Τον Δεκέμβριο του 2020 το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε την εθνική εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό. Και η πρώτη επίσης που βγήκε από το lockdown.
Τον Μάρτιο, ενώ στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης οι πολίτες παραμέναμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, οι κάτοικοι του Ισραήλ γιόρτασαν το Εβραϊκό Πάσχα και ένα μήνα αργότερα ξεκινούσαν να ανοίγουν ακόμη περισσότερες δραστηριότητες, με πρώτες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Βέβαια, μέχρι τότε είχε εμβολιαστεί πλήρως το 50% του γενικού πληθυσμού στη χώρα, κάτι που εμείς δεν έχουμε κατορθώσει ούτε μέχρι σήμερα.
Τον Ιούνιο, οι Ισραηλινοί πέταξαν τις μάσκες και έδωσαν σε όλο τον κόσμο το παράδειγμα για το πόσο ελεύθερες μπορούν να είναι πολύ σύντομα οι κοινωνίες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Ωστόσο, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, είδαν το φως της δημοσιότητας νέα, ανησυχητικά δεδομένα από μία προκαταρκτική μελέτη που είχε δημοσιεύσει το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.
Σύμφωνα με αυτή, άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με Pfizer, έχουν μόλις 64% προστασία στην πρόληψη της μόλυνσης από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Μελέτες που είχαν γίνει για το ίδιο εμβόλιο, αλλά για άλλα στελέχη του κορονοϊού, είχαν δείξει ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 94%.
Ως εκ τούτου, το Ισραήλ από την προηγουμένη εβδομάδα έχει υπερδιπλάσιο αριθμό ενεργών κρουσμάτων και έχει φτάσει πλέον στις 2.600.
Η νέα κυβέρνηση, όπως σχολιάζει η βρετανική Telegraph, φαίνεται να είναι πιο προσεκτική από την απερχόμενη, καθώς ζητά και πάλι από τους πολίτες να φορούν τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και δημόσιες συγκοινωνίες.
Επιπλέον, έχει ανοίξει και πάλι τους χώρους όπου πραγματοποιούνταν rapid tests και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα πάντα με την Telegraph, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η αυστηρότερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες, αλλά και τα τεστ σε παιδιά μικρής ηλικίας.
Ωστόσο, με τόσους εμβολιασμένους, το Ισραήλ δεν είναι αναμενόμενο να επιστρέψει σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα. «Δεν βλέπω καμία ανάγκη για lockdown. Οι χώρες πρέπει να ανοίξουν ξανά. Μπορεί να το κάνουν σταδιακά, μπορεί να είναι δύσκολο και να έχει πισωγυρίσματα. Αλλά θα πρέπει να ανοίξουν. Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι εκτός από τον κορονοϊό. Ωστόσο, δεν βλέπω, για παράδειγμα, κάποια χώρα να ανακοινώνει καθημερινά τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα από τα τροχαία», λέει ο Ρόνι Γκαμζού, ο οποίος είχε διοριστεί υπεύθυνος από την προηγούμενη κυβέρνηση για την εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ τον Ιούλιο του 2020.
Ο Γκαμζού είναι σήμερα 55 ετών, διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου «Σουράσκι» του Τελ Αβίβ και πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας.
Είναι επίσης από τους πρωταγωνιστές του Vaxxed Nation, ενός ντοκιμαντέρ το οποίο περιγράφει την πανδημία του κορονοϊού στο Ισραήλ από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάιο του 2021. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από το κανάλι του Smithsonian την Κυριακή 11 Ιουλίου.
Ο Γκαμζού φαίνεται εν μέρει ανήσυχος από τα νέα δεδομένα. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πλέον έχουμε μία μεγαλύτερη πρόκληση. Οι ρυθμοί μετάδοσης είναι υψηλότεροι. Το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι καλό για τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά όχι όσο για τα υπόλοιπα στελέχη του κορονοϊού», επισημαίνει ο ίδιος.
Παράλληλα, όμως, διευκρινίζει ότι υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες σοβαρής νόσησης, γι’ αυτό και παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, τα νοσοκομεία δεν βρίσκονται υπό πίεση.
Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός είναι ακόμη νέος και αναζητά τον χαρακτήρα του. «Για εμάς όμως αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κρούσματα να αυξάνονται, δεν υπάρχει όμως αυτή τη φορά λόγος να κλείσουμε την οικονομία».
Ο ίδιος εξηγεί ότι τα μισά από τα νέα κρούσματα στη χώρα του αφορούν άτομα τα οποία ήταν πλήρως εμβολιασμένα και έχουν πράσινο πιστοποιητικό. Επίσης, το Ισραήλ έχει πολλά κρούσματα σε νέους, κάτι το οποίο επίσης δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Γκαμζού.
«Η νόσος είναι λιγότερο σοβαρή σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και αν κολλήσουν κορονοϊό οι νέοι είναι κάτι που θα προσφέρει στην ανοσία αγέλης», τονίζει ο ίδιος.
Ωστόσο, στη χώρα του, εμβολιάζονται μαζικά όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φαρμακευτικές εταιρείες διεξάγουν σήμερα κλινικές μελέτες σχετικά με το εάν παιδιά ακόμη μικρότερης ηλικίας θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού. «Η κόρη μου είναι 5 ετών. Εάν ήταν 12 εννοείται ότι θα την είχα εμβολιάσει», σχολιάζει ο ίδιος.
Αναμνηστική δόση
Σχετικά με την τρίτη δόση που ενδέχεται να χρειαστούν κάποιες ομάδες πολιτών το φθινόπωρο, ο Γκαμζού αναφέρει ότι ο κορονοϊός είναι διαφορετικός από την γρίπη, μεταλλάσσεται πιο αργά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην χρειαστεί να κάνουμε νέο εμβόλιο κάθε σεζόν, όπως κάνουμε με τη γρίπη. «Οι επιστήμονες τώρα εξετάζουν τα δεδομένα για το πόσο διαρκεί η ανοσία. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό ίσως είναι κάτι μόνιμο στη ζωή μας στο μέλλον. Αλλωστε οι κορονοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είναι χρόνια στις ζωές μας και απλώς επειδή έχουν ήπια συμπτώματα, δεν τους δίνει κανείς σημασία», σχολιάζει.
Πώς πέτυχε το Ισραήλ
Η επιτυχία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ οφείλεται σε ένα βασικό λόγο. «Από την πρώτη στιγμή ως κυβέρνηση κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν σταματήσαμε σε όλη τη διάρκεια της καμπάνιας να την καλλιεργούμε», λέει ο Γκαμζού. «Ετοιμάσαμε τους πολίτες για μία πρόκληση, ήταν σαν να πηγαίνουν σε μία σημαντική μάχη. Στο Ισραήλ πηγαίνουμε από την ειρήνη στον πόλεμο και από τον πόλεμο στην ειρήνη σε μία ημέρα. Δεν ήταν καινούργια στρατηγική για εμάς».
Ο ίδιος καταλήγει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «ημέρα ελευθερίας», εάν οι πολίτες αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Η μόνη διέξοδος είναι το εμβόλιο, τονίζει, και διευκρινίζει ότι «πάντα θα υπάρχει ένα ισοζύγιο κινδύνου-οφέλους που θα πρέπει να εξισορροπήσουμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News