«Ο τρόπος που παίζει η Ατλέτικο… Αλήθεια, δεν μπορώ να το καταλάβω… Γιατί έτσι; Δεν το καταλαβαίνω». Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα στο «Ανφιλντ» ο Γιούργκεν Κλοπ απέφυγε να πει όλα όσα σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή –και καλά έκανε– για να μη φανεί «κακός loser». Αλλά, γιατί εκπλήσσεται; Αυτό δεν κάνει, πάντα, η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε; Μπροστά στον αργεντινό προπονητή, ο Μουρίνιο παίζει… φουλ επίθεση. Ο Γερμανός δεν μπορεί να το χωνέψει, επειδή το δικό του ποδόσφαιρο είναι «φωτεινό», ενεργητικό, ευφάνταστο. Αλλά, από την άλλη, το αποτέλεσμα μετράει. Κι ο καθένας το παλεύει όπως ξέρει και μπορεί.
Ο «Τσόλο», όσο κι αν τον αντιπαθεί κανείς, έχει κατορθώσει κάτι σπουδαίο: ενώ όλοι γνωρίζουν το παιχνίδι του, που είναι απαράλλαχτο εδώ και χρόνια, αυτό παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό. Αλλά, εάν μιλάμε για το χθεσινό (Τετάρτη) Λίβερπουλ – Ατλέτικο Μαδρίτης, κάνουμε λάθος κουβέντα. Επειδή την ξεκίνησε ο Κλοπ. Στο συγκεκριμένο ματς, την πρόκριση δεν την κέρδισε «ο τρόπος που παίζει η Ατλέτικο». Η Λίβερπουλ πέτυχε δύο γκολ, με τον Βαϊνάλντουμ και τον Φιρμίνο, έφτασε κάποια στιγμή στο σκορ που χρειαζόταν (2-0 στο 94′), είχε ένα δοκάρι (66′), και υποχρέωσε τον αντίπαλο τερματοφύλακα σε οκτώ σωτήριες επεμβάσεις. Ο Γιαν Ομπλακ ήταν ο «ήρωας του αγώνα». Την πρόκριση την έχασε ένα παιδαριώδες λάθος του δικού της γκολκίπερ, Αντριαν, που… έπαθε Κάριους.
Ηταν μεγάλη ατυχία, που οι «Κόκκινοι» δεν είχαν ετοιμοπόλεμο τον Αλισον – ίσως τον κορυφαίο Νο 1 αυτήν την εποχή. Η «γκάφα» του αναπληρωματικού του στο 7ο λεπτό της παράτασης (προσπαθώντας να διώξει την μπάλα από την περιοχή του, την έστρωσε σε αντίπαλο) έβαλε ξανά την Ατλέτικο στο παιχνίδι, την ώρα που το «Ανφιλντ» είχε… κατηφορίσει προς την ισπανική εστία. Το δεύτερό της γκολ (με ένα σουτ του Γιορέντε στο 105′, στο οποίο ο Αντριαν καθυστέρησε να πέσει) της έδωσε φτερά και έκοψε τα πόδια των αντιπάλων της. Οποια τελική των φιλοξενούμενων βρήκε στόχο (το τέρμα της Λίβερπουλ), κατέληξε γκολ. Το 2-3 (Μοράτα στο 120′) ολοκλήρωσε τον άθλο των «ροχιμπλάνκος».
Με τρόπο που ούτε ο ίδιος περίμενε, ο Σιμεόνε έγινε ο πρώτος προπονητής που κατάφερε να αποκλείσει τη Λίβερπουλ του Κλοπ σε νοκ-άουτ ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Ο πρώτος που τη νίκησε στο γήπεδό της έπειτα από 43 αγώνες. Με τον Γερμανό στον πάγκο τους οι «Κόκκινοι» έφτασαν στον τελικό του Europa League, δύο χρονιές στη σειρά σε τελικό Champions League, κατέκτησαν τη «Μεγάλη Κούπα» το 2019, όμως εφέτος έχασαν σχετικά νωρίς το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον τίτλο τους ως πρωταθλητές Ευρώπης.
Η χθεσινή αποτυχία άνοιξε, πάλι, τη συζήτηση περί αγωνιστικής κρίσης στην ομάδα, επειδή ήρθε να προστεθεί σε ένα εικοσαήμερο μέτριας απόδοσης των παικτών της. Μέχρι τον πρώτο αγώνα με την Ατλέτικο, στο «Μετροπολιτάνο», η Λίβερπουλ έμοιαζε ανίκητη. Εχασε στη Μαδρίτη (18 Φεβρουαρίου) και, δέκα μέρες μετά, γνώρισε την πρώτη της ήττα στο αγγλικό πρωτάθλημα (3-0 από τη Γουότφορντ). Υστερα αποκλείστηκε από την Τσέλσι, στο Κύπελλο Αγγλίας, και τώρα από την Ατλέτικο, στο Champions League. Στα έξι τελευταία της παιχνίδια έφυγε νικημένη από το γήπεδο τέσσερις φορές, ενώ σε όλα τα προηγούμενα μετρούσε μόλις μια ήττα (από τη Νάπολι στον όμιλο του Champions League) σε όλες τις διοργανώσεις. Εάν κοιτάξουμε και πιο πίσω από την τρέχουσα σεζόν, είχε τρεις ήττες σε 66 ματς. Τώρα έχει περισσότερες (τέσσερις) σε έξι ματς.
Οποιος παρακολουθεί προσεκτικά τις δηλώσεις του Κλοπ, μπορεί να διαμορφώσει μια καλή εικόνα για το τι έχει αλλάξει. Και να κατανοήσει το γιατί. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι η Λίβερπουλ έχει πάψει να αγωνίζεται με την ένταση που χαρακτήριζε το παιχνίδι της περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ο ίδιος ο Γερμανός είχε αποκαλύψει, σε συνέντευξή του πριν από μερικούς μήνες, πως το μυστικό της επιτυχίας της είναι αυτό: ότι οι ποδοσφαιριστές του παίζουν… με το πόδι στο γκάζι. Το τι συνέβη, και τον τελευταίο καιρό οι «Κόκκινοι» δεν διαφέρουν από οποιαδήποτε άλλη ομάδα με ταλέντο, είναι απλό: κουράστηκαν από την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν επί δύο διαδοχικές σεζόν. Με ένα ρόστερ, μάλιστα, που δεν επαρκεί για να υποστηρίξει το απαραίτητο rotation. Οι ίδιοι 14-15 παίκτες έφτασαν δύο φορές στον τελικό του Champions League και άλλες δύο στην κορυφή της Premier League.
Το δεύτερο το είπε ξεκάθαρα ο Κλοπ, έπειτα από τις τρεις διαδοχικές ήττες της ομάδας του (κάτι που είχε να συμβεί από τον Μάιο του 2018): «Κάνουμε λάθη, διαρκώς, και δεχόμαστε γκολ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους». Αυτό είναι κόπωση, αλλά και έλλειψη συγκέντρωσης. Μια ομάδα που εξασφάλισε τον τίτλο στην Αγγλία από τόσο νωρίς, είναι πολύ φυσιολογικό να χαλαρώνει.
Υπάρχει και κάτι ακόμη: το δικαίωμα, σε όσους μιλούν για κρίση στην ομάδα, το έχει δώσει η ίδια η Λίβερπουλ με τα απίθανα κατορθώματά της τα δύο τελευταία χρόνια. Το πόσο λάθος κάνουν, το δείχνει μια ματιά στον βαθμολογικό πίνακα της Premier League.
Το ότι οι «Κόκκινοι» δεν γίνεται να κερδίζουν διαρκώς, τους πάντες, παντού, το έχουν αντιληφθεί πρώτοι από όλους οι οπαδοί τους. Που μετά το πικρό φινάλε στο παιχνίδι με την Ατλέτικο αποθέωσαν τον «Kloppo» και χειροκρότησαν τους παίκτες του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News