464
Φωτογραφία από την απεργιακή πορεία στη Θεσσαλονίκη | INTIMEnews

Γιατί τελικά γίνεται η απεργία;

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2019, 11:01
Φωτογραφία από την απεργιακή πορεία στη Θεσσαλονίκη
|INTIMEnews

Γιατί τελικά γίνεται η απεργία;

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2019, 11:01

Η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες απεργία – που είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσουν οι συγκοινωνίες– αποτελεί συνέχεια του κρας τεστ κυβέρνησης – συνδικάτων με αιχμή τις προβλέψεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου για τον συνδικαλιστικό νόμο, το δικαίωμα στην απεργία (και συγκεκριμένα τον τρόπο που θα αποφασίζονται οι κινητοποιήσεις) και τα εργασιακά (επεκτασιμότητα κλαδικών συμβάσεων).

Ετσι λοιπόν, σε συνέχεια της 24ωρης απεργίας της 24ης/9, η Γενική Συνοσπονδία Εργατών Ελλάδος προκήρυξε νέα 24ωρη κινητοποίηση, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας από τις 11.00 π.μ., έως τη λήξη του ωραρίου, καλώντας αμφότερες  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης βρίσκεται το εργασιακό και συνδικαλιστικό σχέδιο νόμου που έχει φέρει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους όρους αμοιβής και εργασίας χιλιάδων μισθωτών εργαζομένων. Κύριο αίτημα της απεργίας δεν είναι άλλο από την άμεση απόσυρση των επίμαχων διατάξεων.

Μεταξύ άλλων ζητείται η κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία, να σταματήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς  -με νέο μισθολόγιο για το 2020 που  θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό- και συντάξεις, καθώς επίσης αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15% κ.α.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις απεργίες

Ειδικά για το δικαίωμα στην απεργία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου εισάγεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε να υπάρχει όπως αναφέρεται, «ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους».

Παράλληλα, διατηρείται η ήδη ψηφισθείσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχρεωτικότητα παρουσίας του 50%+1 των οικονομικών ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί έγκυρη απόφαση.

Για νέα επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας, κάνει λόγο το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική πρόβλεψη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί συνέχεια του νόμου Αχτσιόγλου, αφού στη διάταξη που προβλέπει το 50% + 1 για τις συνελεύσεις των σωματείων, το σχέδιο Βρούτση προσθέτει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνδικάτων, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτικό το νομοθετικό πλαίσιο.

Το μητρώο συνδικαλιστών

Η δεύτερη πρόβλεψη-κόκκινο πανί του νομοσχεδίου αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με ακριβή αριθμό συμμετεχόντων σε αυτήν και κατά συνέπεια διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «φακέλωμα» των συνδικαλιστών με μοναδικό στόχο τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων.

Η διάταξη για τις κλαδικές

Προβληματική τέλος, χαρακτηρίζεται η διάταξη για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Όπως επισημαίνεται, η πρόβλεψη ότι οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μπορούν να επεκταθούν στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, μόνο εφόσον οι εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν τη σύμβαση εκπροσωπούν άνω του 50% των εργαζομένων στον χώρο, ουσιαστικά καταργεί την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...