Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πρόεδρος ομάδας; Στη Λευκορωσία; Σε μια κουκκίδα του ποδοσφαιρικού χάρτη; Η είδηση, τον περασμένο Μάιο, είχε κάνει τον γύρο του Κόσμου. Οπως οτιδήποτε αφορά τον κατά πολλούς κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών. Μόνο που, έμοιαζε με πρωταπριλιάτικο αστείο.
Η Ντινάμο Μπρεστ είναι ένας σύλλογος που οι περισσότεροι δεν είχαν, καν, ξανακούσει. Και το Μπρεστ, μια μικρή πόλη 340.141 κατοίκων (απογραφή 2016) στα σύνορα με την Πολωνία. Τέσσερις ώρες -με το αυτοκίνητο- από το Μινσκ και πέντε από τη Βαρσοβία. Δέχτηκε, ο «Πίμπε Ντ’ Ορο», να ζήσει τόσο μακριά από τη χλιδή, τις διασκεδάσεις και τη δημοσιότητα που έχει συνηθίσει;
Για τον Μαραντόνα που γνωρίζουμε, αυτή η «θυσία» αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, εάν ρίξουμε μια ματιά στο «βιογραφικό» του συλλόγου. Εχει, περίπου, την ηλικία του «Ντιεγκίτο» και, αρχικώς, ονομαζόταν Σπαρτάκ. Από το 1992, που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Λευκορωσίας, έχει κατακτήσει τρία Κύπελλα: του 2007, του 2017 και το εφετινό, το οποίο της εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Europa League. Στο πρωτάθλημα, η τρίτη θέση είναι η κορυφαία που έχει καταλάβει (1992). Το γήπεδό της είναι χτισμένο το 1937, χωρητικότητας μόλις 10.060 θεατών. Στην Ευρώπη δεν έχει κάνει τίποτα σπουδαίο. Πέρυσι αποκλείστηκε νωρίς – νωρίς από την αυστριακή Αλταχ, και το 2007-2008, πάλι στους προκριματικούς, από τη Λιεπάγας. Τι να ‘ταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον του «Ντιεγκίτο»;
Οσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει άλλο κίνητρο από το «βασιλικό» συμβόλαιο που του προσέφερε ο νέος ιδιοκτήτης της Ντινάμο Μπρεστ. Πρόκειται για τον Σεΐχη Πολ Νταχέρ, επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου SOHRA Overseas, με έδρα το Ντουμπάι. Πριν από δύο χρόνια που την ανέλαβε, η ομάδα βρισκόταν στην 13η θέση της βαθμολογίας. Ξαφνικά, ο σύλλογος βρέθηκε με άφθονο χρήμα, όμως δεν έχει τι να το κάνει. Κανένας γνωστός ποδοσφαιριστής δεν δέχεται να φυλακίσει την καριέρα του -και τη ζωή του- σε αυτήν την απομόνωση. Πέρυσι, για παράδειγμα, ο σύλλογος της Λευκορωσίας επιχείρησε να αποκτήσει τον πρώην φορ της Σάλκε και της εθνικής Γερμανίας, Κέβιν Κουράνι. Ματαίως.
Ο Σεΐχης αναζητούσε ένα «βαρύ» όνομα που θα άνοιγε το δρόμο για να έρθουν κι άλλα. Καλύτερο «κράχτη» από τον Μαραντόνα δεν θα μπορούσε να βρει. Η πρόταση είχε προετοιμαστεί από καιρό, όμως εκδηλώθηκε αμέσως μετά την επισημοποίηση της λύσης της συνεργασίας του διάσημου Αργεντινού με την Αλ-Φουτζάιρα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Κι εκείνος -ω του θαύματος- την αποδέχτηκε. Με το σλόγκαν «Ναι, ο Ντιέγκο είναι μαζί μας!», η Ντινάμο Μπρεστ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον θρύλο των γηπέδων. Τον παρουσίασε η νέα υπεύθυνη επικοινωνίας του συλλόγου, Ολγα Κιζίνκοβα, ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα της χώρας, η οποία το 2008 είχε αναδειχθεί Μις Λευκορωσία και είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος.
Οταν ο 58χρονος «Ντιεγκίτο» υπέγραψε το τριετές συμβόλαιο συνεργασίας του με τον σύλλογο της Λευκορωσίας, υποσχέθηκε στον Σεΐχη πως, μόλις ολοκληρώσει κάποιες δουλειές που έχει αναλάβει, θα περνάει το μεγαλύτερο διάστημα του έτους στη Λευκορωσία, για να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος και στρατηγικός σύμβουλος. Ποιές ήταν αυτές οι δουλειές; Να βοηθήσει τον φίλο του τον Μαδούρο να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Βενεζουέλας και να σχολιάσει τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας.
Μέχρι προχθές βρισκόταν, ακόμη, στο Μπουένος Άιρες. Οι τηλεοπτικές κάμερες την είχαν στήσει έξω από το σπίτι του και τον πέτυχαν την ώρα που ετοιμαζόταν να φύγει με το αυτοκίνητό του. Εκείνος κατέβασε το παράθυρο, πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Αλλά, όσα προσπάθησε να πει δεν έβγαζαν νόημα. Ηταν μεθυσμένος. Την επόμενη μέρα ξεκαθάρισε πως χρειάζεται άλλες δύο εβδομάδες ξεκούρασης, προτού ταξιδέψει στη Λευκορωσία: «Εχω εξαντληθεί, καθώς εργαζόμουν ακατάπαυστα για ενάμισι χρόνο. Χρειάζομαι 15 μέρες προκειμένου να αναπληρώσω την ενέργειά μου».
Ετσι, δεν θα είναι παρών στο αποψινό (Πέμπτη) παιχνίδι της Ντινάμο με τον Ατρόμητο, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League. Θα υπάρχει, όμως, η εικόνα του. Παντού. Η αποστολή της ελληνικής ομάδας έχει εκπλαγεί: όπου κι αν κοιτάξεις στο γήπεδο, θα τον δεις να σε κοιτάζει: στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου, στην μπουτίκ, στον διάδρομο των αποδυτηρίων…
Στην πραγματικότητα, ο «Ντιεγκίτο» νοίκιασε στον Σεϊχη το «βαρύ» του όνομα. Αλλωστε, από τη μέρα που σταμάτησε να παίζει μπάλα δεν κατάφερε τίποτα, ποτέ, πουθενά. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 κοουτσάρησε την Αργεντινή, που αποκλείστηκε στον προημιτελικό από τη Γερμανία. Επειτα δούλεψε στην την Αλ-Ουάσλ. Απολύθηκε, όμως, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της, καθώς η ομάδα τερμάτισε στην όγδοη θέση του πρωταθλήματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μόλις τέταρτη από το τέλος. Στον τελικό του αραβικού Champions League έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι, ενώ στα Κύπελλα «Προέδρου» και «Εμιράτων» αποκλείστηκε στους προημιτελικούς. Υστερα από μία πενταετία αποχής από την προπονητική, ανέλαβε την Αλ-Φουτζάιρα, η οποία αγωνίζεται στη Β’ Κατηγορία του πρωταθλήματος των Εμιράτων. Εφυγε ως αποτυχημένος κι από εκεί. Αυτός ο τεράστιος ποδοσφαιριστής, ποτέ δεν κατάφερε να γίνει σημαντικός προπονητής. Ούτε, καν, προπονητής, παρατηρούν όσοι δεν τον συμπαθούν. Τώρα δοκιμάζει την τύχη του ως πρόεδρος.
Αραγε, θα τον δούμε στις 2 Αυγούστου στο Περιστέρι, στον αγώνα ρεβάνς της Ντινάμο Μπρέστ με τον Ατρόμητο; Μάλλον όχι. Θα δούμε, όμως, την ωραία Ολγα. Στα 32 της παραμένει εντυπωσιακή, με τα 184 καλλίγραμμα εκατοστά της και τα γαλανά της μάτια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News