Μόλις 19 ετών η Ντόρσα Ντεραχσάνι είναι ήδη γκραν μάστερ γυναικών στο σκάκι, ωστόσο η χώρα της, το Ιράν, της απαγόρευσε τη συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις γιατί, παρά το ότι ζούσε στο εξωτερικό, πήγε σε τουρνουά χωρίς να φορά μαντίλα.
Αιτία, όπως εξήγησε στην ίδια, ήταν συμμετοχή της σε διοργάνωση στο Γιβρλατάρ τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκεί είχε αρνηθεί να αγωνιστεί με χιτζάμπ, κάτι που είχε κάνει και σε άλλες διοργανώσεις στις οποίες είχε λάβει μέρος.
Μερικές εβδομάδες μετά το τουρνουά, έμαθε ότι η ομοσπονδία του Ιράν της απαγόρευσε να αγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες για τους οποίους έπρεπε να έχει την άδεια της ομοσπονδίας γιατί δεν φορούσε χιτζάμπ. «Ηταν εντελώς αναπάντεχη απόφαση», είπε σε συνέντευξή της πριν από λίγες ημέρες, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ήταν στο Ιράν όταν το έμαθε.
Η ομοσπονδία απαγορεύει ακόμη και τη συμμετοχή στον 14χρονο αδελφό της σκακίστριας, τον Μπορνά, γιατί είχε αγωνιστεί με παίκτη από το Ισραήλ, χώρα που ως γνωστόν δεν αναγνωρίζει το Ιράν.
Οπως είπε η Ντόρσα, η απόφαση της ιρανικής ομοσπονδίας εναντίον της ελήφθη το ίδιο διάστημα κατά το οποίο διεξαγόταν στο Ιράν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών. Πολλές σκακίστριες είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν λόγω της απαίτησης να φορούν χιτζάμπ, οπότε, λόγω του μποϊκοτάζ, «ήθελαν κάτι για να αποσπάσουν την προσοχή».
Ο πρόεδρος της ιρανικής ομοσπονδίας, δια μέσου του ημιεπίσημου πρακτορείο Mehr, εξήγησε ότι δεν είναι τίποτα περίεργο να αλλάζουν οι σκακιστές εθνικές ομοσπονδίες. Εξάλλου, όπως είπε, η Ντεραχσάνι «είχε αγωνιστεί με την εθνική ομάδα μόνο μία φορά το 2014».
Μετά από αυτά, την Τρίτη, η Αμερικανική Ομοσπονδία Σκακιού ανακοίνωσε ότι η Ντεραχσάνι θα αγωνίζεται υπό την αιγίδα της, απόφαση που έχει καταγραφεί και στον ιστότοπο της διεθνούς ομοσπονδίας FIDE.
Από το καλοκαίρι η Ντεραχσάνι έχει εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για σπουδές και έκτοτε άρχισε να αγωνίζεται με την ομάδα του πανεπιστημίου της. Από το 2015 ζούσε στην Ισπανία.
Οι New York Times σημειώνουν ότι δεν είναι η μόνη περίπτωση όπου η πολιτική στο Ιράν μπαίνει στα χωράφια ενός παιχνιδιού.
Το 2011 ο Εχσάν Γκαέμ Μαγκάμι, που είναι και αυτός γκραν μάστερ, αποβλήθηκε από διεθνή οργάνωση γιατί αρνήθηκε να αγωνιστεί απέναντι σε ισραηλινό σκακιστή. Το ίδιο συνέβη για άλλη μια φορά με τον Μαγκάμι και το 2016
Ας θυμηθούμε άλλωστε και την παρόμοια περίπτωση με τους παίκτες του Πανιωνίου Σοτζέι Μασούντ και Εχσάν Χατζισαφί που «κόπηκαν» από την εθνική ποδοσφαίρου γιατί αγωνίστηκαν ενάντια σε ισραηλινή ομάδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News