσταση, καθώς πανηγυρίζει με εκστατικό πρόσωπο, έχοντας το κοριτσάκι της στην αγκαλιά. Στιγμή που φανερώνει ότι σε κάποιες χώρες, τόσο φτωχές, αλλά και τόσο παθιασμένες και υπερήφανες, είσαι «καταδικασμένος» να γίνεις ποδοσφαιρόφιλος από κούνια.
Και σαν να μην έφτανε αυτή η εικόνα, ο φωτογράφος ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και μερικές ακόμη, που τραβήχτηκαν λίγο πριν, ή λίγο μετά. Σε μία από αυτές, τη συγκλονιστικότερη όλων, αποδεικνύεται γιατί το ποδόσφαιρο, ο πατέρας των ομαδικών αθλημάτων, δεν στερείται μητρικού ενστίκτου: η γυναίκα στο κέντρο της φωτογραφίας, που κρατούσε το κοριτσάκι της αγκαλιά, εμφανίζεται τώρα να το θηλάζει. Μέσα στον γενικό χαμό, μέσα στον κόσμο και στους ξέφρενους πανηγυρισμούς, εκείνη κάνει ό,τι πιο φυσικό, ταΐζει το παιδί της, σαν να βρίσκεται στην ασφάλεια του σπιτιού της και όχι σε έναν δημόσιο χώρο που έχει μόλις πάρει φωτιά από τόσες δεκάδες κόσμου.
Cuando dicen que el fútbol es emoción no es un lugar común. Espectadores mirando el partido Argentina vs Nigeria en una pantalla gigante ubicada en la Plaza San Martín. Las cargué con el tiempo a la inversa. pic.twitter.com/VFprdzOT4K
— Hernan Zenteno (@Zenteno333) June 27, 2018
Η εικόνα αυτή, μιας σύγχρονης Μαντόνα που δεν βρίσκεται καθαγιασμένη κάπου μακριά από τα πλήθη αλλά μέσα στην καρδιά των εξελίξεων, δείχνει ότι για κάποιους λαούς, το ποδόσφαιρο κυλά όχι μόνο στο αίμα, αλλά και στο ίδιο το μητρικό τους γάλα.
Μια πρώτης τάξεως αθλητική διαπαιδαγώγηση, ή πώς όταν ζεις στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχη λατρεία με το ποδόσφαιρο, γίνεσαι κι εσύ, αναγκαστικά, ποδοσφαιρόφιλος προτού καλά καλά μπορέσεις να προφέρεις τις λέξεις «γκολ» και «Μέσι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News