Δεν θα είναι απλώς μία ακόμα ονομαστική ψηφοφορία αυτή που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη το μεσημέρι στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την ταυτότητα φύλου. Θα είναι ένα κρίσιμο κρας-τεστ καθώς η ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου δυσκολεύει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ αφού, σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr, με τα υφιστάμενα δεδομένα που δημιουργούν οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ (και όχι μόνο), συγκεντρώνεται πολύ δύσκολα η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι αριθμοί λένε τα εξής:
ΝΔ (76 βουλευτές), Χρυσή Αυγή(16 βουλευτές), ΚΚΕ (15 βουλευτές) και Ένωση Κεντρώων (7 βουλευτές) έχουν ήδη ανακοινώσει ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.
Ακόμη κι αν οι διαφωνίες τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γενιά, Δ. Γάκης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης) δεν καταγραφούν στην πράξη με αρνητική ψήφο στην ονομαστική ψηφοφορία, με τη δεδομένη καταψήφιση των άρθρων από τους ΑΝΕΛ, η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, ως προς το αποτέλεσμα.
Κι αυτό γιατί ακόμη και στην περίπτωση που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιστεί αρραγής μαζί με το Ποτάμι που έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει το νομοσχέδιό στο σύνολό του, δεν ξεπερνά τις 150 θετικές ψήφους.
Ακόμη πιο δύσκολους κάνει τους υπολογισμούς και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που αν και υπερψήφισε δια του εισηγητή της στην Επιτροπή και τα άρθρα, τώρα αμφιταλαντεύεται ως προς το τι θα πράξει στην Ολομέλεια και στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα επικρατεί αναβρασμός. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν και διαρροές καθώς την απόφασή του να πάει κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος επί των άρθρων του νομοσχεδίου, εφόσον δεν διασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις που ο ίδιος θεωρεί απολύτως αναγκαίες, ανακοίνωσε μέσω συνεντεύξεών του ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Κρεμαστινός.
Στις 9.30 την Τρίτη το πρωί το Συντονιστικό Όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναμένεται να συνεδριάσει, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν οι βουλευτές της, με τη στάση «καμία στήριξη αν η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία» να επανέρχεται εντονότατα στο προσκήνιο.
Εάν τελικά και οι 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλήξουν ομαδικά στο «ΟΧΙ» επί των άρθρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί πια στους 8 ανεξάρτητους βουλευτές χωρίς ωστόσο να προσδοκά τη στήριξη όλων. Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Καρράς, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης, ίσως κληθούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα.
Η σύγκρουση Τσίπρα – Δένδια
Η συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή σημαδεύτηκε από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που χρησιμοποίησε στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη ενώ δήλωσε ότι «είμαστε με τις ζέβρες και όχι τα λιοντάρια», την απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια που κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «λεκτικό ιεραποστολισμό» και τη σφοδρή αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη.
Ο Πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του κατά της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι υπαναχώρησε στο ζήτημα της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ενώ άφησε αιχμές και κατά της Εκκλησίας.
Κάνοντας λόγο για γενναίες προοδευτικές τομές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, σε συνέχεια του συμφώνου συμβίωσης ομοφυλόφιλων και της νομιμοποίησης των μεταναστών δεύτερης γενιάς, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «για να μείνουμε Ευρώπη» πρέπει να δώσουμε μάχες εντός της χώρας. «Μένουμε Ευρώπη, σημαίνει εκσυγχρονίζουμε τη χώρα» δήλωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι αποκρουστικός ο ισχυρισμός της φυσικής ανισότητας που πρεσβεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχολιάζοντας ανάρτηση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου ότι στη Φύση τα λιοντάρια τρώνε τις ζέβρες, σχολίασε «είμαστε με τις ζέβρες, όχι με τα λιοντάρια, είμαστε με τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή, αυτών τα δικαιώματα θα υπερασπιστούμε». Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κάποτε και η μοιχεία ήταν αδίκημα ενώ επιτρεπόταν η σκλαβιά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο αυτοπροσδιορισμός για κάθε άνθρωπο για κάθε πολίτη στη χώρα είναι δικαίωμα και πρέπει να καθορίζεται η ταυτότητά του χωρίς επιθέσεις και κακόβουλα σχόλια, χωρίς ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του. «Αυτό είναι το αυτονόητο για όσους θέλουν να λέγονται προοδευτικοί είτε φιλελεύθεροι, είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας» σημείωσε.
«Κανείς δεν μπορεί να επιτάσσει να μένουν άνθρωποι στο περιθώριο ή να πετιούνται στο θεσμικό Καιάδα. Αποφάσισε ο κ. Μητσοτάκης να κρυφτεί. “Υπέρ ή κατά απαντήστε με ένα ‘’ναι’’ ή ένα ‘’όχι’’ το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί”» επισήμανε, επικαλούμενος τους στίχους από το ποίημα «Η Απόφαση» του Μανόλη Αναγνωστάκη.
Για την Εκκλησία ανέφερε, χωρίς πάντως να την κατονομάσει, ότι «ορισμένες πλευρές ονόματι της παράδοσης, της θρησκείας, της οικογένειας, επιμένουν να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν»
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη ΝΔ «υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίας δεξιάς όσον αφορά το κράτος δικαίου», ενώ ανέφερε ότι ήδη 19 χώρες της Ευρώπης έχουν κάνει πράξη αυτό που συζητούμε σήμερα στην Ελλάδα.
Νίκος Δένδιας: «Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός»
Την πεποίθηση της ΝΔ ότι αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει δεδηλωμένη, και επομένως κυβέρνηση, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το οποίο αποκάλεσε πρόχειρο.
«Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός, αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.
Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και για «λεκτικό ιεραποστολισμό» σχολιάζοντας την ομιλία του. «Δημιουργεί δίπολα, καλό – κακό, προνομιούχοι και μη, και ο ίδιος επιφυλάσσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εαυτό του το ρόλο του καλού πρίγκιπα δίπλα στους αδυνάμους» είπε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός «μίλησε για ζέβρες, προφανώς θύτες και θύματα, και λέει ότι η κυβέρνησή του είναι δίπλα στα θύματα, αυτός ο γενικός ιεραποστολισμός θα είχε ενδιαφέρον αν είχε και επιδόσεις και αποτέλεσμα». «Στην πράξη στην καθημερινή ζωή τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.
Επεισόδιο Κοντονή – Γεωργιάδη για «άθεους και Οκτωβριανή επανάσταση»
«Αστραψε και βρόντηξε» στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, στηλιτεύοντας τη στάση τόσο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αυτή των συγκυβερνώντων Ανεξάρτητων Ελλήνων έναντι του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε για φαρισαϊσμό και υποκρισία την κυβέρνηση, την οποία και κατήγγειλε ότι αντί να επιδιώξει συναινέσεις και χαμηλούς τόνους, «έφτιαξε ένα νομοσχέδιο, όσο πιο αριστερό μπορούσε, για να ικανοποιήσει το εσωκομματικό της ακροατήριο». Γιατί όπως υποστήριξε, το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι τα «ψηφαλάκια στην Αριστερά» και όχι τα δικαιώματα των διεμφυλικών.
Κατά την τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «ρατσιστικά άρθρα» σε βάρος της Εκκλησίας, επειδή -όπως είπε- «τόλμησε» να εκφράσει άποψη επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου. «Ζούμε σε μια χώρα που άπαντες μπορούν να έχουν άποψη, σεβόμαστε δικαιώματα των διεμφυλικών -και καλά κάνουμε- αλλά αρνούμαστε το δικαίωμα στην Εκκλησία, στην Ιερά Σύνοδο, να εκφράσει άποψη για ζητήματα που πρωτίστως την αφορούν, δηλαδή για ζητήματα της πίστεως», παρατήρησε και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ:
«Είστε άθεοι, δεν έχετε δικαίωμα εσείς να μιλάτε για την Εκκλησία. Για την Εκκλησία έχουμε δικαίωμα να μιλάμε εμείς που την σεβόμαστε και την αγαπάμε! Εσείς δεν έχετε καμία δουλειά με την Εκκλησία», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και απευθύνθηκε προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Αν είσαι άθεος κύριε Κοντονή να βγεις και να το υπερασπιστείς, όχι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ! Η ΝΔ έχει καταθέσει την δική της πρόταση, που είναι σύμφωνη με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν έχει κανένα λόγο η δική μας χώρα να πρωτοτυπήσει πέραν της αποφάσεως αυτής».
«Εμείς πιστεύουμε και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας, ως ορθόδοξοι χριστιανοί. Εσείς που είστε διακηρυγμένοι άθεοι, εσείς που ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι είναι άθεος, πήγε στο Άγιο Όρος και έμεινε δέκα λεπτά με την εικόνα. Δηλαδή, εγώ άμα σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας, το κάνω για τις ψήφους και ο Τσίπρας δηλωμένος άθεος που έμεινε δέκα λεπτά με την εικόνα της Εκκλησίας, δεν το κάνει για τις ψήφους;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.
Από τα πυρά του κ. Γεωργιάδη δεν ξέφυγαν ούτε οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Ακούσαμε τον (εισηγητή των ΑΝΕΛ) κ. Παπαχριστόπουλο να δηλώνει ότι είναι κωμικές οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο. Δηλαδή, τον κ. Δ. Καμμένο και τον κ. Κατσίκη τους χαρακτήρισε κωμωδία! Αλλά δεν μας δίνει μια λογική εξήγηση, γιατί οι ΑΝΕΛ πριν από μία εβδομάδα δήλωναν δημοσίως στη Βουλή ότι είναι αντίθετοι σε αυτό το νομοσχέδιο και ξαφνικά ανακάλυψαν πόσο σημαντικό νομοσχέδιο είναι. Τι άλλαξε; Προφανώς η κάλυψη του κ. Τσίπρα στον κ. Καμμένο … Το καταλαβαίνει και το τελευταίο καφενείο της χώρας ότι έχει γίνει πολιτική ανταλλαγή», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απουσία του αρχηγού των ΑΝΕΛ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. «Ο Πάνος Καμμένος απόσχει της συζητήσεως και πήγε στη Βραζιλία για να ενδυναμώσει την αμυντική μας συνεργασία, αλλά η Βραζιλία είναι η κατεξοχήν χώρα που γίνονται οι εγχειρήσεις αλλαγής φύλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ δεν έμεινε αναπάντητη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. «Δεν θα κάνω θεολογική συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη για τα θέματα που έθεσε περί Ιεράς Συνόδου, αθεΐας κλπ. Εμείς είμαστε με την Οκτωβριανή επανάσταση. Δεν είμαστε με τον Στάλιν! Αυτό το κατάλαβαν μέχρι και εσθονοί βουλευτές και μας έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή. Εσείς εδώ, το έχετε καταλάβει;» ρώτησε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο υπουργός και απαντώντας στα περί όψιμου και υποκριτικού ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των διεμφυλικών, έσπευσε να επισημάνει ότι από το 1968 σε αυτή τη χώρα υπήρχε το ΚΚΕ Εσωτερικού, το οποίο έδινε αγώνα για σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινο πρόσωπο.
Όσο για τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σημείωσε απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Γεωργιάδη: «Ακούσατε κάποιον από τους ΑΝΕΛ να πει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και αλλάξαν στάση; (…) Εσείς τι κάνατε; Λέγατε συμφωνώ, αλλά δεν το ψηφίζω, γιατί δεν ξέρουμε τι θα κάνουν στους ΑΝΕΛ;». Αναφορικά τέλος με την απουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, σημείωσε πως ο Πάνος Καμμένος είχε προγραμματισμένο ταξίδι στη Βραζιλία, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο ήταν να ψηφιστεί την περασμένη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News