Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η είδηση ότι στη Σιγκαπούρη παρατηρήθηκε αναζοπύρωση των κρουσμάτων από κορονοϊό αφού χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα.
Ενώ οι αρχές είχαν καταφέρει να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα με μέτρα αυστηρής παρακολούθησης όσων ήταν σε καραντίνα και πολλά τεστ, σημειώθηκε ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων, με 142 νέα περιστατικά την Τετάρτη και 287 την Πέμπτη. Τα 40 από αυτά εντοπίστηκαν σε εργατικές κατοικίες, όπου διαμένουν φτωχοί ανιδείκευτοι εργάτες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες χώρες. Οι κατοικίες τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα.
Συνολικά, η χώρα έχει 1.910 κρούσματα με έξι νεκρούς.
Η περίπτωση της Σιγκαπούρης δεν είναι ενθαρρυντική για όσους ονειρεύονται να αρθούν τα μέτρα σύντομα. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει επανηλειμμένα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί καταστροφικό και συστήνουν υπομονή. Οι πολιτικοί όμως, μελετώντας και το τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, συχνά έχουν άλλη άποψη.
Σύμφωνα με την Guardian, η Κομισιόν συμβούλεψε όλα τα κράτη-μέλη να παρατείνουν τους περιορισμούς στα ταξίδια μέχρι τις 15 Μαΐου, και ετοιμάζει ένα σχέδιο για συντεταγμένη σταδιακή άρση του lockdown.
Ανακοινώνοντας την προτεινόμενη χρονική παράταση της απαγόρευσης μετακινήσεων, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε: «Ενώ βλέπουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η παράταση του μέτρου είναι απαραίτητη για να κρατήσουμε μειωμένο το ρίσκο εξάπλωσης του κορονοϊού. Δεν πρέπει ακόμα να ανοίξουμε την εξώπορτα, ενώ φροντίζουμε για την ασφάλεια του σπιτιού μας».
Το σχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Στα σχετικά έγγραφα, τονίζεται ότι «είναι ώρα στην ΕΕ να αναπτύξουμε συντονισμένη στρατηγική εξόδου» από τα ισχύοντα μέτρα. Η άρση πρέπει να είναι σταδιακή, μέτρο προς μέτρο σε μηνιαία βάση, και ενώ γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα νέα κρούσματα. «Κάθε επίπεδο σταδιακής χαλάρωσης της απαγόρευσης θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση των κρουσμάτων», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News