Το ξέραμε πως αυτή τη φορά δεν θα ήταν εύκολη διαδικασία ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Τα ψαλιδισμένα ποσοστά του CDU/CSU, η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μη συμμετάσχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό, οι φιλοδοξίες του FDP, η κληρονομιά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: όλα συνέθεσαν ένα πυκνό πλέγμα αντικρουόμενων πολιτικών συμφερόντων που καλούνταν να διαπεράσουν τρεις διαφορετικές παρατάξεις.
Εχουν περάσει επτά εβδομάδες, και χθες Πέμπτη έληξε η προθεσμία που είχε ορίσει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών. Λόγω της αδυναμίας επίτευξης αποτελέσματος , η Μέρκελ συναίνεσε να παραταθούν.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε άκαρπος άλλος ένας γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Οι διαπραγματευτές των τριών παρατάξεων θα επιστρέψουν σήμερα στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) για να συνεχίσουν την προσπάθεια να συγκροτηθεί ο συνασπισμός.
Ισως όμως να μην αρκεί ούτε και αυτή η ημέρα.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο προέβλεψε νωρίς το πρωί ο Φόλκερ Κάουντερ των Χριστιανοδημοκρατών. «Πάμε στην παράταση», είπε χαρακτηριστικά ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμιρ.
«Υπάρχουν ακόμη διαφορές, ειδικότερα στα ζητήματα της μετανάστευσης, του κλίματος και της οικονομικής πολιτικής», παραδέχτηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ.
Η Μέρκελ αποχώρησε και αυτή πολύ νωρίς το πρωί της Παρασκευής χωρίς να κάνει καμιά δήλωση.
Το AFP σημείωσε ότι εάν εξευρεθούν συμβιβασμοί για τα σημεία στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, υπάρχει ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες, πρόωρες εκλογές.
Αν αντιθέτως καταλήξουν σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο, τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση (CDU/CSU, FDP και Πράσινοι) θα αρχίσουν να καταρτίζουν το πολιτικό πρόγραμμα της τέταρτης κυβέρνησης υπό την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να σχηματιστεί έως το αργότερο τα Χριστούγεννα.
Πάντως, τα κόμματα που συμμετέχουν αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει αρκετή πρόοδος και ότι οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν. Ενα τόσο ιστορικό σχέδιο όσο η συγκρότηση του συνασπισμού Τζαμάικα «δεν πρέπει να αποτύχει επειδή δεν βρήκαμε μερικές ώρες» ακόμη για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, συμπλήρωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ.
Η εφημερίδα Bild σχολίασε ότι για την καγκελάριο Μέρκελ, το διακύβευμα «δεν είναι απλά η επόμενη εντολή της» αλλά «η συνέχιση της πολιτικής της καριέρας», ενώ το περιοδικό Der Spiegel υπενθύμισε ότι «κανένας δεν θέλει» νέες εκλογές, καθώς εάν προκηρύσσονταν τέτοιες θα υπήρχε κίνδυνος να επωφεληθεί πάνω από όλους το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News