Την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.
«Εχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Οπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία -έχουμε μια συμφωνία. Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
«Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κανενός είδους παράταση», πρόσθεσε.
Σε επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, έγραψε ότι είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.
The Brexit deal:https://t.co/FFQeMr5ARO pic.twitter.com/m2Alumxs3o
— European Commission ?? (@EU_Commission) October 17, 2019
Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου, όπου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία και θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη του DUP, που συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Συντηρητικό Κόμμα.
Ομως, το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέχει 10 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας, ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.
Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρειας Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέβαλλαν προσπάθειες για να φθάσουν σε συμβιβασμό για την αποφυγή μίας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα.
Την συμφωνία ανακοίνωσε και ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter. «Εχουμε μια σπουδαία νέα συμφωνία, που φέρει και πάλι πίσω τον έλεγχο. Τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον».
«Πραγματικά ελπίζω τώρα… ότι οι συνάδελφοί μου, βουλευτές στο Γουεστμίνστερ θα ενωθούν για να περάσουν αυτή τη συμφωνία. Τώρα είναι η ώρα για εμάς για να εκπληρώσουμε το Brexit και να εργαστούμε μαζί για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε.
We’ve got a great new deal that takes back control — now Parliament should get Brexit done on Saturday so we can move on to other priorities like the cost of living, the NHS, violent crime and our environment #GetBrexitDone #TakeBackControl
— Boris Johnson (@BorisJohnson) October 17, 2019
Η αντίδραση των Βρετανών
Καθόλου ικανοποιημένος από τη συμφωνία δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών.
«Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», πρόσθεσε.
«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.
Τη συμφωνία απορρίπτει επίσης το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).
Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.
«Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».
Τι είπαν οι Ευρωπαίοι
Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι υπάρχει μια συμφωνία, δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
«Τώρα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο φινλανδός πρωθυπουργός Αντι Ρίνε δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου. Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά. Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες -για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε ο Ρίνε.
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός χαιρέτισε τη συμφωνία ως μια «μοναδική λύση» για τη Βόρεια Ιρλανδία που σέβεται τη μοναδική ιστορία και γεωγραφία της περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των Βρετανών.
«Είναι καλή για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Οχι σκληρό σύνορο. Η οικονομία σε όλη τη νήσο και μεταξύ Ανατολής και Δύσης μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί», έγραψε ο Λίο Βαράντκαρ σε ανάρτησή του στοTwitter.
Η Γερμανία θα εξετάσει στενά τη νέα συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές εργάστηκαν από κοινού υπεύθυνα.
«Υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας στις Βρυξέλλες για μια #BrexitDeal», ανέφερε ο Μάας στο Twitter. «Θα εξετάσουμε επισταμένα το κείμενο που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.
Η είδηση της ημέρας είναι «η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.
«Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση», είπε η Μέρκελ. «Το γεγονός ότι ο ιρλανδός πρωθυπουργός είναι μάλλον χαρούμενος εδώ είναι πολύ σημαντική ένδειξη».
Ποια είναι τα κύρια σημεία της συμφωνίας
Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Αρα, οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.
Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.
Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News