Η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 9,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανοδικά κινούνται τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής: αυτό δείχνει το Οικονομικό Βαρόμετρο του Ιανουαρίου της GPO που δημοσιεύτηκε από το powergame.gr των «Παραπολιτικών».
Η έρευνα καταγράφει ακόμη τη στάση της κοινής γνώμης για την κακοκαιρία, την πρόταση δυσπιστίας και το κύμα ακρίβειας, ενώ δίνει την απάντηση στο ποιος πολιτικός πιστεύουν οι ψηφοφόροι ότι εκφράζει τον κρίσιμο χώρο του Κέντρου.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 31,2% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22%. Στην τρίτη θέση είναι το Κίνημα Αλλαγής με 14,4%. Επιβεβαιώνεται δηλαδή τόσο η ανοδική τάση του ΚΙΝΑΛ, μετά την εκλογή στην αρχηγία του Νίκου Ανδρουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο όσο και το ότι η δημοσκοπική απόσταση του τρίτου από το δεύτερο κόμμα είναι μικρότερη από αυτή του δεύτερου από το πρώτο.
Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2% και η Ελληνική Λύση με 3,9%, ενώ στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης βρίσκεται το ΜέΡΑ25 με 3%.
Η σύγκριση με τις προηγούμενες έρευνες της εταιρείας δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ ενισχύεται σημαντικά και ότι η ΝΔ διατηρεί συνεχώς ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η κυβερνητική παράταξη έχει για πρώτη φορά μονοψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες από το περασμένο καλοκαίρι χωρίς να έχει καταφέρει προς το παρόν να ανακόψει την καθοδική τάση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό της ΝΔ ήταν 36% τον περασμένο Ιούλιο, τον Δεκέμβριο είχε υποχωρήσει στο 32,2% και τώρα βρίσκεται στο 31,2%, μακριά από την εκλογική επίδοση του 2019.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίο από το 24% του Ιουλίου και το 25% του Σεπτεμβρίου, υποχώρησε στο 22% τον Ιανουάριο.
Το Κίνημα Αλλαγής ήταν στο 6% τον Σεπτέμβριο, εκτινάχθηκε στο 13,1% τον Δεκέμβριο και συνέχισε την ανοδική του πορεία και τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο 14,4%.
Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως να μην είναι τυχαία η καταλυτική παρουσία του κ. Ανδρουλάκη, η οποία επιβεβαιώνεται από ένα ακόμη εύρημα της έρευνας της GPO: Στο ερώτημα για το ποιος πιστεύετε ότι εκφράζει τον πολιτικό χώρο του Κέντρου, μεταξύ των Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη, το 30,1% θεωρεί καλύτερο εκφραστή τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, το 26,4% τον Πρωθυπουργό και το 19,4% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένας» απάντησε το 18,9%.
Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα των τελευταίων ημερών, για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό με την κακοκαιρία «Ελπίδα» το 35,5% επιρρίπτει την ευθύνη κυρίως στην εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό και το 30,5% στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής. Το 6,5% θεωρεί ότι η σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου δεν επέτρεψε την ορθότερη διαχείριση του θέματος, ενώ το 25,1% απαντά ότι όλοι οι παράγοντες συνετέλεσαν στην κατάσταση.
Για την κατάσταση στους άλλους δρόμους της Αττικής, το 37,5% θεωρεί ότι ευθύνεται η Περιφέρεια Αττικής και το 19,4% το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, το 79,1%, κρίνει αρνητικά τη διαχείριση της κακοκαιρίας από τον κρατικό μηχανισμό ενώ το 87,3% αποδίδει ευθύνες στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
Ενα 89,2% κρίνει αρνητικά δήμους και Περιφέρεια για την ανεπαρκή συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Το 56,6% κρίνει θετικά την απόφαση της κυβέρνησης για αποζημίωση 2.000 ευρώ στους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού, ενώ το 40,9% αρνητικά.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι γνώμες για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ήταν σχεδόν μοιρασμένες: το 43% αξιολογεί θετικά τον κ. Μητσοτάκη και το 46,2% αρνητικά. Το 28,3% κρίνει θετικά τον κ. Τσίπρα και 60,7% αρνητικά για το ίδιο ζήτημα.
Η πλειονότητα διαφωνεί με τη στάση του ΚΙΝΑΛ που υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας, αλλά τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. Έτσι το 66% διαφωνεί και το 27,1% συμφωνεί με τη στάση του κόμματος.
Γενικά, έξι στους δέκα πολίτες (60,1%) είναι κατά των πρόωρων εκλογών και 38,5% υπέρ.
Η έρευνα της GPO για το powergame.gr, η οποία έγινε από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου 2022 (μετά την κακοκαιρία και την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ), με δείγμα 1000 ατόμων, ηλικίας από 17 ετών και άνω.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News