601
«El sueño» ( «Το Ονειρο»), έργο του Σαλβαδόρ Νταλί |

Η Amazon θέλει να μπει στα όνειρά μας… φυσικά για καλό σκοπό

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 13:47
«El sueño» ( «Το Ονειρο»), έργο του Σαλβαδόρ Νταλί
|

Η Amazon θέλει να μπει στα όνειρά μας… φυσικά για καλό σκοπό

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 13:47

Καλώς η κακώς η τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα: στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία, στην ψυχαγωγία, στα ταξίδια, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, ακόμα και στις κρεβατοκάμαρες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς παρά πολλοί το τελευταίο που κάνουν πριν κοιμηθούν και το πρώτο μόλις ξυπνήσουν είναι να ελέγχουν το έξυπνο κινητό τους. Τώρα, όμως, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να εισέλθει η τεχνολογία και στον κόσμο του ύπνου αλλά και των ονείρων.

Την περασμένη Παρασκευή η FCC, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ ενέκρινε σχετικό αίτημα της Amazon για την ανάπτυξη μίας ειδικής συσκευής, η λειτουργία της οποίας θα βασίζεται σε προηγμένους αισθητήρες που θα μπορούν καταγράφουν ασυνείδητες κινήσεις και συμπεριφορές εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, λέξεις ή φράσεις που προφέρονται, τις αναπνοές, τους καρδιακούς παλμούς και τυχόν διαταραχές της αναπνοής.

Η Amazon κάνει λόγο για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο. «Η χρήση αισθητήρων ραντάρ στην παρακολούθηση του ύπνου θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της υγιεινής του ύπνου, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την υγεία πολλών Αμερικανών. Οι αισθητήρες ραντάρ θα επιτρέπουν στους χρήστες να αναγνωρίζουν εν δυνάμει διαταραχές του ύπνου», επισήμανε η εταιρεία στην αίτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή Επικοινωνιών.

Ωστόσο ο τεχνολογικός κολοσσός του Τζεφ Μπέζος που προσφέρει σε όλον τον κόσμο πλήθος χρηστικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, επιτηρείται στενά από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, κυρίως εξαιτίας των μονοπωλιακών τάσεών του αλλά και της υπερβολικής χρησιμοποίησης της τεχνολογίας η οποία ενίοτε δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον σεβασμό της ιδιωτικότητας, επισημαίνει σε άρθρο του ο Μάσιμο Γκάτζι της Corriere della Sera.

Ο ιταλός αρθρογράφος αναφέρει ενδεικτικά ότι οι οδηγοί της Amazon παρακολουθούνται διαρκώς από προηγμένες κάμερες που καταγράφουν κάθε κίνηση και κάθε χειρονομία τους, ακόμα και τις εκφράσεις του προσώπου τους ενώ η οικιακή βοηθός Alexa μπορεί να συνδράμει στην καλύτερη διαχείριση των νοικοκυριών αλλά συγχρόνως μπορεί και να παρακολουθεί και να καταγράφει και όλα όσα συμβαίνουν σε αυτά.

Η επιφυλακτικότητα πολλών ειδικών όσον αφορά την τάση της Amazon να εισέρχεται σε ολοένα περισσότερες πτυχές της ζωής των ανθρώπων και να συλλέγει διαρκώς ολοένα περισσότερα δεδομένα, ενισχύεται περαιτέρω και από τα πειράματα που πραγματοποίησαν πρόσφατα μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις – την αρχή την έκανε η αμερικανική ζυθοποιία Coors, μας πληροφορεί ο Μάσιμο Γκάτζι – που επιδιώκουν να εισέλθουν στα όνειρα των καταναλωτών, αξιοποιώντας μία νέα τεχνική αποστολής υποσυνείδητων μηνυμάτων.

Διακρίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε πειράματα που μπορούν να επαναλαμβάνονται εις το διηνεκές και να καθίστανται, συγχρόνως, ολοένα πιο διεισδυτικά, 35 κοινωνιολόγοι και ειδικοί στην υψηλή τεχνολογία απέστειλαν μία προειδοποιητική ανοιχτή επιστολή στην αμερικανική κυβέρνηση.

Οσον αφορά τα πειράματα αυτά καθαυτά, ένας συγκεκριμένος αριθμός εθελοντών παρακολουθεί μία σειρά από βίντεο στο Διαδίκτυο πριν πέσουν για ύπνο ενώ στη συνέχεια κοιμούνται με συγκεκριμένη μουσική υπόκρουση η οποία δύναται να φέρει στη συνείδησή τους συγκεκριμένες εικόνες και νοήματα τα οποία γαληνεύουν τους εθελοντές αλλά συγχρόνως τους κάνουν να θέλουν να καταναλώσουν τα προϊόντα της εκάστοτε εταιρείας που χρηματοδοτεί το πείραμα.

Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις ο ύπνος των εθελοντών διακόπτεται απότομα με την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο θα θυμούνται καλύτερα τα τελευταία όνειρά τους, εξηγεί ο Μάσιμο Γκάτζι, κάνοντας λόγο για «μία απόπειρα βιομηχανοποίησης της τεχνικής του Σαλβαδόρ Νταλί ο οποίος, αναζητώντας ονειρικές αισθήσεις για να τις μεταφέρει στον καμβά, προσπαθούσε να αποκοιμηθεί με ένα κουτάλι στο χέρι. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το χέρι χαλάρωνε, το κουτάλι έπεφτε πάνω σε ένα πιάτο από πορσελάνη και ο θόρυβος ξυπνούσε ξαφνικά τον καλλιτέχνη που ήλπιζε πως έτσι θα θυμόταν καλύτερα τα όνειρά του».

Πάντως ο Μπομπ Στρίκγκολντ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ με ειδίκευση στον ύπνο και ένας από τους 35 υπογράφοντες της επιστολής που απεστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση, υποστηρίζει πως η Coors άνοιξε τον δρόμο προς την εκμετάλλευση και του ύπνου για εμπορικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα τώρα να επιδιώκουν και άλλοι να τον ακολουθήσουν, παρόλο που ειδικοί ήδη προειδοποιούν πως οι συνέπειες ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...