444
|

Γιατί στην κυβέρνηση λένε όχι σε «κούρεμα» χρεών

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 10:40

Γιατί στην κυβέρνηση λένε όχι σε «κούρεμα» χρεών

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 10:40

«Οχι» σε κούρεμα χρεών – «ναι» σε μεσομακροπρόθεσμη ρύθμιση, είναι η απάντηση που δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στα σχετικά αιτήματα εκπροσώπων διάφορων κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το economico.gr, τα αιτήματα που φθάνουν στα υπουργικά γραφεία είναι δεκάδες, ωστόσο κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα, ήταν σαφής ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των χρεών του κορονοϊού:

«Ενα οριζόντιο κούρεμα θα ωφελούσε τους κακοπληρωτές που θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση με όσους σε πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να πληρώνουν το σύνολο ή μέρος των υποχρεώσεων τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η κυβέρνηση, αφού εξασφαλίσει κατά τη δέκατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Ιούνιο και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, πράγμα που θα χρειαστεί ώρες αν όχι ημέρες διαπραγματεύσεων, προτίθεται να ανακοινώσει τη νέα ρύθμιση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του economico η αποπληρωμή σχεδιάζεται να γίνει με δύο ρυθμίσεις:

Η πρώτη αφορά χρέη παρελθόντων ετών και θα φθάνει έως και τις 120 δόσεις  (πρόκειται για χρέη που είχαν ρυθμιστεί αλλά λόγω της πανδημίας και της καραντίνας οι φορολογούμενοι σταμάτησαν να πληρώνουν)

Οι οφειλέτες θα μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό απλήρωτων δόσεων αφού υποβάλλουν εκ νέου αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση.

Η δεύτερη θα είναι για τα χρέη προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας – κυρίως φόρους που δεν πληρώθηκαν (π.χ. φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και τα ποσά από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που πρέπει να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των χρεών αυτών ξεπερνάει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως είναι γνωστό, η αποπληρωμή των ποσών πρέπει να γίνει από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι σε 24 δόσεις.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει την παράταση της αποπληρωμής των εν λόγω χρεών σε βάθος πενταετίας ή εξαετίας, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 60-72 δόσεις για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Για όσους επιλέξουν – μπορέσουν να εξοφλήσουν σε διάστημα διετίας, προβλέπεται bonus (μη πληρωμή τόκων), ενώ για τις αποπληρωμές σε βάθος χρόνου η δόση θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 2% έως 2,5%.

Υπενθυμίζεται ότι για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπεται «κούρεμα» των ενισχύσεων κατά 30% για όσους είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15%, ενώ όσοι φορολογούμενοι είχαν μείωση του τζίρου πάνω από 30% θα πρέπει να αποπληρώσουν το 50% της κρατικής ενίσχυσης.

Ανάλογη ρύθμιση, δηλαδή εξόφληση σε 60-72 δόσεις, αναμένεται να υπάρξει και για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...