Την πενταετία του Κώστα Καραμανλή όσον αφορά στην αλόγιστη σπατάλη και τη διόγκωση της φαρμακευτικής και της νοσοκομειακής δαπάνης, αλλά και τη θητεία του Παναγιώτη Κουρουμπλή, βάζει στο στόχαστρο του το ΚΙΝΑΛ, όπως προκύπτει στο σχετικό πόρισμα που εξέδωσε η παράταξη στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.
Η ΔΗΣΥ εντοπίζει «ζητήματα ευθυνών» από τη μία στην «εκτίναξη της δαπάνης από τα 2,43 δισ. ευρώ το 2004 στα 5,6 δισ. ευρώ το 2009» και από την άλλη στην «παράνομη παράλειψη της έκδοσης δελτίου τιμών φαρμάκων το 2015, από τον τότε υπουργό Υγείας (Παναγιώτη Κουρουμπλή), που είχε εκ των πραγμάτων ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας του Δημοσίου».
Ειδικά για την περίοδο 2005-2009, η ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «παρουσιάστηκε εκτίναξη της δαπάνης από τα 2,43 δισ. ευρώ το 2004 στα 5,6 δισ. ευρώ το 2009, ως αποτέλεσμα α) της κατάργησης των νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ (λίστα φαρμάκων, περιορισμοί στη συνταγογράφηση) από την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2005-2009, β) της ανεξέλεγκτης εισαγωγής νέων σκευασμάτων (αντικατάσταση κατά 60%) και γ) της ελλιπέστατης διαδικασίας ανατιμολόγησης των ex factory τιμών». Χαρακτηριστική περίπτωση αυξημένης δαπάνης, χαρακτηρίζει η ΔΗΣΥ την προμήθεια αντιικών εμβολίων για την αντιμετώπιση επαπειλούμενης πανδημίας της γρίπης το 2006, που «χρήζει διερεύνησης».
Η περίοδος 2009-2014 χαρακτηρίζεται πενταετία του εξορθολογισμού και της δραστικής μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω της διαφανούς και πραγματικής ανατιμολόγησης όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων και της δημιουργίας παρατηρητηρίου τιμών, λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, της ίδρυσης του ΕΟΠΥΥ, των κανόνων που καθιερώθηκαν στους τομείς των παροχών και της τιμολόγησης. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν ότι «συνολικά, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ακολούθησε πτωτική πορεία για 5 συνεχή έτη (2009-2014), καταγράφοντας συνολική μείωση της τάξης του 60,8% την περίοδο 2009-2014», αναφέρει η ΔΗΣΥ.
Για το έτος 2015, η ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση διότι ενώ ο νόμος προέβλεπε δύο τιμολογήσεις κατ’ έτος στα φάρμακα, έγινε μόνο μία και αυτή στις 14 Δεκεμβρίου του 2015. «Πρακτικά η ισχύς του Δελτίου Τιμών παράγει αποτελέσματα το 2016, δηλαδή, ολόκληρο το έτος παρέμειναν οι τιμές του 2014, πρακτική που εξ αντικειμένου ωφέλησε τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες», καταγγέλλει η ΔΗΣΥ και υπογραμμίζει επιπροσθέτως ότι «διερεύνησης χρήζει η καταγγελία ότι κατά την ανατιμολόγηση του Δεκεμβρίου 2016 ο υπουργός, Ανδρέα Ξανθός, φέρεται να απείχε από τις προτάσεις του ΕΟΦ και ως εκ τούτου πρέπει να διερευνηθεί εάν ευνοήθηκαν συγκεκριμένες εταιρίες ή όχι, ζήτημα που δεν εξετάστηκε από την Επιτροπή (και φυσικά δεν διαπιστώθηκε η βασιμότητα των καταγγελιών)». Αναφορικά με τον τρόπο που η Εξεταστική Επιτροπή ασχολήθηκε με τη φαρμακευτική δαπάνη, η ΔΗΣΥ υπογραμμίζει ότι «στο μείζον θέμα του φαρμάκου αφιερώθηκαν μόνον 5 συνεδριάσεις (αντιμετωπίστηκε δηλ. ως περίπου ίσης βαρύτητας με το αντικειμενικά “έλασσον” θέμα των αρθροσκοπήσεων) και δεν εξετάστηκαν μάρτυρες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αποκάλυψη της αλήθειας (ιδίως, οι αρμόδιοι υπουργοί και γενικοί γραμματείς της ελεγχόμενης περιόδου, οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΕΟΦ καθώς και οι πρόεδροι της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ, του ΠΙΣ και του ΠΦΣ, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση της ΔΗΣΥ)».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News