Παρότι σήμερα νοσηλεύεται στο τμήμα μεταδοτικών νοσημάτων, εκεί όπου έως και πριν από μερικές ημέρες κούραρε η ίδια ασθενείς με Covid–19, η γιατρός Αντονέλα Φράνκο δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για τη χρησιμότητα του πρώτου εμβολίου του κορονοϊού.
«Διαγνώσθηκα θετική αφότου εμβολιάστηκα αλλά θα έκανα ξανά το εμβόλιο και θα λάβω και τη δεύτερη δόση, καθώς είναι η μοναδική μεγάλη ευκαιρία για να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη», δηλώνει με περίσσια σιγουριά.
Από τον περασμένο Μάρτιο, η ιταλίδα γιατρός πολεμάει στην πρώτη γραμμή τον θανάσιμο εχθρό ολόκληρης της ανθρωπότητας, ως επικεφαλής της κλινικής Covid του νοσοκομείου των Συρακουσών στη Σικελία.
Παρέμεινε στο πόστο της έως την παραμονή των Χριστουγέννων. Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα φορούσε καθημερινά ένα αγιοβασιλιάτικο σκουφάκι πάνω από την προστατευτική της κουκούλα, ευελπιστώντας να μετριάσει, έτσι, τη στεναχώρια και τη μοναξιά των ασθενών της.
Επειτα από τέσσερις ημέρες, τη Δευτέρα 28η Δεκεμβρίου, η 60χρονη γιατρός επιβιβάστηκε μαζί με ακόμη εννέα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου της, σε ένα λεωφορείο με προορισμό το Παλέρμο, ούτως ώστε να συμμετάσχουν στην έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη Σικελία.
Την περασμένη Δευτέρα και έπειτα από ένα ταξίδι διάρκειας τριών ωρών, έφτασαν στο νοσοκομείο Villa Sofia Cervello της σικελικής πρωτεύουσας.
«Είμαστε όλοι καλά και συγκινημένοι», είχε αναφέρει η δρ Αντονέλα Φράνκο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμβολιασμού, ποζάροντας για μία αναμνηστική φωτογραφία μαζί με τους γιατρούς και τους νοσοκόμους της.
Ωστόσο, το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, μόλις έξι ημέρες αφότου έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, η ιταλίδα γιατρός διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.
«Εάν δεν είχα εμβολιαστεί, ο ιός ανενόχλητος θα μπορούσε να μου έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Το εμβόλιο, που παράγει την πρωτεΐνη-ακίδα η οποία συμβάλλει στη δημιουργία αντισωμάτων, θα βοηθήσει στον περιορισμό της παθογόνου δράσης του», εξηγεί η δρ Φράνκο.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι μολύνθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη λήψη τη πρώτης δόσης γέννησε πολλά ερωτήματα, τα οποία, φυσικά, δεν απασχολούν μόνον τους Ιταλούς, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.
240 ίδια περιστατικά στο Ισραήλ
Αυτού του είδους τα περιστατικά αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα και όσο οι εμβολιασμοί αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου, σύμφωνα με τους Τimes of Ιsrael, από τα περίπου 1 εκατομμύριο άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο, 240 εκδήλωσαν συμπτώματα και διαγνώστηκαν θετικά στον κορονοϊό την επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου ξεκινά 8-10 ημέρες μετά από την πρώτη δόση και φτάνει μέχρι το 50% της αποδοτικότητάς του. Ακολούθως, θα πρέπει να γίνει η δεύτερη δόση για να φτάσει στο 95% της προστασίας που έχει δείξει ότι παρέχει.
Τι λέει ο ΕΟΔΥ
Απαντήσεις στα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό δίνουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
Υπάρχει περίπτωση να νοσήσει κάποιος από τον κορονοϊό εξαιτίας του εμβολίου;
Ο εμβολιαζόμενος δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση να αρρωστήσει από τον κορονοϊό εξαιτίας του εμβολίου. Κανένα από τα εμβόλια προς μελέτη και έγκριση για τον κορονοϊό δεν περιέχουν ολόκληρο τον ιό.
Τα περισσότερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην ιατρική περιέχουν μόνο τμήματα των ιών που είναι ικανά να οδηγήσουν στην παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων κατά του ιού στο άτομο που θα χορηγηθούν.
Υπάρχει η πιθανότητα να έχει ήδη κολλήσει Covid-19 και να μην το γνωρίζει αν τα συμπτώματα γίνουν έκδηλα μόνο μετά τον εμβολιασμό, όπως στην περίπτωση της γιατρού από την Ιταλία.
Πόσος χρόνος πρέπει να περάσει από τον εμβολιασμό για να θεωρείται κάποιος προστατευμένος;
Απαιτούνται μερικές εβδομάδες για να μπορέσει κάποιος να αναπτύξει ανοσία και να είναι προστατευμένος μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις το σημαντικό είναι ότι η νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να εμβολιαστεί κάποιος και με τις δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου για να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή προστασία.
Απαιτούνται δύο δόσεις για όλα τα εμβόλια;
Γι’ αυτά που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα σε ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.
Πόσο θα διαρκεί η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο;
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο θα διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο του κορονοϊού. Πρόκειται για έναν νέο ιό και ένα νέο εμβόλιο και με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια προστασίας που μας προσφέρει.
Με την κυκλοφορία των νέων εμβολίων και τον εμβολιασμό περισσοτέρων ατόμων σύντομα θα έχουμε περισσότερα δεδομένα για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Τόσο η διάρκεια της φυσικής ανοσίας, δηλαδή της ανοσίας μετά από μόλυνση του ατόμου από τον κορονοϊό, όσο και η διάρκεια της ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο, αποτελούν αντικείμενα διερεύνησης και αναμένονται νέα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου.
Με ποιο τρόπο θα μπορέσω να εμβολιαστώ, εφόσον το επιθυμώ;
Το υπουργείο Υγείας μέσω των τακτικών ενημερώσεων κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 6 μ.μ. ενημερώνει τους πολίτες. Ενημέρωση για τους εμβολιασμούς υπάρχει και στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για την Covid-19 ο πολίτης θα μπορεί να συμμετέχει στον εμβολιασμό μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν, μέσω και πάλι της online πλατφόρμας https://emvolio.gov.gr.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News