250
Η Κάρεν Ούλινμπεκ είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το κορυφαίο βραβείο μαθηματικών | Norwegian Academy of Science and Letters

Για πρώτη φορά σε γυναίκα το κορυφαίο βραβείο μαθηματικών

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 13:44
Η Κάρεν Ούλινμπεκ είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το κορυφαίο βραβείο μαθηματικών
|Norwegian Academy of Science and Letters

Για πρώτη φορά σε γυναίκα το κορυφαίο βραβείο μαθηματικών

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 13:44

Ένα ακόμη ανδρικό κάστρο έπεσε μετά την ανακοίνωση της νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων ότι το βραβείο Abel θα δοθεί για πρώτη φορά σε γυναίκα. Το βραβείο αυτό είναι το σημαντικότερο βραβείο στον τομέα των μαθηματικών και το Abel για το 2019 παίρνει η Αμερικανίδα Κάρεν Ούλινμπεκ. Το βραβείο Abel θεσπίστηκε το 2003 από τη νορβηγική κυβέρνηση με στόχο να αντισταθμίσει την απουσία του βραβείου Νομπέλ Μαθηματικών. Φέρει το όνομά του νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χέντρικ ‘Αμπελ (1802-1829) και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 6 εκ. Νορβηγικών κορόνων (γύρω στα 740.000 ευρώ). Η Νορβηγική Ακαδημία των Επιστημών και των Γραμμάτων επιλέγει τον νικητή του βραβείου, έπειτα από επιλογή μιας επιτροπής, αποτελούμενης από 5 διεθνείς μαθηματικούς.

«Η Κάρεν Ούλινμπεκ κέρδισε το βραβείο για το θεμελιώδες έργο της στη γεωμετρική ανάλυση και στη gauge theory που άλλαξε ριζικά το μαθηματικό τοπίο», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Αμπελ, ο Χανς Μούντε-Καας. «Οι θεωρίες της ανέτρεψαν την αντίληψή μας για τις ελάχιστες επιφάνειες, όπως αυτές που σχηματίζονται από σαπουνόφουσκες και πιο γενικά προβλήματα ελαχιστοποίησης σε πολυδιάστατους χώρους», αναφέρει η ανακοίνωση. «Η Ούλινμπεκ επεξεργάστηκε εργαλεία και μεθόδους ανάλυσης πουπλέον ανήκουν στην εργαλειοθήκη κάθε γεωμέτρη και αναλυτή» υπογράμμισε η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ η 76χρονη Κάρεν Ούλινμπεκ από το Κλίβελαντ έχει διακριθεί στην πανεπιστημιακή έρευνα ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Institute for Advanced Study (IAS) στις ΗΠΑ. Είναι επίσης μια προσωπικότητα που πρωτοστατεί επίσης για την ισότητα των φύλων στις επιστήμες και στα μαθηματικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...