710
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στα Ιωάννινα πραγματοποίησε αυτοψία για την πρόοδο των εργασιών που είναι σε εξέλιξη σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/STR

Η ανάπτυξη της Ηπείρου περνάει από την πολιτιστική της κληρονομιά

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2022, 15:33
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στα Ιωάννινα πραγματοποίησε αυτοψία για την πρόοδο των εργασιών που είναι σε εξέλιξη σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/STR

Η ανάπτυξη της Ηπείρου περνάει από την πολιτιστική της κληρονομιά

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2022, 15:33

Η συμβολή του πολιτιστικού αποθέματος στην ανάδειξη της πλούσιας πολυπολιτισμικής ιστορίας των Ιωαννίνων και στην αναπτυξιακή δυναμική της Ηπείρου, ήταν το αντικείμενο συσκέψεων που πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Ιωάννινα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, υλοποιούνται έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τον Ιούλιο του 2019, στο σύνολο της Ηπείρου, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη 66 Προγραμματικές Συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 10,7 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν μελέτες ωρίμανσης και έργα αποκατάστασης σε αρχαιολογικούς χώρους, ναούς και νεώτερα μνημεία. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύναψη 22 ακόμη Προγραμματικών Συμβάσεων με συνολικό προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ, των οποίων η υπογραφή έχει ήδη δρομολογηθεί.

Κεντρικό θέμα των συσκέψεων αποτέλεσε η ανακοίνωση της εκπόνησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενός στρατηγικού σχεδίου για τη συνολική ανάδειξη των μνημείων του Κάστρου, στο οποίο εντάσσεται η ενοποίηση των δύο Φρουρίων, του Βορειοανατολικού (Ασλάν Τζαμί) και του Νοτιανατολικού (Ιτς Καλέ), η εκπόνηση νέων μουσειογραφικών μελετών για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των εκθέσεων του Δημοτικού και του Βυζαντινού Μουσείου, καθώς και της Εκθεσης Αργυροχρυσοχοΐας που στεγάζεται στο Θησαυροφυλάκιο. Παράλληλα, η μελέτη θα περιλαμβάνει πρόταση για την αξιοποίηση της Στοάς της Κεντρικής Πύλης, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων πραγματοποιεί ανασκαφικές έρευνες, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκε η οχύρωση της ελληνιστικής περιόδου, ένα σημαντικό στοιχείο για το παλίμψηστο των Ιωαννίνων. Επιπλέον, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση της οθωμανικής βιβλιοθήκης και του Μεντρεσέ, ενώ με ικανοποιητικούς ρυθμούς υλοποιείται η αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού, ενός σημαντικού έργου προϋπολογισμού 1,25 εκατ. ευρώ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020.

«Στην περιοχή του Κάστρου εξελίσσεται ήδη ένα πρόγραμμα έργων και μελετών, που αλλάζει την εικόνα τόσο του Κάστρου, όσο και της ίδιας της πόλης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό των πόλεων, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο της εξαιρετικής, και με απτά αποτελέσματα, συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, εξελίσσονται έργα και ωριμάζουν μελέτες, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενα από τα έργα, που ήδη εκτελούνται από την οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων, είναι η αποκατάσταση και η ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού. Το Κάστρο διαθέτει εξαιρετικούς χώρους με πλούσια ιστορία, που πρέπει να ανοίξουν για τους πολίτες και τους επισκέπτες των Ιωαννίνων, με βιώσιμες χρήσεις που να επιτρέπουν δράσεις, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, αλλά και με ιδιώτες. Η αποκατάσταση και η ανάπλαση του τόσο σημαντικού μνημειακού συνόλου του Κάστρου των Ιωαννίνων απαιτεί τη σύνταξη στρατηγικού σχεδίου για τη συνολική ανάδειξή του με την ενοποίηση των δύο φρουρίων. Πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις για τις χρήσεις των μνημείων και την ιεράρχηση των αναγκαίων μελετών και έργων, με στόχο τη δημιουργία μια ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής, η οποία να αναδεικνύει την ιστορία και την πολυπολιτισμικότητα της πόλης και της κοινωνίας των Ιωαννίνων».

Παράλληλα, συζητήθηκαν η υποψηφιότητα που έχει υποβάλει το ΥΠΠΟΑ για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, όπως και η υποψηφιότητα, που επίσης έχει υποβάλει το ΥΠΠΟΑ, για τα Ελάσματα της Δωδώνης στο πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO. Ειδική αναφορά έγινε στις Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης με συμβαλλόμενους το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Ενημέρωσα την υπουργό για σειρά έργων που υλοποιούνται στην Ήπειρο. Την ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, γιατί λύνει θέματα, τα οποία ήταν σε εκκρεμότητα για πολλά χρόνια», δήλωσε με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, η Λίνα Μενδώνη και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ συζήτησαν τη διεύρυνση της συνεργασίας και της αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος των Ιωαννίνων με συνέργειες μεταξύ του Δήμου και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, κυρίως μέσω της πιλοτικής εφαρμογής για τα Μουσεία της Ηπείρου του ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Μεταρρύθμισης του Δημοσίου Τομέα – ΕΣΠΑ 2014-2020 Έργου της Πιστοποίησης και Αναγνώρισης των Ελληνικών Μουσείων, που εκπονεί το ΥΠΠΟΑ. Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε να προχωρήσει άμεσα από τον Δήμο μελέτη η οποία να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα σε ΑμεΑ και γενικότερα εμποδιζόμενα άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...