471
To σημείο όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου | Alexandros Michailidis / SOOC

H επέκταση κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η άμυνα και οι Beatles

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 21:53
To σημείο όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου
|Alexandros Michailidis / SOOC

H επέκταση κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η άμυνα και οι Beatles

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 21:53

Στην επέκταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τουσκ, οι κυρώσεις επεκτείνονται λόγω τη μη εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ από την πλευρά της Μόσχας.

Την ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στον τομέα της Αμυνας υπογράμμισαν από κοινού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν oμόφωνα στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Eυρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας. Οπως εξήγησε ο Τουσκ, στους επόμενους τρεις μήνες τα κράτη-μέλη θα καταλήξουν για τη δημιουργία κοινού καταλόγου για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν στον τομέα της άμυνας, καθώς και την ανάληψη συγκεκριμένων προγραμμάτων. Ο Τουσκ είπε ότι τα σχέδια της ΕΕ για την άμυνα είναι φιλόδοξα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Από την πλευρά του ο Γιούνκερ, προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, ανέφερε ότι στην ΕΕ υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων, ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30 και 17 είδη τανκς, ενώ στις ΗΠΑ μόνο ένα.

«Στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ», είπε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι το 80% της έρευνας στον τομέα της άμυνας και το 90% των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση.

Με το τραγούδι του Πολ Μακ Κάρτνεϊ «Let it be» απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε αν το Brexit είναι αναστρέψιμο.

Λίγο πριν από τη συνάντηση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τους 27 ηγέτες της ΕΕ με το θέμα του Brexit στο επίκεντρο, o Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αν συμφωνεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και κατά πόσον το Brexit είναι αναστρέψιμο. «Δεν έχω ποτέ αυταπάτες, διότι δεν μου αρέσει να χάνω. Οπότε Let it Be!», απάντησε o Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο Τουσκ απάντησε ότι «η πολιτική χωρίς όνειρα είναι ένας εφιάλτης» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ρεαλιστής, αλλά «στην πολιτική όλα είναι πιθανά». Συνεχίζοντας, ο Ντ. Τουσκ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να ξεκινήσουν με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο και τόνισε ότι η τελική απόφαση επαφίεται στη Μεγάλη Βρετανία και οι πολίτες της. «Είναι ωραία τα όνειρα», πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας με νόημα ότι προτιμά τον Tζον Λένον από τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ντ. Τουσκ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το Brexit θα μπορούσε να αντιστραφεί, απαντώντας με τους στίχους του Τζον Λένον στο τραγούδι «Ιmagine». «Μπορεί κανείς να πει ότι είμαι ονειροπόλος αλλά δεν είμαι ο μόνος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...