231
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Βαλεντίνα Τερέσκοβα σε εκδήλωση το 2007 | REUTERS/Mikhail Metzel/Pool (RUSSIA)/File Photo

Γιατί τα έβαλαν στη Ρωσία με την πρώτη γυναίκα που πήγε στο Διάστημα;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 16:28
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Βαλεντίνα Τερέσκοβα σε εκδήλωση το 2007
|REUTERS/Mikhail Metzel/Pool (RUSSIA)/File Photo

Γιατί τα έβαλαν στη Ρωσία με την πρώτη γυναίκα που πήγε στο Διάστημα;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 16:28

Ηταν ηρωίδα, όχι μόνο για την τότε πατρίδα της τη Σοβιετική Ενωση, αλλά και όλο τον κόσμο. Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα το 1963 έγινε η πρώτη γυναίκα που πήγε στο Διάστημα, δύο χρόνια μετά τον -επίσης Σοβιετικό- πρώτο άνδρα, τον Γιούρι Γκαγκάριν.

Στα 83 της σήμερα, η Τερέσκοβα παραμένει ένα αγαπητό πρόσωπο με σαφή πολιτική θέση υπέρ του προέδρου Πούτιν.

Τόσο σαφή ώστε προώθησε υπέρ του πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση η οποία δυνητικά θα μπορούσε να τον κρατήσει στην εξουσία ως το 2036.

Η πρόταση, που υπερψηφίστηκε και από τα δύο νομοθετικά σώματα, εξόργισε τους επικριτές του προέδρου, που δεν βλέπουν καθόλου θετικά τις συνταγματικές αλλαγές του Κρεμλίνου.

Εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες ηλεκτρονικές συλλογές υπογραφών για να ανακληθεί η ονομασία δρόμου με το όνομά της και άλλες τιμές που της έχουν γίνει, αλλά και να αφαιρεθούν οι τίτλοι που της έχουν δοθεί. Μεταξύ τους, ο τίτλος της «Ηρωίδας της Σοβιετικής Ενωσης».

Παράλληλα, όπως ανέφερε το Reuters, στα social media η Τερέσκοβα έγινε στόχος ειρωνικών σχολίων. «Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο σκοτάδι και την παγωνιά του Σύμπαντος, μας ξαναστέλνει εκεί» έγραψε στο Twitter ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους του ρώσου προέδρου.

Η Τερέσκοβα είναι μέλος της Κάτω Βουλής από το 2011.

Η ίδια υποστηρίζει ότι η στάση όσων την επικρίνουν δεν είναι καθόλου πατριωτική: «Ούτε που θέλω να μιλώ για όσους δεν αγαπούν την πατρίδα τους», είπε στο πρακτορείο RIA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...