Η Ιταλία έχει ρέντα. Η συλλογική ευφορία από την πρωτιά των ρόκερ Maneskin στην Eurovision, τον Μάιο, όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά μετεξελίχθηκε σε πανεθνική ανάταση, το βράδυ της Κυριακής, όταν ο Κιελίνι σήκωσε το τρόπαιο του Euro στο Γουέμπλεϊ.
Εννοείται πως ο θρίαμβος αυτός δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο. Εμείς οι Ελληνες το ξέρουμε καλά, αν αναλογιστούμε την υπερηφάνεια που ξεχείλιζε από παντού στη χώρα, το 2004.
Ετσι και για τους Ιταλούς, είναι μία ένεση εθνικής αυτοπεποίθησης, σημειώνει το Politico.
Μετά από ένα τρομακτικό 2020, με τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και την Ιταλία να βρίσκεται στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα με τις εικόνες από το Μπέργκαμο, το κονβόι των στρατιωτικών φορτηγών-νεκροτομείων και τα νεκροταφεία που δεν είχαν πλέον χώρο για τις ταφές, οι τελευταίες νίκες στα πεδία του πολιτισμού, του αθλητισμού αλλά και της πολιτικής, έχουν ανυψώσει το ηθικό του κόσμου.
Εγγύηση ο Ντράγκι
Στην αρένα της πολιτικής, η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον καταξιωμένο Μάριο Ντράγκι, τον Φεβρουάριο, ανακούφισε τους πολίτες και έβαλε ξανά την Ιταλία στο κλαμπ των αξιόπιστων Ευρωπαίων.
Η χώρα έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν για το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα φέρει δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.
Στον αρένα των σπορ, εκτός από το Euro, ένας ιταλός τενίστας, ανερχόμενο αστέρι, ο Ματέο Μπερετίνι έφτασε στον τελικό του Γουίμπλεντον.
Στη σόουμπιζ, οι Maneskin έφεραν το χαμόγελο στα ιταλικά χείλη, τον Μάιο, κερδίζοντας την Eurovision.
Παράλληλα, η πορεία της οικονομίας είναι θετική και οι προβλέψεις αισιόδοξες, για ανάπτυξη 4% φέτος.
Η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της, όμως οι Ιταλοί μπορούν να χαρούν και να ζήσουν ξανά.
Για κάποιους ηλικιωμένους, ο τελικός του Euro ήταν η πρώτη φορά που βγήκαν έξω από το σπίτι μετά από μήνες για να τον δουν και να γιορτάσουν τη νίκη. Οι νεότεροι απόλαυσαν το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 10 το βράδυ.
«Μία χώρα που μερικές φορές νομίζεις ότι πάσχει από κόμπλεξ κατωτερότητας, κατηγορώντας τον εαυτό της για διαφθορά και χάος, φαίνεται σαν να απέκτησε την αίσθηση του τι μπορεί να καταφέρει», γράφει το Politico.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η κατάκτηση του Euro θα αποφέρει μεγάλα κέρδη για τη χώρα, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από τα 4 έως τα 12 δισ. ευρώ.
Δεν λείπουν και οι συγκρίσεις του 2021 με το 1982, όταν η κατάκτηση του Μουντιάλ από τη Σκουάντρα Ατζούρα, συνέπεσε με το τέλος της εσωτερικής τρομοκρατίας που είχε βασανίσει τη χώρα για χρόνια.
Ο πολιτικός κόσμος
Οι ιταλοί πολιτικοί φυσικά έσπευσαν να κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις. Ο Νράγκι είπε ότι «η ιταλική ομάδα έγραψε μία ένδοξη σελίδα στην ιστορία μας, όχι μόνο στα σπορ».
Ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης μετά από οκτώ βασανιστικούς μήνες. «Μας δώσατε μεγάλη χαρά».
Ο Βιντσέντζο Ντε Λούκα, κυβερνήτης της περιφέρειας της Καμπανίας (στη Νάπολι), δήλωσε ότι «η νίκη έχει συμβολική αξία πέρα από το αποτέλεσμα. Είναι σημάδι της ελπίδας και της αναγέννησης για τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη μετά από τους 16 δυσκολότερους μήνες της μεταπολεμικής περιόδου».
Ο Γκαμπριέλε Γκράβινα, πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, μίλησε για τη νέα αναγέννηση του ιταλικού ποδοσφαίρου: «Πρέπει να δώσουμε στους Ιταλούς ένα νέο αφήγημα».
Κι αυτό ακριβώς έκαναν οι Ατζούρι. Υπό τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, έπαιξαν ένα όμορφο επιθετικό ποδόσφαιρο, το αντίθετο από αυτό που έχουν συνηθίσει οι ποδοσφαιρόφιλοι από την Ιταλία. Και κέρδισαν ως σύνολο με εκπληκτικό ομαδικό πνεύμα, χωρίς να βασίζονται σε παίκτες σταρ.
Ο θρίαμβός τους ήρθε μάλιστα μετά την παταγώδη αποτυχία τους να προκριθούν στο Μουντιάλ του 2018.
Οι Ιταλοί βέβαια ξέρουν ότι η μπάλα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους, αλλά η χαρά τους είναι μεγάλη και η ψυχολογία στα ύψη. Και για λίγο καιρό έστω, μπορούν να περπατούν πιο ανάλαφρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News