Επιστρέφουν και πάλι, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, διάφορες παιδικές λοιμώξεις στις σχολικές αίθουσες, καθώς το περασμένο έτος είχαν εξαφανιστεί λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με ειδικούς, η φετινή σχολική χρονιά θα είναι αρκετά πιο σύνθετη αναφορικά με την προστασία από τις μεταδιδόμενες παθήσεις, γι’ αυτό και απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και επαγρύπνηση από τους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς.
«Οι ιοί του αναπνευστικού που μεταδίδονται με τον αέρα είχαν εξαφανιστεί πέρυσι λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως το lockdown, αλλά και των μέτρων προσωπικής υγιεινής που εφαρμόζονταν σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας και στις περισσότερες της Ευρώπης, δεν καταγράφηκε ούτε ένα περιστατικό γρίπης. Ωστόσο, φέτος οι λοιμώξεις αυτές αναμένεται να επιστρέψουν», εξηγεί στο Protagon ο Παναγιώτης Ροηλίδης, καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μεταδίδονται κυρίως με τα σταγονίδια, με τον βήχα ή το φτάρνισμα, από παιδιά που νοσούν ή μέσω μολυσμένων αντικειμένων από τις εκκρίσεις του ασθενούς (σάλιο, βλέννη, κόπρανα). Τα σταγονίδια μολύνουν υγιή άτομα του άμεσου περιβάλλοντος με την εισπνοή ή με την επαφή με μολυσμένα χέρια ή αντικείμενα.
«Και όπως γνωρίζουμε όλοι, τα μικρά παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία είναι δύσκολο να τηρήσουν τους κανόνες», συμπληρώνει ο κ. Ροηλίδης.
Επιπλέον, πολλές οικογένειες δεν έχουν μόνο ένα, αλλά δύο ή και περισσότερα παιδιά οπότε, εκτός από τους συμμαθητές, είναι λογικό να κολλήσει και κάποιος μεγαλύτερος σε ηλικία αδελφός-ή και να μεταφέρει τη νόσο στο Δημοτικό ή στο Γυμνάσιο.
«Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό όσο τον δυνατόν περισσότερα παιδιά», τονίζει ο καθηγητής.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε μία προσπάθεια αύξησης της εξαιρετικά χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης στους ανηλίκους (εδώ), η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί για τον κορονοϊό και από ιδιώτες γιατρούς (εδώ).
Ποιες παθήσεις επιστρέφουν
Οι πιο συχνές παθήσεις του αναπνευστικού είναι μικροβιακές λοιμώξεις, όπως ο κοκκύτης, η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα ή λοιμώξεις από μικρόβια που αποικίζουν τον φάρυγγα και προκαλούν μηνιγγίτιδα, μικροβιαιμία και πνευμονία.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μεταδίδονται κυρίως με τα σταγονίδια, με τον βήχα ή το φτάρνισμα από παιδιά που νοσούν, ή μέσω μολυσμένων αντικείμενων από τις εκκρίσεις του ασθενούς. Τα σταγονίδια μολύνουν υγιή άτομα του άμεσου περιβάλλοντος με την εισπνοή ή την επαφή με μολυσμένα χέρια ή αντικείμενα.
Ετσι, μόλις συγκεντρωθούν πολλά άτομα σε μικρούς χώρους, όπως οι σχολικές αίθουσες, ακόμη και αν είναι ανοιχτά τα παράθυρα, θα υπάρχει κίνδυνος αύξησης των μεταδιδόμενων παθήσεων.
Η κατάσταση με τις λοιμώξεις εκτός κορονοϊού αναμένεται να γίνει έντονη στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε φέτος περιμένουμε και τα πρώτα περιστατικά γρίπης στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επανεμφάνιση αυτών των παθήσεων ίσως προκαλέσει σύγχυση, αλλά σε κάθε περίπτωση, το πρώτο που χρειάζεται να φροντίσουν οι γονείς στο σπίτι είναι να κάνουν self test στο παιδί. Διότι, εν μέσω πανδημίας, το πρώτο που θα πρέπει να αποκλείσουμε και να προσέξουμε είναι ο κορονοϊός.
Πώς να προφυλαχτούν τα παιδιά
Είναι γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό είναι αρκετά για να προφυλάξουν τα παιδιά και από τις υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, καθότι τα παιδιά χρειάζονται επανάληψη από τους γονείς τους και συχνές υπενθυμίσεις.
«Το καλύτερο που έχει να κάνει ένας γονιός για να προφυλάξει το παιδί του από μία ιογενή λοίμωξη είναι να του κάνει βίωμα τους βασικούς κανόνες τις υγιεινής. Θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, πριν τα παιδιά ξεκινήσουν τα μαθήματα, και να τους διδάξουν πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους, πότε θα πρέπει απαραιτήτως να τα πλένουν, να καλύπτουν το στόμα τους με τον αγκώνα όταν φταρνίζονται και να έχουν πάντα μαζί τους χαρτομάντιλα», εξηγεί στη βρετανική Telegraph o δρ Ακας Ντιπ, παιδίατρος στο νοσοκομείο Πόρτλαντ.
Ο ίδιος εξηγεί ότι τα σχολεία είναι εργοστάσια μικροβίων και όπως πορευόμασταν τόσα χρόνια, έτσι θα γίνει και τώρα.
Απλώς τη φετινή σχολική χρονιά είναι σημαντικό να μην υπάρξουν ούτε στα παιδιά ούτε και στους ενήλικες ή υπερήλικες που τα φροντίζουν συλλοιμώξεις, οι οποίες είναι άκρως επικίνδυνες, καθώς κάποιος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό μαζί με άλλη μία πάθηση.
Ποσοστά συλλοίμωξης του κορονοϊού με άλλα παθογόνα
Σύμφωνα με πρώιμες αναφορές από την Κίνα, η συλλοίμωξη του κορονοϊού με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού είναι σπάνια. Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνουν οι ασθενείς με πιθανή λοίμωξη Covid-19 να ελέγχονται και για άλλα παθογόνα του αναπνευστικού, η παρουσία των οποίων θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτίμηση της νόσου.
Σε μελέτη που έγινε από ομάδα ειδικών στη Βόρεια Καλιφόρνια μελετήθηκαν 1.217 ρινοφαρυγγικά δείγματα από 1.206 συμπτωματικούς ασθενείς με τη μέθοδο PCR για την παρουσία κορονοϊού και άλλων παθογόνων του αναπνευστικού (γρίπη A και B, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, λοιποί κορονοϊοί, αδενοϊός, ιοί παραγρίπης 1 και 4, ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός, ρινοϊός/εντεροϊός, χλαμύδια της πνευμονίας, μυκόπλασμα της πνευμονίας).
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το 9,5% των δειγμάτων ήταν θετικά στον κορονοϊό, ενώ το 26,1% ήταν θετικά σε ένα ή περισσότερα λοιπά παθογόνα αναπνευστικού.
Στο 20,7% των θετικών δειγμάτων για κορονοϊό και στο 26,7% των αρνητικών ανιχνεύθηκε τουλάχιστον ένα επιπλέον παθογόνο του αναπνευστικού.
Οι πιο συχνές συλλοιμώξεις με τον κορονοϊό ήταν: ρινοϊός ή εντεροϊός 6,9%, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός 5,2% και άλλοι κορονοϊοί 4,3%.
Κάτι που σημαίνει ότι η ανίχνευση άλλου παθογόνου του αναπνευστικού σε συμπτωματικούς ασθενείς δεν αποκλείει τη λοίμωξη από κορονοϊό και ότι είναι πολύ εύκολο να μολύνουν το ίδιο άτομο δύο ιοί, ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News